Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un sfert de veac de la accidentul nuclear de la Cernobil (I) Documentele KGB despre reactoarele centralei atomice si altele

La Cernobil, in linia intai (I)

Inceputul sfarsitului

La sfarsitul lunii aprilie se implinesc 25 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, accidentul de la Cernobil. Desi am fi tentati sa dam uitarii evenimentele nefericite, petrecute la granita Ucrainei cu Belarus, dupa un sfert de secol, istoria se repeta. In Japonia, chiar in acest moment au loc masive scurgeri radioactive la reactoarele nucleare de la Fukushima.

Pe 26 aprilie 1986, explozia reactorului nr. 4 de la Cernobil, s-a lasat cu sute de de mii de victime. Stiute si nestiute. Localitati intregi din Ucraina si Belarus au fost sterse de pe harta. In numai cateva zile, norul radioactiv acoperea nordul Europei si atingea coastele SUA. Se spune ca in ziua aceea, la Cernobil s-ar fi dat semnalul dizolvarii Uniunii Sovietice. Documente inedite, scoase recent la iveala, dovedesc faptul ca Iuri Andropov, seful temutului KGB semnalase inca din 1979 defectele de constructie ale reactoarelor de la Cernobil. “Calcaiul lui Ahile” pentru reactoarele tip RBMK 1000 - tijele de grafit. Un test de rutina a provocat cel mai cumplit accident nuclear din istoria omenirii.

Cernobil inseamna pelin in limba ucraineana, o planta cu gust extrem de amar. In Vechiul Testament se vorbeste despre pelin ca despre pedeapsa divina. In limba rusa, acelasi cuvant inseamna durere neagra. Ei bine, pentru Uniunea Sovietica, aflata in 1986 in plina criza economica si politica, Cernobil avea sa insemne inceputul sfarsitului. Confruntat cu realitatile Razboiului Rece si de abia instalat la putere, reformatorul Mihail Gorbaciov avea nevoie ca de aer, de o sursa de energie ieftina. Solutia ? Energia nucleara ce presupunea costuri minime si era practic inepuizabila, parea taramul fagaduintei pentru un imperiu in decadere. Stindardul industriei nucleare sovietice se ridicase la Cernobil, cea mai moderna dintre toate centralele nucleare din tara la acea data. Peste doua milioane de locuitori ai Kievului primeau lumina si caldura de la centrala aflata la numai 110 km de capitala. Platforma era un simbol al puterii industriale si tehnologice a Uniunii Sovietice. Cernobil se afla langa orasul Pripiat, la numai 16 km de granita cu Belarus. Constructia reactorului nr. 1 a inceput in 1970 si s-a terminat in 1977. Au urmat reactoarele nr. 2 in ’78, nr. 3 in ’81 si nr. 4 in 1983. Fiecare reactor producea 1000 MW energie, impreuna furnizand la jumatatea anilor ’80, 10% din totalul energetic al R.S. Ucraina. La momentul accidentului mai erau in constructie inca doua reactoare. Cele patru reactoare de la Cernobil functionau simultan. Reactorul nr. 4 era cel mai nou, avea doar trei ani.

 

Raportul Andropov

De peste un sfert de veac, documentele accidentului nuclear au fost clasificate. Conducerea partidului comunist, incercand din rasputeri sa minimizeze sau sa stearga urmele dezastrului. De ce ? Pentru a nu fi trasi la raspundere adevaratii vinovati. Oficialii sovietici cunosteau hibele reactoarelor tip RBMK 1000, (cele de la Cernobil). Mai mult, un raport secret recent scos la iveala, dovedeste ca fostul sef al KGB Iuri Andropov semnala erori grave inca de la inceputurile constructiei centralei. Conducerea KGB avertizase din timp cu privire la unele greseli in proiectarea si executia centralei de la granita cu Belarus. Raportul No. 346-A, semnat la 21 februarie 1979 de Iuri Andropov, presedintele Comitetului Securitatii de Stat KGB (viitor presedinte al URSS) sta marturie ca specialistii isi facusera datoria si semnalasera defectele de constructie. Insa planul trebuia indeplinit inainte de termen cu orice pret si raportat Comitetul Central al Partidului Comunist al URSS.

