Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PLANETA

 

Cu prilejul colindului cu Botezul, o tanara enoriasa mi-a prezentat o carte veche, terfelita de prea multa folosinta, intrebandu-ma ce carte ar putea sa fie, mai ales ca nu mai avea coperti. Mai mult, enoriasa respectiva ma indemna s-o public, ,,fiindca ar fi foarte cautata”. Am rasfoit-o si mi-am dat seama ca e vorba de asa-numita Planeta, care a avut mare circulatie in societatea romaneasca pana la al doilea Razboi Mondial. In ea erau preziceri privind viitorul fiecarei categorii de oameni nascuti in cele douasprezece zodii, preziceri privind vremea, calamitatile naturale si multe altele.

Am spus atunci enoriasei respective si o repet acum, socotind ca este bine sa fie cunoscute aceste lucruri de cat mai multi credinciosi ai nostri si nu numai. Pana pe la inceputul veacului al XIX-lea au circulat in manuscris sau chiar tiparite trei carti de preziceri ale viitorului. Ele ele erau traduceri din literatura slava, care, la randul ei, le imprumutase din cea bizantina. Cea dintai era Rojdanicul. Ea prezicea viitorul omului pe baza zilei de nastere, respectiv a zodiei. Era un fel de horoscop de azi, dar mai dezvoltat. A doua carte de preziceri era Trepednicul. Ea prezicea viitorul pe baza tremuraturilor unor muschi ai corpului uman. Spre exemplu, daca ti se batea ochiul stang, era de rau, daca ti se batea cel drept, era de bine. Aceste superstitii se mai intalnesc si azi mai ales in satele noastre. Cea de-a treia carte de preziceri era Gromovnicul. Ea prezicea viitorul pe baza fenomenelor meteorologice. Daca tuna(dudaia) intai primavara la apus, era razboi in anul acela; daca tuna in anumita zi, anul avea sa fie rodnic si asa mai departe.

Planeta prelua cele trei carti de care am facut vorbire mai sus, mai adauga alte credinte si superstitii care erau foarte cautate de cititori si astfel devenea o carte foarte cautata. Marturisesc ca in copilarie, cand invatasem sa citesc, mamica mi-a adus o Planeta de la cineva din Severin. Am citit-o pe nerasuflate si mare mahnire mi s-a asternut in suflet, mahnire impartasita si de parintii mei. La zodia mea scria ca nu am parte de ,,haina neagra”. Gandul ne-a dus imediat la haina preoteasca. Tocmai incepusem de cativa ani buni sa frecventez biserica, sa spun la slujba Tatal nostru si Crezul si sa-mi construiesc vise de viitor privind misiunea preoteasca. Iata ca azi pot constata ca a fost mincinoasa acea prezicere.

Eu, preot fiind, nu pot sa public Planeta. Ea nu este in ton cu invatatura crestina ortodoxa. Ea se bazeaza pe credinta, – straina crestinismului ortodox –, ca omul este predestinat, ursit, sortit, la venirea sa in lume sa faca sau sa nu faca anumite fapte, sa mearga pe calea pacatului sau a virtutii, sa ajunga in rai sau in iad. Nimic mai fals! Este o superstitie ramasa in mentalitatea romaneasca si nu numai din religiile precrestine. Invatatura crestina propoveduieste ca omul are libertatea absoluta de a alege intre bine si rau. Tocmai de aceea este justificata judecata particulara de dupa moarte si cea universala de la sfarsitul lumii. Tot asa este justificata rasplata divina pentru faptele noastre bune si pedeapsa pentru cele rele. Daca am fi ursiti sa facem sau sa nu facem anumite fapte, am fi ca niste masinute teleghidate, nu am fi responsabili pentru faptele noastre. Nu este vinovata masina ca face accidentul, ci soferul care a condus-o. In cazul predestinatiei, ursitei, destinului, sortii, noi am fi masinile conduse de cineva din umbra. In realitate, si Dumnezeu respecta libertatea noastra de a alege binele sau raul, viata sau moartea, virtutea sau pacatul.

Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA

aprilie 2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page