Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Diferenta dintre "ZICERILE" lui Dumnezeu si "LOZINCILE" omului

ZICERILE lui Dumnezeu au fost puse in circulatie prin Biblie in toata istoria lumii si pentru oricine. Omul si-a formulat si el ziceri pe care in cele mai multe cazuri le-a numit "LOZINCI". Cand Dumnezeu A ZIS ceva valoarea zicerii este intreaga, permanenta si peste tot, BUNA. Cand omul ZICE ceva ar fi bine de cumpanit daca seamana cu ce a zis Dumnezeu, pentru a intra in context, sau daca este impotriva si ne aduce necazuri peste necazuri cu rezultate permanente.

Asa incepe Biblia cu ZICERI DIVINE. Prima dintre ele a fost "Dumnezeu a ZIS: sa fie lumina", (Geneza 1, 3) si ea se incheie tot cu o ZICERE "si Duhul si Mireasa ZIC: vino" (Apocalipsa 22, 17). Intre aceste doua ziceri monumentale, sunt o multime de "ascultati ce ZICE Domnul" si "Domnul a ZIS", "iata ce ZICE Domnul", "asa ZICE Domnul" etc., in special in scrierile proorocilor, iar in Evanghelii "adevarat va SPUN...", ZICEREA Mantuitorului perfect in armonie cu celelalte. De obicei ZICERILE divine sunt scurte, simple, pe limbajul omului, pentru a fi usor de inteles si retinute de oricine. Din "sa fie lumina" s-ar umple bibliotecile lumii de tratate stiintifice despre "lumina" care inca nu se stie ce este, dar cum o ZICE Biblia, suficient de stiuta in parametrii de stiere si posibilitatilor noastre din cateva ZICERI despre ea, cum ar fi "sa fie lumina", "Dumnezeu este lumina", "Eu sunt lumina lumii", "voi sunteti lumina lumii", dupa imprejurare si nevoie de inteles.

Ne uimim de maretia zicerilor pe care se bazeaza existenta universala, pe care nu avem cum sa le miscam din locul lor cum ar fi "sa nu ucizi", "sa nu furi" etc. La astfel de ZICERI nu e decat de tacut. Ar putea comenta cineva ca nu intelege despre ce e vorba, nu pricepe ce vrea sa ZICA Domnul? "Dumnezeu a ZIS si s-a facut, a PORUNCIT si a luat fiinta".

Luand exemplu din forta unei ZICERI omul a facut si el ZICERI cumva, de raspuns la cele divine. Din vechime aflam, de exemplu, despre "vorbeste Doamne caci robul Tau asculta". In prima Biserica Crestina, cea Apostolica, credinciosii se salutau intre ei cu "Maranatha" - "Domnul nostru vine". Prin aceasta era mai prezenta, mai vie venirea Mantuitorului. Greu de inteles cum se face ca dupa aproape doua mii de ani acest salut crestin aproape s-a stins si parca se stinge de tot cu cat Domnul vine de-adevarat. A mai ramas in uz cu ocazia Pastelui anual - ca ZICERE - salutul crestin "Christos a inviat", mai mult ca un obicei, lipsit de fervoarea ce s-ar cuveni. Se mai foloseste la intalniri, tot ca un fel de ZICERE - "Pacea Domnului Isus", redusa la simplul "pace", care diminueaza intelesul primar si incurca la ce fel de pace se face referirea, tinzand mai mult catre o urare de confort social. Etc.

Mai ingrijoratoare sunt ZICERILE oamenilor folosite ca LOZINCI daca ele au un caracter politic de influenta negativa mai ales in sfera in care ele sunt folosite. Nazismul a avut ZICEREA lui de strans in jurul lui Hitler, comunismul ne-a vanzolit cu LOZINCA proletara, chiar si ZICERILE -LOZINCI iscodite de clasele mai de elita cum ar fi cea a Revolutiei Franceze "Libertate, egalitate, fraternitate", pot fi folosite ca exemplificare. Fiecare filozofie si-a avut ZICERILE ei, daca nu ca cele politice cu efecte imediate in social, eventual razboaie si revolutii, cu efecte in schimbari de mentalitate si gandire. Unele tumorale benign neplacute bineinteles, dar nu mortale imediat, iar altele tumorale malign, terminale.

JOACA de-a ZICERILE transformata in LOZINCI este foarte perfida. Spre exemplificare una din ele. "Aici e raiul, aici e iadul", adica pe pamant si in viata aceasta.

Odata izvodita aceasta ZICERE si trecuta de la unul la altul sau strigata public pentru masele avide dupa o motivatie de abandonare a responsabilitatii, efectul este catastrofal. Legata de Biblie prin termenii "rai" si "iad" pe care i-a luat din ea, se intoarce impotriva ei cu o forta mai mare ca cea a "impotrivirii", adica cea a "indiferentei", ca rezolvare nonsalanta de confort al existentei. Cu "aici e raiul, aici e iadul", societatea isi poate PERMITE orice. Biblia spune ca "aici", pe pamant si in aceasta existenta nu este nici raiul, nici iadul, ci doar posibilitatea de a fi - prin alegere personala- in rai sau in iad candva si altundeva. Traind dupa aceasta ZICERE care se vrea FILOZOFIE INALTA, dar care e doar o LOZINCA mai putin decat ieftina, fiecare se zbate sa-si faca raiul aici, si ajunge la a-si face iadul si aici si acolo unde Domnul l-a randuit sa fie in cazul ca el il alege.

Ea a produs insa o fiica aparent foarte crestina, mult mai subtila cu cat mult mai atragatoare. A desfiintat iadul si propovaduieste numai raiul. ZICEREA este "ODATA MANTUIT PENTRU TOTDEAUNA MANTUIT", in sensul ca jertfa Domnului Isus aduce toate fiintele inapoi in cer sau pe un pamant nou, inclusiv pe diavolul, ca sa se arate cat de mare e iubirea lui Dumnezeu. De fapt acelasi scop, "fa ce vrei" ca "aici e iadul si aici e raiul", nu exista nici o rasplatire sau pedeapsa, sau "fa ce vrei" caci odata cu moartea Domnului pe cruce, nu mai poti fi pierdut orice ai face.

De prisos sa mai continuam. Ramane sa ne oferim noua insine o clipa de gandit la diferenta dintre ZICERILE lui DUMNEZEU si ZICERILE OMULUI si sa alegem in toata responsabilitatea si demnitatea de care dispunem.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page