Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (982)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Deja nu mai constituie o noutate afirmatia mea, privitoare la permanenta fascinatie pe care o am, generata de studierea culturilor si civilizatiilor care s-au perindat pe acest framantat mapamond. Cum, nu mai constituie un secret nici faptul ca am un respect deosebit pentru persoanele al caror comportament si conduita se desprind din normele Vechii Sparte, cat si pentru cele al caror numar de circumvolutiuni-dotare cerebrala depaseste ingrijorator de joasa medie, inregistrata pe planeta Terra.

Am o admiratie aparte pentru Walter E. Williams, unul din corifeii intelectualitatii americane, profesor la George Mason University, care in ultimii 10 ani a incercat, fara un succes notabil, sa ne educe, consacrandu-si inteligenta in redactarea unor opere de exceptie. Ma refer la “Deception 101”, “Stubborn Ignorance” si “Exploiting Public Ignorance". Din nefericire, ignoranta crasa in care ne zbatem a generat o categorie de guvernanti, total incompatibili cu pozitiile pe care le detin.

Turnura, sau mai corect, persistenta diabolica de a se ignora total mostenirea lasata de cei 56 semnatari ai Declaratiei de Independenta, ma duce la fireasca concluzie ca nu mai exista un cult al inaintasilor sau al parintilor fondatori. Este adevarat ca din cei 56 de semnatari, 50 apartineu de un anumit….. Ordin, dar aceasta este o alta poveste si nu are nimic in comun cu magistralul act de la 4 Iulie, 1776.

Conform celor stipulate in Declaratie, rolul guvernului trebuie sa fie limitat strict la apararea teritoriului national in caz de atac. Parcurgand Declaratia nu se gaseste niciun articol care sa autorizeze o interventie armata, la mii de kilometri de teritoriul national, pentru simplul motiv ca liderii tarilor respective isi trateaza in mod necorespunzator propria populatie.

Cum se explica faptul ca ocupantul Biroului Oval, trecut prin diferite functii, inclusiv cea de profesor de Constitutional Law, nu este familiar cu Articolul I, Section 8, al Constitutiei care ne spune clar ca numai Congresul USA poate declara razboi. Din nefericire, incepand cu administratia numarul 36 - Lyndom B. Johnson - Legea Suprema a tarii, este ignorata cu nonsalanta.

Intr-un haos economic generalizat, materializat intr-un deficit bugetar de peste 14 trilioane de dolari, implicarea Statelor Unite intr-un nou conflict militar, generator de alte zeci de miliarde de dolari in cheltuieli, este lipsit de elementare norme de logica. Orice actiune, indiferent ca are caracter militar sau nu, trebuie sa aiba la baza o motivatie. In cazul Libiei, motivatia lipseste cu desavarsire, cu alte cuvinte nu exista! Si, admitand prin absurd existenta unei motivatii, ce s-a urmarit, care a fost scopul acestei actiuni? Raspunsul vine din partea unui student al Universitatii din Benghazi, Abdel-Salam Rigayi, care a declarat ca, “insurgentii” - aceasta titulatura, pentru naivii politicieni pe care-i avem - urmaresc crearea unei societati bazate pe Coran; dorim libertatea sa ne practicam religia, dar nu dorim libertate pentru evrei si crestini !!! (We want a society based on the Quran, we want freedom to practice our religion, but we don’t want freedom for Jews and Christians).

Acestia sunt "aliatii” nostri din Libia, aliatii pentru care se cheltuiesc zilnic sute de milioane de dolari? - apropos, o singura racheta Tomawack costa 1.5 milioane dolari. Chiar nimeni din curenta administratie nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, chiar daca nu este “politically correct".

Inca de pe timpul primului Razboi Mondial, presedintele Woodrow Wilson, ne-a asigurat ca intrarea Statelor Unite in razboi va crea conditiile unei democratii stabile in Europa. Ceea ce a urmat este cunoscut: s-a inlocuit un sistem bazat pe monorhie autocratica, cu un sistem bazat pe dictatura, mult mai odios decat cel precedent si care a creat conditiile ca jumatate din batranul continent sa intre in zona de influenta sovietica.

Deocamdata, Libia se afla in plin razboi civil, "aliatii” nostri fiind sfatuiti de NATO sa nu mai maltrateze populatia civila, altfel vor fi victime ale bombardamentelor NATO !!! Nu trebuie sa ai o dotare de exceptie, sa-ti pui o legitima intrebare: cine sunt de fapt aliatii nostri ? Pana sa stabilim "noi cu cine votam”, Saif Gadhafi, fiul lui Muammar, posesor al unui doctorat la prestigioasa London University, Scool of Economics, se afla la Londra pentru tratative secrete. Ceea ce urmeaza este greu de prevazut. Avand in vedere "dotarea” politicienilor planetei, prevad iminenta unui conflict de proportii nemaiintalnite.

Oricum, sa ne rugam Divinitatii ca in pragul celei de-a 50 aniversari a incidentelor din Cuba - 17 Aprilie 1961, Bay of Pigs - ca aceasta operatiune sa nu se incheie cu un fiasco asemanator. Pentru cei mai putin familiari, operatiunea respectiva, urmarea obiective similare cu cea curenta din Libia - schimbarea unui regim opresiv.

Ceea ce a urmat se cunoaste, sistemul comunist instaurat sta bine merci, in coasta noastra.

Personal, raman strict la parerea ca nu avem aliati, iar implicarea Americii in acest nou conflict va genera o recrudescenta a terorismului international.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page