Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PORTRETUL UNUI AUSTRALIAN – DITER KUHLMANN

 

Domnul Diter Kuhlmann (70) este originar din Braunschweig (RFG). Dupa terminarea facultatii de inginerie a avut prilejul sa lucreze in diferite tari straine printre care si Romania. A lucrat astfel in 55 de tari, iar in Romania a lucrat timp de trei ani la Danubiana in perioada 1963-1965, unde spune mereu ca s-a simtit cel mai bine. S-a stabilit in Sydney si cauta sa tina legatura cu romanii de pe aici.

Cunoaste foarte bine metehnele romanilor, insa recunoaste ca au ceva ce-i face mai atractivi decat pe „ceilalti”. A fost casatorit cu o nemtoaica de care s-a despartit spre batranete... Are un baiat stabilit in Melbourne unde se afla si fosta sotie. Acum are o prietena, Magda, o unguroaica (nu stau impreuna!) a carui barbat a murit de cancer acum zece ani si dupa care aceasta (Magda) plange mereu si se duce des la biserica si cimitir.

Diter are rezerve fata de biserica si credinta, in schimb crede puternic in valorile primare umane (aprox. cele 10 porunci). Este convins ca biserica este o afacere iar Cristos o poveste imaginata de aceasta, in esenta baza fiind Vechiul Testament. Detesta violenta si razboiul. Nu crede in reincarnare, drept pentru care incearca sa o convinga pe Magda ca Hans, fostul ei sot, este mort pentru totdeauna si-l plange degeaba. Este interesant si comic sa discuti cu Diter! Incercand sa te convinga de convingerile lui, pentru care se aprinde si amesteca romana cu spaniola italiana si engleza. Este convins (dar nu de Magda! Sic!) ca Transilvania este a ungurilor. Se bazeaza pe faptul ca vizitand diverse locuri de acolo a observat ca se vorbeste mai mult ungureste.

Recunoaste ca nu a avut timp sa citeasca si sa aprofundeze alte subiecte decat cele pur profesionale pentru care a dedicat un timp nenormat. In schimb a avut ocazia sa discute cu oameni de diverse credinte si educatii. Diter este un tip ambitios incercand sa faca ce este omeneste posibil, cum ar fi pictura, muzica, aplicatii de calculator etc. Pictura din imaginea alaturata este efectuata in stil aborigen-australian si reprezinta ideea de ciclu trofic-crocodilul mananca porcul care a mancat pasarea.

Desi este la pensie - ultima oara a avut o firma de inginerie, adica organiza „la cheie” diverse fabrici, dar a desfiintat-o la timp cand a vazut ca nu mai are viitor, pentru a nu da faliment. Este foarte activ in diverse asociatii precum Ethnic Communities Council of NSW Inc - o asociatie non-profit privind problemele imigrantilor din Australia. Am cautat sa aflu de la el statutul si sediul acestei organizatii conform unei legislatii macar europene. Nu am primit raspuns si asta este inca odata cand observ ca aici in Australia astfel de societati, fundatii, organizatii non-profit nu poseda statut de functionare conform legislatiei europene. In schimb au ABN adica Australian Business Number - cod fiscal si un „director”-administrator, singurul cu leafa, care se ocupa de contabilitate. Pentru a deveni membru solicitantul completeaza un formular si plateste o cotizatie anuala in jur de 40 dolari. Important este ca aceste organizatii primesc fonduri de la guvern (de multe ori importante functie de cat sunt de influente persoanele din conducere). In plus, sunt curtati oamenii bogati si batrani pentru donatii. Acest lucru face ca organismele paralele (cum sunt cele privind cancerul) sa-si dea lovituri sub centura. Este vechea poveste valabila peste tot in lume: un grup de interese (smecheri) aduna membri (prostime).

Diter a avut cancer de colon si de ganglion axilar (separat) insa le-a dovedit prin masuri imediate si aplicand un regim sever de viata. Isi face singur de mancare si mananca nemteste, adica niciodata peste masura, insa isi face poftele.

Cam asa il vad eu pe scurt pe domnul Diter Kuhlmann, un prieten australian care vrea sa aiba legaturi cu romanii...

Gheorghe DRAGAN

Sydney, Australia

28 aprilie, 2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page