Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

“Drumul Nostru“ al românilor emigranti pe tarâmuri îndepartate

La Melbourne am intalnit un roman special: Ben Todica

“Noi am plecat din tara mama, acolo au ramas muntii caruntii, vaile cu florile, turmele cu oile, padurile cu doinele, mormintele cu crucile”.

Ben Todica, filmul  Mormintele cu Crucile

 

Articol de Ileana Costea, Profesor la California State University, Northridge

(Continuare din editia precedenta)

Un film frumos a fost facut de Ben despre pictorul roman din Melbourne, Radu Satcau, cu ocazia unei expozitii a lucrarilor de pictura  ale acestuia in boema Fitzroy, Melbourne, fermecatoarea strada, plina de poezie, de artisti si oameni visatori.  “Intersectia intre cine-verite-ul momentului insusi – un vernisaj de pictura in inima melbourneza a Australiei, care a adunat stofa pestrita (mofturosi, barfitori) si pasionata a comunitatii romane iubitoare de arta…,  si interviul luat artistului in intimitatea culorilor aprinse de gandurile si emotiile lui Radu in studioul sau, fac din Ben un maestru al tesaturii vii a unui gen, nicioadata confortabil, documentarului. “ (Profesor Aurelia Satcau). 

Multi sunt aceia care au cuvinte frumoase de spus despre realizarile lui Benoni Todica. 

“Dl. Ben Todica ne daruieste … clipe de incantare sufleteasca, de emotie si de justificata mandrie nationala... Asa cum insusi spune ‘Exista forta in dragostea de tara pe care o simt doar emigrantii vremurilor.’ ” (Tia Basarab – despre filmul realizat de Ben cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, sarbatorita la Canberra la 1 Decembrie 2010)

 

“Filmul lui Ben Todica rascoleste prin bogatia si complexitatea de ganduri si simtiri ce-ti umplu mintea si inima dupa vizionare. … Filmul surprinde treptat imagini simple si familiare. … (Tia Basarab despre Filmul Hramul, film dedicat celei mai mari biserici orthodoxe romanesti din Melbourne, Sf. Petru si Pavel, la care am avut bucuria sa ma aflu si eu, autoarea acestui articol, la o slujba de duminica in ianuarie anul acesta.)

Filmul Mormintele cu Crucile prezinta: “Exact aceasta lupta a emigrantului cu pastrarea echilibrului cultural la intalnirea cu vocile abracadabrante, intense, ale multiculturalismului, confuze de cele mai multe ori, in tari ale emigratiei cum ar fi Australia sau Statele Unite, aceasta necesitate de re-primenire intru vechi tezaure, fac lumea dintai, illo tempore, a emigrantului, deopotriva cu durerea de a nu reusi sa pastreze acest echilibru. Dimensiunea filozofic-spirituala a filmelor mai recente ale lui Ben Todica este cu precizie chintesenta acestui sfasietor conflict interior. ... Tehnic dar si tematic, Ben Todica revela contaminatia inconfundabila a scolii grele de patos si nonstalgie a unui Andrei Tarkovski, ... (din) Nostalgia, ultimul film al regizorului rus... Apropierea intre Todica si Tarkovski nu este nicidecum exagerata, la baza stind un pattern cultural si emotional fara indoiala comun – interstitiile la nivelul spatiului ‘natal’, totul marcat de un sentiment al vitalitatii si refacerii. Filmele lui Ben Todica sint, poate, tocmai aceasta chemare la regenerarea unui spatiu pierdut al copilariei, al inocentei si al identitatii nationale, al acelui patrimoniu sufletesc si nu numai al trecutului care devine irecuperabil. (Profesor Aurelia Satcau)

De fapt aceste aprecieri sunt perfect valabile pentru toate filmele documentare facute de Ben. ‘A one man band’  (“O orchestra constituita din doar un muzician”, as spune in traducere libera), Ben Todica a ales sa fie un artist independent, care sa isi faca filmele el singur, deci netrebuind sa urmareasca impunerile comandei din partea cuiva. A ales sa lucreze fara rasplata financiara tocmai pentru a avea totala libertate de creatie: “Sa pun numai ce simt eu, cum vreau eu, fara sa ma gandesc la ce va avea succes la public si de sala.“ mi-a spus Ben. 

