Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Parvenitul de mass media

Un pamflet de Andronache Tuzluc Reloaded

In urma cu cativa ani, Radio Guerrilla, a lansat Atlasul de Mitocanie Urban; din atlas lipseste parvenitul de mass media, dar din viata noastra inca nu. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, parvenitul este un imbogatit peste noapte, un individ care “s-a ajuns”, s-a inaltat pe o treapta sociala superioara fara a avea merite deosebite, pe cai necinstite. Definitia se refera la metodele si mijloace oneroase, la un concurs de imprejurari favorabil, care-l conduc la o buna situatie materiala, politica sau sociala.

Caracterizarea personajului - Parvenitul de mass media e urmasul lui Machiavelli. Inteligent si abil, perfid, lipsit de scrupule in atingerea scopului sau, este ros de orgolii nesatisfacute. Sufera de complexe de superioritate, denigreaza, manipuleaza, tese intrigi, este un impostor periculos: “Un ego flamand este un ego meschin.” Parvenitul clasic din literatura romana, Dinu Paturica din “Ciocoii vechi si noi” al lui Nicolae Filimon, este modelul de viata al parvenitului de mass media.

Parvenitul de mass media poate fi intalnit in redactii, la evenimente mondene, in lumea virtuala, pe strada, dar cel mai des apare in locuri frecventate de persoane publice cu statut de VIP sau directori (patroni) de trusturi media. Este volubil, elegant, manierat, alunecos, iar talentele actoricesti il ajuta sa faca impresie buna. Tuturor ne place sa fim inconjurati de prieteni, colegi inteligenti, oameni altruisti, seriosi, spirituali, oameni de calitate. Parvenitul de mass media isi joaca rolul cu lejeritate, epateaza, foloseste un arsenal sofisticat cu care lanseaza zvonuri false; face marketing pentru a castiga atentia, bunavointa si increderea redactorilor sefi sau a patronilor din bransa.

Se straduieste sa fie mereu in centrul atentiei. Este egocentric si smecher; incearca sa-si compenseze defectele si carentele de educatie, cu scurtaturi catre succes. Este aproape imposibil sa lucrezi in mass media si sa nu te lovesti de acest personaj. Varianta moderna a lui Dinu Paturica traieste in occident, isi masoara succesul in numarul de fani care-i acceseaza zilnic blogul personal si in numarul de investitori din mass media, pe care a reusit sa-i abureasca si care i-au dat o functie importanta. Setea lui de marire tinde spre infinit, insotita adesea de ambitii prostesti, care depasesc orice limite.

Lipsit de scrupule si nesimtit, parvenitul de mass media calca pe cadavre pentru a-si atinge telurile meschine si detine scuzele si mijloacele necesare pentru a convinge pe oricine despre bunele sale intentii. Cartea lui de vizita nu contine studii si realizari profesionale, ca a jurnalistilor obisnuiti, ci persoane publice din categoria VIP, pe care parvenitul le-a intalnit personal. Nu-ti va spune niciodata cat de apropiat este de o vedeta, dar iti va sugera ca sunt prieteni la catarama si va avea mereu la indemana o fotografie cu un star, pe care a facut-o intr-o imprejurare favorabila sau cu Photoshop.

Dinu Paturica din mass media speculeaza oportunitatile si isi adapteaza CV-ul in functie de interlocutor. Orice cunostinta noua e o sursa de foloase materiale sau un capital de imagine. “Periatul” persoanelor cu functii, titluri, bani si relatii in mass media, face parte din servieta oricarui parvenit veritabil.  Parvenitul de mass media e un cameleon cu obrazul gros, adaptabil la orice tip de redactie, dispus sa-si renege mama si tatal pentru un gram de succes sau un interes personal.

A plecat in occident cu ani in urma, a incercat de toate si s-a mutat de multe ori pana a gasit locul ideal in care sa castige bani fara prea multa munca. Isi dispretuieste co-nationalii care muncesc din greu pe santiere sau depun o munca fizica pentru a-si castiga existenta sau pentru un standard de viata decent. Daca locuieste in SUA si are probleme cu actele de rezidenta, parvenitul va alege intotdeauna calea cea mai ieftina. El nu va cauta un avocat de imigrari, ca orice om obisnuit, ci isi va fabrica un dosar cu persecutii religioase si politice, pentru a obtine statutul de refugiat; va seduce o americanca si se va insura cu ea din interes. Daca nu reuseste, are pregatit planul C - inrolarea in armata SUA, doar situatii in care actele de rezidenta costa putin si se rezolva repede.

Drumul spre inalta societate - Timp de un an de zile, Dinu Paturica din USA, mi-a trimis mesaje prin e-mail si messenger, in care imi cerea detalii despre munca jurnalistilor romani din diaspora. Ma ruga insistent (sau facea presiuni) sa-l recomand la ziare. Cererea era insotita mereu de conditia si obsesia lui primordiala, publicitatea gratuita pentru blogul personal. A inceput sa-mi trimita articole – unele bune, pe care le-am publicat; altele cu subiecte delicate, tenta discriminativa, limbaj impropriu, necorectate, fara titlu, fara diacritice etc. Era in cadere libera si avea o nevoie obsesiva de atentie si fani. Lucrase in mass media, dar s-a crezut mai priceput decat fostii sefi, asa ca a incercat pe cont propriu. O parte dintre fani l-au urmat, altii s-au pierdut pe drum, pentru ca isi schimba frecvent locatia virtuala ca sa nu plateasca providerii sau domeniile web.

Pierderea celebritatii este dureroasa pentru un asemenea personaj, asa ca Dinu Paturica se straduia sa revina, iar metoda de propulsare vizata erau ziarele romanesti din diaspora. Din incercarile lui disperate de a forta intrarea in presa libera cu speraclul, am aflat ca percepe mass media din SUA drept “inalta societate romaneasca din exil.”

Tonul parvenitului devenea uneori deranjant, iar daca-l dadeam afara pe usa, revenea pe geam. Vorbea uneori din pozitia omului plin de sine, care incearca sa-si impuna conditiile, o atitudine complet deplasata, avand in vedere ca publicatiile din SUA sunt sustinute financiar de unul sau doi filantropi, care isi investesc banii intr-o publicatie de suflet, singurele lor scopuri fiind informarea publicului si pastrarea limbii materne.

Echipele de jurnalisti voluntari, sunt formate din pasionati de cultura; o multime de altruisti. Banii din reclame, evenimente culturale si donatii, se folosesc pentru acoperirea costurilor de tipar si distributie. Dinu Paturica nu avea nimic in comun cu acesti oameni si publicatii, dar simtea potentialul presei libere si mima interes fata de ea, pentru a-si satisface orgoliile meschine.

Viata in inalta societate - Am ezitat multa vreme sa-i deschid usa spre aceasta lume, pentru ca era ceva deranjant in comportamentul lui, dar dupa un an de insistente si presiuni, i-am dat o sansa. In ziua in care i-am deschis “usa spre inalta societate” a navalit inauntru si si-a dat arama pe fata. A inceput sa-si imprastie veninul, sa emita pretentii. Nimeni nu era de calibrul lui; nu putea sa lucreze cu nimeni din redactie; toti erau depasiti, retrograzi, doar el era genial, avea idei nemaipomenite si potential.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page