Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Secretele documentelor secrete – ep.2 -

Decretele nepublicate ale CIM Krivoi Rog

Spuneam in episodul I din Secretele documentelor secrete ca Romania s-a aruncat in cea mai mare aventura externa CIM Krivoi Rog ca ursul la miere, in timp ce alte tari s-au retras pe rand din afacere. Desi tarile partenere s-au retras pe rand, noi am ramas cu paguba, platind si in 2011. In baza caror documente ? Cine este vinovat ? Nimeni nu stie. Banii se scurg in buzunarele devalizatorilor. In lipsa documentelor care reglementau derularea afacerii, s-a furat cu pixul si cu raba. Va prezentam documentele interne ale afacerii CIM Krivoi Rog, ascunse de autoritatile romane, pentru ca acestea stabilesc cine a furat cu “pixul”. Poate cel mai important document Nota de Fundamentare a participarii Romaniei la Krivoi Rog a disparut. Decretul Consiliului de Stat nr. 156/ 5 iunie 1987, semnat de regimul comunist la cel mai inalt nivel, are regim de secret de serviciu.

 

 

Dupa semnarea Conventiei Multilaterale din 1983, urmatorul document extern important al investitiei CIM Krivoi Rog este Contractul General :

“Acordul contract ¹ 63-08/00020-107 privind constructia Combinatul de Imbogatire a Minereurilor de fier acide de la Krivoy Rog, semnat de catre organizatiile contractante ale URSS o. Moscova 12 iunie 1987”. Secretizat si acesta de catre autoritatile romane.

A urmat apoi, Conventia Bilaterala semnata de Romania cu URSS in decembrie 1986 si Contractul de Antrepriza, unde s-a stabilit ca timp de 10 ani de la punerea in functiune ( PIF ) a CIM , vom primi anual 3 milioane de tone de pelete din productia combinatului de la Dolinska. Circa 30 de milioane de tone de pelete pentru Combinatul Siderurgic Galati, in contul cotei de participare a Romaniei. De atunci, sute de milioane de dolari au intrat in combinat si, probabil, ca nu se vor mai intoarce la bugetul tarii. Specialistii in domeniu spun ca functionarea in conditii de eficienta (nu constructia) combinatului nu mai este posibila. Tona de pelete produsa la Dolinska (Ucraina) trebuia sa coste cam 30 de ruble transferabile ( Rbl. Tr. ), pe vremea URSS. In conditiile in care materia prima, la nivelul anului 1986, reprezenta zero la costuri. Acum muntii de steril apartin cuiva si au o valoare. Gazul si energia electrica nu mai vin de la sovietici pe nimic. Astazi, totul costa. Tona de pelete produsa la CIM Krivoi Rog ar fi prea scumpa. Anii au trecut, Uniunea Sovietica s-a destramat, iar de investitia faraonica s-a ales praful. Lovite de criza, exploatatiile miniere de suprafata de la Krivoi Rog, sursa care alimenta combinatul, se inchid una dupa alta.

 

Nota de Fundamentare a CIM Krivoi Rog a disparut

Pentru a semna Conventia Bilaterala Romano-Sovietica de care am vorbit mai inainte, organele de partid si de stat aveau nevoie de un document intern extrem de important. Nota de Fundamentare intocmita, promovata, sustinuta si gestionata de fostul Minister al Comertului Exterior si Cooperarii Economice Internationale (MCECEI) a stat la baza semnarii acordurilor pentru participarea Romaniei la CIM Krivoi Rog. Nota cuprindea cele mai importante avize tehnice, comerciale, de eficienta, dar si politice pentru afacerea din Dolinska. Documentul a disparut imediat dupa 1989.

“Conform legislatiei aplicabile, aprobarea participarii Romaniei cu o cota de 26,7% (care asigura cantitatile de pelete sus mentionate) din valoarea investitiei (la nivel de PT- proiect tehnic, in fapt o tema tehnica mai dezvoltata), s-a facut de catre CC al PCR prin asigurarea favorabila a NOTEI DE FUNDAMENTARE. Aceasta a fost initiata, intocmita, pronuntata, prezentata si sustinita de MCECEI (Ministerul Comertului Exterior si Cooperari Economice Internationale), MCInd (Ministerul Constructiilor Industriale)si MF (Ministerul de Finate). NOTA a fost asigurata (conform legii) de toti factorii cu sarcini decizionale, organizatorice, de conducere, de executie si de realizare a eficientei economice, cu sarcini si/sau responsabilitati in realizarea de investitii complexe in tara si strainatate”, povesteste unul dintre specialistii in comert exteriror, participanti la derularea CIM Krivoi Rog.

Prin continut, NOTA a fundamentat necesitatea participarii, conditiile participarii, beneficiarul, modul de organizare si conducere termene si eficienta. In baza continutului acesteia au fost stabilite sarcini, termeni si responsabilitati concrete. Dupa aprobare, NOTA a devenit singurul element de baza ce a fundamentat „Afacerea Krivoi Rog”. Urmare aprobarii NOTEI, MCECEI a fost unul imputernicit al Romaniei pentru a trata (in limita mandatului determinat de NOTA) si semnarea Conventei Bilaterala Romano-Sovietica privind participarea Romaniei in analizarea CIM Krivoi Rog.

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page