KM-3

40

Nu se publica

Secret

21 Feb. 79 05363

Trimis catre Directia Generala a Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

Comitetului Central al PCUS

Comitetul Securitatii Statului URSS - KGB

Februarie, 1979 No. 346-A Moscova

Defecte de Constructie la Centrala Nucleara de la Cernobil AES

Conform datelor intrate in posesia KGB al URSS, nerespectarea proiectului si incalcarea tehnologiei de constructie si asamblare sunt prezente in numeroase locuri, in constructia celei de-a doua unitati de productie a Centralei Nucleare de la Cernobil, putand conduce la deformari si accidente.

Structurile de sustinere din camera generatorului au fost ridicate cu o deviatie de 100 mm de la axa de referinta, iar legaturile dintre stalpi lipsesc in anumite locuri. Peretii despartitori au fost instalati cu o deviatie de pana la 150 mm de la axe. Asezarea plafoanelor nu este conforma cu specificatiile proiectantului. Caile de rulare ale macaralei au diferente de nivel de pana la 100 mm si pe alocuri, unghiuri de inclinare de pana la 8 grade.

Seful interimar al Directoratului constructiilor, tovarasul V.T. Gora, a dat indicatii pentru acoperirea fundatiei in mai multe locuri unde izolatia impermeabila verticala a fost compromisa. Incalcari similare au fost permise in alte zone cu stiinta tovarasului V.T. Gora si a sefului grupului de constructii, tovarasul IU. L. Mateev. Defectele de izolatie pot conduce la infiltratii de apa in statie si la contaminarea radioactiva a mediului.

Conducerea Directoratului nu a dat atentia cuvenita fundatiei, de a carei calitate depinde, in mare masura, intreaga constructie. Fabrica de ciment opereaza defectuos, iar produsul final este de proasta calitate. Au fost permise intreruperi in turnarea betonului dens special, fapt ce a produs goluri si stratificarea fundatiei. Este urgenta repararea drumurilor de acces catre Cernobil.

Constructia celei de-a treia linii de inalta tensiune este in intarziere, ceea ce poate limita capacitatea de utilizare a unitatii doi. Ca urmare a monitorizarii inadecvate a starii in care se afla echipamentul de protectie, in primul trimestru al anului 1978, 170 de persoane au suferit accidente de munca, soldate cu pierderea, per total, a 3366 zile de lucru. KGB Ucraina a informat Comitetul Central al PCUS despre aceste nereguli. Pentru informarea dumneavoastra.

Directorul Comitetului KGB – semnat IU. Andropov

Calcaiul lui Ahile – niste tije de grafit

Specialistii in domeniu spun ca reactoarele unei centrale nucleare functioneaza ca niste uriase motoare cu aburi. Pe scurt, niste tije lungi de uraniu, aflate in miezul reactorului, incalzesc apa, aburul produs punand in miscare turbinele centralei. Acestea, la randul lor, genereaza produsul final - curentul electric. Electricitatea pentru actionarea pompelor de apa pentru racire vine de la turbine, care la randul lor sunt actionate de reactor. Este o bucla, un ciclu de producere a energiei electrice. Daca totul functioneaza ca la carte, avantajele centralei nucleare sunt enorme. Un kilogram de uraniu produce aceeasi cantitate de energie pe care o produce arderea a trei tone de carbune. Insa, folosirea in siguranta a combustibilului nuclear presupune un echilibru strict si tehnologii de ultima ora. Pentru o centrala nucleara, una dintre cele mai importante activitati este pomparea apei in jurul miezului fiecarui reactor, pentru racire. La Cernobil, reactoarele se raceau cu apa dintr-un canal de langa centrala nucleara, unde, in dimineata dezastrului, citiva locuitori dadeau la peste.

Energia pentru actionarea pompelor de apa era asigurata de turbine, care la randul lor erau actionate de reactor. Acesta era ciclul de producere a energiei electrice pentru reactoarele RBMK 1000. Orice intrerupere in bucla poate produce un dezastru nuclear. In dimineata zilei de 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 al centralei de la Cernobil lucra la capacitate mica (6-7%), pentru ca personalul se pregatea de un test de rutina. Operatorii reactorului primisera sarcina de a monitoriza performantele turbinelor care alimentau cu energie electrica operatiunile proprii centralei, in timpul unei treceri de la sursa de alimentare standard, la o sursa de alimentare de rezerva. Specialistii in energie nucleara, spun ca reactoarele sovietice de tip RBMK 1000, devin instabile si sunt vulnerabile la putere mica. Testul urmarea sa verifice functionarea centralei in caz de urgenta pana cand vor intra in functiune generatoarele de rezerva.

Va urma

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page