Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

International Forum: Danube - The River of Cooperation, Belgrad 2002 - ROMÂNII SI MAGHIARII LA LIMES - CINE POATE AZI SA LUPTE CU OCCIDENTUL?

(Continuare din numarul precedent)

IMF submineaza astfel politica economica nationala cu rezultatul ca guvernele acestor natiuni sunt din ce in ce mai putin in masura sa controleze fenomenele socio-economice din propria lor tara. Inglodate in datorii, dependente de ajutoare, ele nu mai pot mobiliza investitii proprii sau atrase impotriva intereselor Imperiului, asa ca pierd din ce in ce mai mult controlul asupra intregii infrastructuri si apoi a statului insusi. Relatiile lui Ceausescu cu Apusul, pana la impuscarea lui si a sotiei sale, sunt paradigmatice. Independenta si suveranitatea sunt la periferie limitate de interesele Imperiului.

Ajutoarele umanitare si cele de dezvoltare pentru lumea a "treia" se transforma astazi pe nesimtite intr-un fel de tribut al tarilor industrializate pentru asa-zisa dezvoltare si cooperare cu "ceilalti", cu barbarii de azi. Cu toate ca in practica dezvoltarii nu mai crede aproape nimeni, nici la Centru, nici la Periferie, si nici in fosta lume a "doua", fostul "Lagar" comunist, in curs de asimilare cu cea de a "treia". Tarile din Sud nu mai sunt, cel putin incepand cu anul 1990, "in curs de dezvoltare", ci din contra, "in curs de degradare". Dupa renuntarea sovieticilor la "bastionul progresului, pacii etc.", la "dictatura de dezvoltare", la sprijinul anticapitalistilor, Occidentului ii stau deschise toate pietele si culturile lumii, asa ca se revine la politica imperiala.

Labilitatea si chiar distrugerea statelor din lumea a "treia" nu este rezultatul unor revolte sociale sau conflicte etnice, cum se mediatizeaza cu atata elocventa si lacrimi de crocodil in Vest, ci invers, subminarea structurilor statale duce in cele din urma la conflicte sociale, etnice etc. Si, din nou, cazul Romaniei este edificator. Ceausescu si-a lasat poporul stors de plata datoriilor si a dobanzilor fata de Vest pana cand structurile statului s-au erodat si s-au prabusit. Revolutia inceputa de episcopul maghiar calvin László Tökés in Timisoara, luptele de strada intre maghiari si romani in Targu Mures nu au fost cauza prabusirii statului, ci prabusirea structurilor statale au dus la aparitia lor. Exemple similare din lumea a "treia" sunt o multime. Unele sunt chiar denumite rascoale de tip Fondul Monetar International.

IMPERIUL SI "NOUA ORDINE"

Din anul 1990, la invitatia rusilor, Imperiul occidental si-a restabilit granita in Europa, cum era deja in sec. XIII. Concomitent, Imperiul isi organizeaza astazi un limes de state tampon si isi redeschide contoare intarite in zonele subdezvoltate, dar numai in care avantajele sunt clare. Intreaga constructie geopolitica se cheama "Noua Ordine", si este inca un rezultat al intelegerii ruso-americane din 1986, in urma unei presiuni venite din Imperiu "roman".

Dupa razboiul din Irak, cel civil din Caucaz, situatia creata in fosta Jugoslavie ilustreaza, poate cel mai clar, cate jertfe omenesti sunt posibile a se lua in calcul la periferie in Noua Ordine. In spatele unui paravan de ajutoare a fost faramitata Jugoslavia comunisto-ortodoxa, in Croatia si Slovenia romano-catolica si Bosnia-Herzegovina un limes al UE i NATO, iar de partea cealalta a "valului", in Serbia si Montenegro ortodoxe, izolate in spatiul pravoslavnic cu care probabil vor a se uni, impiedecand incercarile timide ale romanilor si moldovenilor de a se emancipa de dominatia greco-pravoslavnica. Pentru musulmani, s-a creat in Kosovo un fel de enclava de tip "Gaza" in Balcani. Pentru crimele de razboi raspunde Slobodan Milosevici la Haga.

Va urma

Viorel Roman

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page