Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PROCESUL LUI DUMNEZEU!

Alexandru STANCIULESCU-BARDA

Departe de a avea nostalgia presei comuniste, dar de multe ori ii simt lipsa! Erau niste site ale cenzurii si ale bunului – simt, care tineau departe de pagina scrisa si de ecran balegarul si puroiul social. Lasand de-o parte paginile confiscate de puterea politica, stirile obisnuite, faptul divers, iti inoculau o nota de optimism, de incredere ca nu-i totul pierdut, ca mai este o raza de speranta.

Dupa Revolutie am fost invadati pe toate canalele, reviste, ziare, posturi de televiziune, radio etc., de tot ce a fost mai urat in subteranele sociale. O cloaca de infractori ordinari au iesit la suprafata si s-au raspandit in toata lumea, manjindu-ne imaginea de tara si de popor civilizat. Toate aceste canale de informatie s-au intrecut sa pescuiasca ce a fost mai rau si mai urat in societate pentru a-si vinde produsul, pentru a avea audienta la public. si publicul a inghitit asemenea gunoi tot intr-o veselie. si o mai face inca. De cateva saptamani, spre exemplu, in prim-planul emisiunilor noastre de televiziune se situeaza procesele de divort ale unor „vedete” de doi bani. Vor cu orice pret sa ne vare pe gat termenele de proces, ce a zis unul, ce a raspuns altul, ce s-a hotarat, ce se banuieste. Nenorocirile din Japonia si razboaiele din Libia, Irak, Afganistan au trecut pe loc secund in fata unor „evenimente” de acest gen.

Mai mult, intr-una din serile trecute, un puscarias condamnat la ani grei pentru omor, dupa ce mai inainte facuse alti ani de inchisoare pentru furt si talharii, daduse in judecata pe… Dumnezeu! Cazul facuse deliciul presei romanesti si straine, inconjurand lumea. Era chiar celebru! Nimeni nu s-ar fi gandit ca ar fi posibil un asemenea proces. Cu exceptia romanului in cauza. Acesta Il daduse in judecata pe Dumnezeu, facand plangere penala la parchet, ca Dumnezeu nu a respectat… contractul de la botez. Individul spunea ca e botezat ortodox si ca la botez, in rugaciunile care s-au citit atunci, a fost chemat in ajutor Dumnezeu, ca sa-l ocroteasca de-a lungul vietii de ispite diavolesti, de pacate si de rele. Dumnezeu nu-l aparase si tocmai de aceea el isi petrecuse viata pana la cei 45 de ani ai sai mai mult prin puscarii.

Am putea zice ca individul este bolnav psihic, dar aceasta nu era posibil, fiindca atunci n-ar mai fi fost in penitenciar, ci intr-un spital de psihiatrie. Parchetul din Timisoara, primind o petitie de acest gen, daduse NUP, adica ,,neinceperea urmaririi penale”, pe motiv ca ,,adresa paratului nu este cunoscuta”. La asa plangere, asa sentinta! Ma gandesc, insa, cum a fost comentata aceasta bazaconie in strainatate? Ce zic strainii de noi, de poporul roman?

Imi amintesc de o stire transmisa de presa sovietica. Fusese un concurs de automobile, la care participase si un echipaj sovietic. In presa a aparut stirea ca „echipajul sovietic s-a clasat pe locul al doilea in lume, ceea ce denota nivelul tehnicii noastre si performantele sportivilor nostri”. In final, o propozitie scurta mentiona ca „echipajul Statelor Unite s-a situat pe penultiumul loc”. Ziarul cu pricina nu mintea, dar felul cum transmitea informatia avea rolul de a induce in eroare in mod benefic. In realitate, la concurs participasera doua echipaje, cel sovietic si cel american. Echipajul american se situase pe primul loc, iar cel sovietic pe locul al doilea. Important era ca cititorul era ajutat sa vada partea plina a paharului.

Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA, 26 aprilie 2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page