Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Traian Basescu si-a zdrobit contracandidatii in Basarabia

Mai bine de 7000 de basarabeni au optat pentru candidatul PDL, Traian Basescu. In Basarabia, Traian Basescu a castigat alegerile cu 90,7% din voturi, transmite Nadia Fotescu pentru Vocea Basarabiei, preluata de Romanian Global News.

Totodata romanii din Republica Moldova au devenit mai activi dupa prabusirea regimului Voronin care restrictiona accederea in functii publice a persoanelor cu dubla cetatenie. Daca anterior in ziua alegerilor din Romania, in preajma sectiilor de votare deschise in Republica Moldova stateau securisti care ii filmau pe cei care intrau in sectiile de votare pentru a-si exercita dreptul de vot, anul acesta securistii cu camere video au lipsit.

Neculai Popa, observator de la Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului a declarat ca prezenta masiva a basarabenilor la vot a insemnat de fapt adeziunea la Romania.

Anul acesta s-a inregistrat un numar record de basarabeni care s-au prezentat la urnele de vot pentru prezidentiale din Romania. La scrutinul prezidential din Romania din 22 noiembrie au participat 8777 de cetateni romani din R. Moldova, de patru ori mai mult decit la alegerile pentru Parlamentul European din 30 noiembrie 2008.

Prezenta mare la urne a fost explicata de membrii Biroului Electoral Central prin faptul ca Romania a deschis pentru prima data 13 sectii de votare in Moldova, dintre care patru la Chisinau si noua in raioanele republicii.

Totusi, sectiile din capitala, unde au votat 4779 de persoane, s-au dovedit a fi neincapatoare, iar oamenii au stat mai bine de doua ore la coada ca sa-si exercite dreptul de vot. Altii, insa nu au reusit sa intre in sectia de votare chiar daca, in Chisinau, urnele au ramas deschise pana peste ora 21.00. Din motiv ca spre ora de inchidere a sectiilor cozile nu se micsorau, Ambasada a organizat transport in raioanele unde au mai fost deschise sectii de votare.

Antonie Popescu, observator de la Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului ne-a explicat ca déjà pentru turul doi toate impiedimentele vor fi inlaturate si toti basarabenii vor putea vota.

Conform datelor neoficiale, in Republica Moldova locuiesc aproximativ 130.000 de cetateni romani. Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a obtinut peste 90 la suta din voturile romanilor din Republica Moldova. El a acumulat 7.960 de voturi ale basarabenilor din totalul de 8.777. La o distanta enorma, pe locul doi s-a situat liderul PNL, Crin Antonescu cu 3,7 la suta, iar pe locul trei - candidatul PSD, Mircea Geoana, cu 3,5 la suta din voturi.

Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page