Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (986)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Intr-un climat social marcat de un infantilism care a atins cote ingrijoratoare, continua aberanta politica interna si externa a unui fost simbol al lumii libere, care este America.

In toata aceasta perfecta dezordine, in care stirile date publicitatii, in proportie de peste 80%, sunt rodul deciziei celor care stau la pupitrul de comanda al destinelor acestui terifiant mapamond, ma bucura materializarea anticipatei mele predictii, privind numirea gen. David Petraeus la conducerea agentiei din McLean, Fairfax County, statul Virginia, agentie care are pe frontispiciul ei, un citat Biblic, regasit in Evanghelia dupa Ioan, cap.8, versetul 32: "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi-elibera" (And ye shall know the truth, and the truth shall make you free).

Pana sa stim care este adevarul si in ce masura ne va elibera, ne multumim de propria perceptie a lui, perceptie dependenta de o serie de factori, care tin in exclusivitate de "constructia interioara" a individului.

Iarasi revin la Flannery O’Connor, care in nuvela "Wise Blood", scrie: "Inclin sa cred ca exista tot felul de adevaruri, al tau, al meu etc., dar in spatele tuturor adevarurilor exista unul singur; acela ca nu exista adevar". Asta pentru politicienii de aici si nu numai, care pretind ca detin bula filosofala, adevarul absolut.

Chiar daca le-am mentionat si in editia numarul 984, trebuie sa va reamintesc, in speranta - sper ca nu desarta - de a va ridica valentele patriotice, cuvintele eroului meu preferat, Nathan Hale, care, in fata plutonului de executie, a afirmat: "singurul meu regret este ca am numai o singura viata s-o pierd pentru tara mea".(I only regret that I have but one life to lose for my country). Pana nu se va realiza ca patria reprezinta un rug pe care, la momentul potrivit, se jertfesc cei mai buni fii ai sai, progresul unei tari, indiferent de perimetrul geografic unde este situata, nu va fi posibil. De fapt, cei familiari cu istoricul francez Alexis de Tocqueville, ale carui studii privind democratia Americana au avut un larg ecou in secolul al XIX-lea, stiu ca progresul unei natiuni, popor, comunitati etc. este functie dependenta de nivelul relatiilor sociale dintre membrii respectivi. Nu trebuie sa fii angajatul unor Institutii de studii si cercetari strategice, sau de alta natura, unde tot felul de purtatori ilegali de circumvolutiuni si cohorte de pilosi isi desfasoara inactivitatea, sa realizezi ca America este mai divizata ca niciodata, climatul social fiind aproape similar cu cel dinaitea razboiului civil.

Dupa umila mea parere, in afara "agentiei" nominalizata mai sus, a US Army, US Navy, US Air Force, cu organizatiile adiacente si a organizatiei care se identifica cu Fidelity, Bravery, Integrity, restul institutiilor guvernamentale se caracterizeaza printr-o ineficienta crasa si sunt marcate de un amatorism rar intalnit pe zguduita noastra Terra. Printre cele mai ineficiente se numara USPS-Posta Americana, infiintata dintr-o eroare a administratiei Washington, la 20 Feb. 1792, care, in ciuda majorarii tarifelor, lucreaza cu pierderi de peste 20 miliarde de dolari, suma acoperita din taxele idiotilor utili -useful idiots. Ca tacamul sa fie complet, anul acesta a emis 5 miliarde de timbre care, in loc sa reprezinte replica Statuii Libertatii aflate pe Insula Ellis, reprezinta replica Statuii Libertatii aflate la Las Vegas, in fata Cazinoului New York - New York. Pentru a acoperi pierderile - a se citi, tampenia, s-a trecut rapid la majorarea tarifelor postale, masura care va afecta o mare parte din business-uri, in special publicistica (mass-media), adica pe noi, deja afectati la extrem din cauza totalului dezinteres fata de limba stramoseasca. Cele relatate de mine nu se mai intampla nici in Bujumbura, Burundi sau Ouagadougou, Burkina Faso.

Cat despre Departamentul De Stat, al carui Secretar, Hillary Rodham Clinton, ocupa pozitia numarul 5 in ierarhia administratiei americane, va las dumneavoastra placerea de a trage concluziile cele mai potrivite. Pentru inceput, cuvintele lui Doug Gamble, membru al administratiei Reagan, referitoare la Clintoni: … Clinton si-a cimentat pozitia ca unul dintre cei mai abjecti-josnici politicieni pe care tara i-a produs vreodata. (Clinton cements his position as one of the most despicable politicians this country ever produced.) Spre reinformarea dumneavoastra, va reamintesc de scrisoarea primita din partea lui Gary Aldrich, fost agent FBI, repartizat pe langa Casa Alba, in timpul administratiei Clinton, in prezent presedinte la The Patrick Henry Center for Individual Liberty, Washington, DC, care printre altele imi scrie: "For almost two decades, the Clintons have done everything in their vast power to hide the truth about their scandalous past, bury their secrets, and silence their political enemies. (De aproape doua decenii, Clintonii au facut tot ceea ce a stat in vasta lor putere, sa ascunda adevarul, sa ingroape secretele si sa-si reduca la tacere inamicii). In plus, Hillary este un adevarat prestidigitator financiar, o investitie de 1.000 de dolari in industria animaliera a transformat-o, 9 luni mai tarziu, in 100.000 de dolari!!! La toate aceste performante, plus multe altele care din ratiuni de spatiu nu vi le expun, se adauga faptul ca intrebata de ce mama ei a ales numele de Hillary, a raspuns nonsalant: mama a preluat numele cand a citit de faimosul alpinist Edmund Hillary. Pai, draga Billa – a se citi, Hillary - la data cand ai vazut lumina zilei, 26 Octombrie, 1947, Edmund Hillary era un ilustru necunoscut, apicultor in Noua Zeelanda, Chomolunga-Everest a fost cucerit in 29 mai 1953, deci la 6 ani de la nasterea ta. Cand deciziile majore ale mapamondului sunt luate de persoane asupra carora planeaza indreptatite semne de intrebare, sa nu surprinda pe nimeni haosul generalizat cu care ne confruntam zilnic.

Chiar daca nu-mi impartasiti opinia, America este mai divizata ca niciodata. Acest lucru imi aminteste de un vechi episod al serialului "Twilight Zone", cand extraterestrii au prezis ca locuitorii planetei se vor diviza si autodistruge, daca se va inocula putina frica si neincredere.

Haideti sa nu lasam excelentele povestiri ale lui Rod Serling sa devina realitate.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page