Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AFGANISTAN – UN CETATEAN ROMÂN A FOST UCIS ÎNTR-UN ATAC ASUPRA BIROURILOR ONU DIN MAZAR-I-SHARIF

 

 

Atacul de vineri, 1 aprilie, impotriva birourilor ONU din localitatea afgana Mazar-I-Sharif (nordul Afganistanului) s-a soldat cu 7 morti, printre care si un cetatean roman. A fost cel mai sangeros atac comis impotriva ONU in Afganistan din 2001, transmite AFP care citeaza un purtator de cuvant al Natiunilor Unite.

 

Potrivit Agerpres, Farhan Haq, purtator de cuvant al ONU, a avansat acest bilant vineri, de la sediul organizatiei din New York. Conform reprezentantului ONU, acesta este si cel mai sangeros atac comis impotriva organizatiei de la cel produs in 2007, la Alger, soldat cu 17 morti din randul personalului organizatiei. Cel mai sangeros atac impotriva unor birouri ONU s-a produs la Bagdad la 19 august 2003 si s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, printre care si emisarul ONU in Irak, Sergio Vieira di Mello. Reprezentantul ONU a precizat ca in urma atacului de la Mazar-I-Sharif si-au pierdut viata trei functionari straini ai ONU si patru garzi nepaleze.


Potrivit MAE, cetateanul roman care a fost victima a atacului de vineri dupa-amiaza de la Biroul regional ONU din Mazar-I-Sharif, fiind decapitat de atacatori, se numea Filaret Motco si era functionar international al ONU. MAE a primit in o notificare oficiala de la Departamentul de Operatiuni pentru Mentinerea Pacii al ONU. Cetateanul roman lucra in Afganistan de aproximativ doi ani, inainte sa detina aceasta functie neavand o cariera diplomatica in Romania.

 

Motco Filaret era expert in relatii si organizatii internationale si a mai participat la misiuni in cadrul Centrului Operational ONU din Kandahar, misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, in Federatia Rusa, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia si in Kargastan, a precizat oficialul MAE. Ministerul Afacerilor Externe a condamnat cu toata fermitatea, printr-un comunicat difuzat vineri seara, actele de violenta si cruzime savarsite asupra membrilor biroului ONU din Mazar-i-Sherif: „Nu poate exista justificare pentru astfel de acte deplorabile", se arata in comunicatul MAE. Oficialitatile romane si-au exprimat regretul profund pentru pierderile de vieti omenesti si au transmis intreaga compasiune familiilor celor care si-au pierdut viata in acest tragic atentat. MAE si-a exprimat solidaritatea cu membrii misiunii ONU in Afganistan.


Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a caracterizat acest atac drept „atroce si las".
Atta Mohammad Nour, guvernatorul provinciei Balkh, a carui capitala este Mazar-i-Sharif, a fost primul care a avansat bilantul de sapte morti, el insa sustinea ca cinci dintre acestia sunt garzi nepaleze si doi ar fi europeni.


Incidentul a fost declansat de cinci manifestanti, care protestau impotriva gestului recent al pastorului american Terry Jones, de a arde o copie a Coranului. Manifestantii islamisti care au atacat vineri, 1 aprilie, birourile ONU din Afganistan, au solicitat guvernului afgan sa „rupa toate legaturile diplomatice cu SUA daca nu sunt de acord cu gestul pastorului care a dat foc Coranului". Conform guvernatorului afgan, sapte oameni au fost ucisi, iar alti 20 au fost raniti,. Ceilalti doi functionari ONU ucisi in atac sunt de origine norvegiana si respectiv suedeza.

 

Presedintele Traian Basescu a transmis, sambata, 2 aprilie, un mesaj de condoleante pentru decesul cetateanului roman, expertul international Filaret Motco, ca urmare a atacului asupra biroului Organizatiei Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, Afganistan. „Am primit cu durere vestea incetarii din viata a cetateanului roman Filaret Motco, functionar international in cadrul biroului ONU (UNAMA) din nordul Afganistanului, ca urmare a atacului comis asupra biroului Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif la data de 1 aprilie. Doresc sa prezint, in nume personal si in numele poporului roman, sincere condoleante familiei indoliate. In acelasi timp, exprim solidaritatea poporului roman fata de celelalte state ai caror cetateni au cazut victime acestei tragedii si reiterez pozitia ferma a Romaniei de condamnare a actelor inumane generate de intoleranta si extremism", se mentioneaza in mesajul presedintelui.


seful statului afirma ca sunt inacceptabile atacurile impotriva personalului ONU si solicita autoritatilor afgane sa ia toate masurile necesare. "Atacurile impotriva personalului ONU - care lucreaza in sprijinul poporului afgan si al pacii - sunt inacceptabile. Solicitam autoritatilor afgane sa ia toate masurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile sa fie adusi in fata justitiei si condamnati pentru faptele lor", a adaugat presedintele Basescu.

 

„Suntem afectati de aceasta stire", a declarat pentru AFP pastorul Terry Jones, rugat sa comenteze atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif. "Noi nu suntem in niciun fel responsabili", a mai adaugat pastorul care acuza "elementele radicale islamiste care cauta o scuza pentru a-si justifica violenta".


La 20 martie pastorul, care conduce o mica organizatie crestina denumita “Dove World Outreach Center” din Gainesville, Statele Unite, a dat foc unui exemplar din Coran. Acest pastor a provocat vii controverse in legatura cu acest gest inca din septembrie 2010 cand a anuntat ca are de gand sa dea foc Coranului. El a renuntat atunci la acest gest in urma multiplelor apeluri ce i-au fost adresate de sefi de stat dar si de suveranul pontif, Papa Benedict al XVI-lea.

---------------------------------------------

Surse: AGERPRES, AFP, Mondo News

 

Simona BOTEZAN

Washington DC, SUA

2 aprilie 2011
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page