Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa referitor la întâlnirea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu presedintele grupului de lucru afaceri interne al CDU/CSU din Bundestag, Hans Peter Uhl

20 aprilie 2011

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut marti, 19 aprilie 2011, la sediul Ministerului Justitiei, o intalnire cu presedintele grupului de lucru afaceri interne al CDU/CSU din Bundestag, Hans Peter Uhl. La intalnire au mai participat, din partea delegatiei germane, Reinhard Grindel si Manfred Behrens, membri ai aceluiasi grup parlamentar, precum si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim.

In cadrul intalnirii, ministrul Justitiei a prezentat oficialilor germani evolutiile inregistrate de la ultima vizita la Berlin, efectuata in luna noiembrie 2010. Astfel, au fost expuse eforturile MJ pentru pregatirea implementarii cu succes a noilor Coduri, obiectiv central si strategic al Ministerului Justitiei , stadiul legilor de punere in aplicare precum si ultimele progrese in privinta combaterii coruptiei.

„Codurile reprezinta obiectivul cheie pentru programul Ministerului Justitiei. Codurile constituie un fundament nou si modern pentru realizarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, si, prin aceasta, pentru consolidarea ordinii democratice.”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Oficialul roman a continuat prin a-si arata interesul fata de stimularea investitiilor straine in Romania, interes vadit atat prin masurile reformatoare din noile Coduri si din celelalte legi adoptate, dar si prin constituirea, la nivelul Ministerului Justitiei, a Platformei de Dialog si Cooperare cu mediul de afaceri.

„Statele membre, printre care si Romania, sunt interesate intr-o Uniune Europeana solida. Deficitele publice, soliditatea zonei Euro, necesitatile de intrajutorare a statelor cu disparitati in zona economica reprezinta preocupari la nivelul UE. Mediul de afaceri poate fi sprijinit de Justitie prin jurisprudenta unitara si combaterea coruptiei, iar in acest domeniu s-au facut eforturi notabile. Romania a facut eforturi si a obtinut rezultate certe in securizarea frontierelor. Combaterea coruptiei si aplicarea regulii de drept vor ramane obiective prioritare ale Guvernului. Uniunea Europeana este o uniune de drept, in care demersul politic trebuie incadrat in sfera juridica, iar in ceea ce priveste aderarea la Schengen, Romania este in litera si spiritul tratatelor. Toate statele membre trebuie sa lucreze impreuna pentru o mai buna securizare a frontierelor, a tuturor frontierelor UE. In privinta acestor obiective, va pot asigura de cooperarea Justitiei romane, atat printr-o mai buna administrare a actului de Justitie, cat si prin cooperarea juridica transfrontaliera intre statele membre ale UE si la nivelul Consiliului European al ministrilor de Justitie, Consiliul JAI.”, a mai declarat ministrul Justitiei.

Liderul grupului parlamentar pentru afaceri interne CDU/CSU din Bundestag, Hans Peter Uhl a notat intalnirea drept una foarte importanta, intr-o perioada „istorica”, avand in vedere apropiata implementare a Codurilor, subliniind indeplinirea sarcinii dificile a Ministerului Justitiei de conturare a unui cadru juridic concret si a unei perspective sigure de viitor. Este important pentru Statele Membre ca ele sa aiba incredere intr-o lupta serioasa impotriva coruptiei si sa aiba garantia ca granitele Schengen sunt controlate, mai ales in contextul in care recent s-a manifestat o pierdere decisiva de incredere din pricina comportamentului unor vechi State Membre.

Oficialii germani si-au exprimat aprecierea fata de rezultatele Romaniei in combaterea coruptiei. Partea germana a exprimat, de asemenea, convingerea ca, prin intermediul unui bun management de tara si cu sprijinul Statelor Membre, Romania isi asigura un viitor european solid.

BIROUL MASS-MEDIA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page