Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

“Drumul Nostru“ al românilor emigranti pe tarâmuri îndepartate

La Melbourne am intalnit un roman special: Ben Todica

“Noi am plecat din tara mama, acolo au ramas muntii caruntii, vaile cu florile, turmele cu oile, padurile cu doinele, mormintele cu crucile”.

Ben Todica, filmul  Mormintele cu Crucile

 

Articol de Ileana Costea, Profesor la California State University, Northridge

Ben face parte din lantul de descoperiri care ma preocupa pe mine de ani de zile: prezenta romaneasca surpriza in strainatate. Ben, imigrantul australian care izbucneste in plans cand aterizeaza inapoi la Melbourne dintr-o calatorie in Taiwan (simte ca Australia este tara lui). Ben romanul, a caror priviri si simtiri sunt vesnic indreptate spre romani si Romania. Ben jurnalistul, reporterul. Ben autorul unor minunate, delicate si puternice filme documentare (si multe, 260 pe YouTube; unele premiate, stilul lui studiat intr-o universitate americana). Ben tatal (trei copii) si sotul iubitor. Ben sudorul. 

Ben este special in mai multe feluri: pentru ca prezinta Romania la Melbourne, atat prin programul deosebit pe care il face de saisprezece ani la Canalul 31 de TV al carui director este, cat si la statia de radio 3zzz; prin felul deosebit in care si-a construit viata de emigrant, prin felul in care isi apleaca “urechea” si aparatul de filmat sau microfonul spre fiinta umana, prin pasiunea pentru filmul documentar, pentru poezia, arta si simtirea ce rasufla din tot ceea ce creaza, cand face un film, intervieveaza sau scrie, si pentru reverenta lui pentru tara. “Pare ciudat dar Romania ramane Paradisul meu” afirma Ben.

Un “Paradis Pierdut”? Intr-un anume fel da: caci Ben a plecat din tara in 1979. Cand si-a intors privirea pentru ultima data catre Ciudanovita copilariei sale, orasul i s-a parut incantator in lumina rasaritului de soare si regretul plecarii a inceput. Trecand prin Italia a invatat italiana pe care apoi a folosit-o 10 ani in Australia. Ocupat cu castigarea existentei si gasind slujbe la greci si italieni, engleza nu i-a fost necesara si n-a invatat-o in acesti ani. Integrarea implica cunoasterea limbii tarii in care traiesti si cu creativitatea lui caracteristica, Ben a ales solutia de a merge la facultate: a studiat trei ani de “Limba si Compozitie” (traducere libera a titlului programului “Professional Writing & Editing”), la Monash University, alti trei ingineria de sunet, regie de film si a luat numeroase cursuri cu personalitati marcante in domeniul muzicii, actoriei, operatoriei si editarii de filme. 

"Paradisul” lui, Romania, l-a tinut viu in suflet si minte in anii emigrarii, dar  l-a regasit cu adevarat cand a inceput sa lucreze la programele comunitare romanesti de radio si televiziune la Melbourne in 1994. Asta i-a dat posibilitatea sa cunoasca bine comunitatea, sa o prezinte diasporei din metropola australiana si sa se apropie de ea cu ochiul ciclopic al aparatului de filmat. Prin  blandetea vocii, prin dorinta si rabdarea de a-i asculta pe fiecare, le-a adus saptamanal romanilor australieni trairile lui despre comunitatea romaneasca din Melbourne, cat si frumusetile naturale, culturale si informatii despre viata reala din Romania prin emisiunea Mozaic Romanesc. Programul a fost premiat patru ani consecutiv 1995-1998 pentru cel mai bun program de stiri, de “current affairs”, cel mai bun program pentru copii, si cel mai bun program de filme documentare din Romania si despre Romania: Destinatia Romania, Vitamina ES, Promenada, Biografii de Oameni de Seama etc.

