Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

La Iasi a fost dezevelit bustul poetului national Grigore Vieru

 

De ziua Nationala a Romaniei, la Iasi, in parcul Copou, langa monumentul poetului nepereche, Mihai Eminescu, a fost dezevelit bustul poetului national, Grigore Vieru.
Monumentul a fost realizat de sculptorul esean, Gheorghe Gheorghita, iar ideea apartine diasporei romane din Los Angeles sustinuta de primarul de Iasi, Gheorghe Nichita, comunica postul de televiziune de la Chisinau TV7.
Primarul de Iasi a spus ca evenimentul de astazi semnifica un gest de pretuire pentru limba romana, pentru care poetul Grigore Vieru a militat toata viata sa.
„Faptul ca inauguram acest bust al lui Grigore Vieru semnifica doar un sir de lucruri facute pentru ca spiritul marelui poet, sa fie aici, in Parcul Copou, unde este si spiritul lui Eminescu si spiritul atator oameni importanti ai Romaniei, aici, in Iasi, care este un oras al simtirii romanesti, un oras al Unirii si al spiritualitatii, a mentionat Gheorghe Nichita, primar general de Iasi.
Ideea inaugurarii bustului lui Grigore Vieru apartine Consiliului Mondial Roman cu sediul la Los Angeles, unde poetul Grigore Vieru si- a facut foarte multi prieteni si i-a marcat pentru totdeauna prin poezia si spiritul sau.
„Prin Grigore Vieru nu mai eram partizani ai unei idei sau a unei conceptii politice. Prin Grigore Vieru am devenit toti romani, a reusit sa uneasca in jurul lui spirite mari si frumoase din diaspora romaneasca”, a specificat Neculai Popa, Secretar general al Consiliului Mondial Roman din SUA.
Fiul poetului, Calin Vieru vizibil emotionat, a multumit tuturor pentru aceasta sarbatoare, mentionand totodata cu un usor regret ca astfel de momente sufletesti se intampla mai repede in Romania, decit in R.Moldova.
„Sunt nespus de bucuros si ma coplesesc emotiile aici, in Parcul Copou pentru evenimentul care se intampla acum, dar undeva si ma doare, deoarece Iasul ni-a luat-o categoric inainte si la capitolul festival, si la capitolul bust-toate s-au intamplat gratie generozitatii primarului general de Iasi, Gheorghe Nichita, a conchis Calin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru.

Bustul a fost sculptat de Gheorghe Gheorghita si este o intruchipare a poetului prin felul sau de a fi in poezie, dar si in viata. Cu un florilegiu muzical a incununat aceasta manifestare naistul Vasile Iovu, care a interpretat piese cunoscute pe versurile poetului Grigore Vieru. Eternitatea l-a cuprins astazi pe poetul Grigore Vieru in mai multe orase ale Romaniei: un bust al poetului a fost inaugurat la Alba Iulia si la Pitesti.

(inforusia.ro

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page