Si ce este si mai impresionant este ca Ben isi daruieste creatiile tuturor: filmul prezentat recent la biblioteca “Ion Heliade Radulescu“  din Targoviste pe 18 februarie, 2011 Ben l-a oferit tuturor celor ce doresc sa-l vizioneze in intregime la costul numai celor 3 DVD-uri pe care sa fie transpus. Multele YouTube-uri ale lui Ben sunt toate, desigur, in domeniul public pentru a fi vizionate de cine doreste. 

De-a lungul anilor Ben Todica a scris si publicat numeroase articole in ziare si reviste romanesti de pretutindeni: 1997 Revista IOSIF VULCAN din Cringila N.S.W. Australia. Ziarul Spirit Romanesc, Expostar, Zona Interzisa, Mihai Eminescu, Caruta cu Povesti din Sydney apoi au urmat revistele ARP-ului care sunt vreo 40, ziarul Singur din Targoviste si revista Suflet Nou din Comlosu Mare, The Romanian Global News, Lumea, Reteaua Literara, Romania,  cele din America (Clipa, Romanian Vip, Gandacul de Colorado, Meridianul Romanesc, Europa (Agero Stuttgart, Germania si Caiete de Sud Est, Asymetria, Societatea de Maine, Franta) in Canada (Observatorul) si mai tarziu Noua Zeelanda (Pagini Romanesti), revista online din Franta Omnigraphies, etc. “Am pregatit materiale sa public mai multe carti insa din pacate am publicat doar una intitulata Intre doua Lumi in anul 2009.” Cartea aceasta a lui Ben este o esenta a tuturor simtirilor si a stilului lui Ben Todica din filmele sale, dragoste, gingasie si forta, detalii si analize sugerate si iubirea de tara si romani. 

‘Drumul Nostru’, drumul lui Ben, drumul meu, Ileana, este drumul nostru al tuturor celor care am avut acelasi parcurs, plecand din tara in timpul comunismului acerb, luati de valul vietii si aruncati pe taramuri indepartate unde traim de ani si ani, Ben in Australia, eu in California, altii in cine stie ce alt colt al lumii. Este ‘Drumul Nostru’, al acelora pe care viata ne-a facut sa practicam o alta meserie, mai concreta, dar pentru care arta si cultura constituie pasiunea existentei. ‘Drumul Nostru’, al acelora care nu ne-am uitat tara, si o ‘cantam’ fiecare in felul lui, cu dor si nostalgie, tinem s-o prezentam ca pe o zana frumoasa celor din vest ce n-o cunosc, s-o aducem mai aproape romanilor traind pe meleaguri straine, sa o tinem in adancurile sufletelor noastre. Si apoi si ‘Drumul Nostru’ al celor plecati  de mult, care facem o incercare de intoarcere pe meleagurile dragi ale tarii, asa cum prezinta filmul documentar al lui Ben cu acelasi nume Drumul Nostru. Tristetea este ca realitatea, cu siguranta universal valabila, Romania pe care am lasat-o noi, Ben in 1979, eu in 1973, nu o mai regasim. O vizitam pentru ‘cateva clipe’, ne imersam in caldura primitoare a prietenilor si rudelor, in aduceri aminte, sentimente si trairi puternice, placute si dureroase, spre a ne intoarce in traiul nostru de peste mari si tari, unde ne sunt radacinile replantate, adaugand un strop in plus de vesnic dor si nostalgie … 

Iata un rand semnificativ scris ca subtitlu pe ecran cu care Ben isi incheie unul din filmele lui documentare, Sunetul tarii Mele, si care il caracterizeaza: “Se traieste si din dragoste, nu-i asa?”   

Parti din articolul publicat in revista culturala online www.omnigraphies.com, din seria Ilenei Costea “Prezente romanesti surpriza in strainatate”.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page