O flacara frumoasa de pasiune care e aprinsa puternic, dar nu arde nimic din jur, lumineaza dar nu distruge, o flacara ce este vesnic aprinsa in Ben, spre a schimba mereu imaginile de deschidere a emisiunii, spre a prezenta romanii, de la mic la mare, adolescentii stangaci dar care se straduiesc cu candoare sa pastreze graiul nostru minunat (filmul documentar Sunetul tarii MeleThe Sound of My Country), omul simplu, bun si frumos, cu noblete de suflet (filmul La revedere George), oameni care s-au distins prin creatia lor in arta si cultura, romani din Australia sau veniti in vizita din tara (interviu cu Elena Galusca, scriitorul Vasile Andru, cosmonautul Dorin Prunariu, Preasfintitul Parinte Mihail Filimon, Episcopul Australiei si a Noii Zeelande, europarlamentarul Petru Luhan, regizorul Dan Puican, cineastul Vasile Bogdan, jurnalistii Simona Pele si Veronica Balaj, vicepresedinta scriitorilor din Montreal Cristina Mihai, artista Tamara Buciucianu, ambasadorii: Ioan Gaf Deac, Manuela Vulpe, Anca Visan, Mihai Stefan Stuparu, din Departamentul Romanilor de Pretutindeni, Gabriel Branzaru si Ileana Andrei, consul general la Sydney Ovidiu Grecea, acum aflat in Los Angeles, Rev Tim Costello, Rev Corin Izvernariu si multi, multi altii.

Ben Todica a sustinut si promovat creatia romanilor din Australia, poezia lui Ion Miclau, cantecul Loredanei Sachelaru, si a celor din tara, artistii Teatrului National din Bucuresti, pe Dan Puric etc. 

"Pentru ca imi pasa de soarta poporului roman ca de propria-mi fiinta, am facut parte din comisia electorala din Melbourne pentru alegerea presedintelui Romaniei de doua ori.” mi-a spus Ben.

"Ca romani, ne simtim mandri ca, iata, paralel cu Ana Maria Beligan si Valeria Campeanu, inca un nume romanesc se afirma in peisajul cultural al Melbournului: Benoni Todica.” scrie Oliviu Racoti. 

Prin filmele lui documentare, Ben este pentru mine, autoarea acestui articol, si mai special, caci mi-am dorit in adolescenta sa studiez regia de film. Sunt, asa cum spune Ben intr-un articol despre mine “Femeia cu vis implinit”, dar un alt vis decat cel visat. Si pentru multi dintre noi emigrantii aceasta este realitatea noastra cand se intampla sa fie fericita. Cu Ben ne-am descoperit ca fiind pe aceeasi lungime de unda cu dragostea noastra pentru tot ce este romanesc, si cu pasiunea pentru film. Ben mai norocos ca mine in acest sens, caci el face si azi filme... eu am ramas cu visul pentru ele. 

Baietelul din filmul Cinema Paradiso, Ben isi construieste un aparat imaginar dintr-o cutie de conserva pe care o plimba incontinuu cu “ignoranta si sublim” peste toate cele in orasul minier Oravita, unde tatal lui lucreaza in minele de uraniu, timp de 39 de ani, iar copilul si adolescentul Ben cativa ani buni.

Ben proiecteaza povesti imaginate si desenate de el pe hartie, care prin inmuierea in grasime devine transparenta si usor de proiectat pe peretele unei cladiri… de veneau localnicii sa priveasca “cinematograful lui Ben”… cu imagini noi de fiecare data, pe care le tot schimba spre a surprinde si tine atentia vie a spectatorului, asa cum face si astazi cu insertiile din genericul emisiunii Mozaic Romanesc. In fine reuseste sa-si cumpere un aparat de filmat de la un neamt din Arad.

Cativa ani mai tarziu este trimis de sindicatul minei sa studieze operatoria si se intoarce sa faca filme documentare despre echipamentul si procesul de extractie al uraniului. Nu mult dupa aceea, iata-l pe Ben in mijlocul cineastilor din Romania.

Va urma

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page