Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

COMEMORAREA ZILEI DE 27 MARTIE - UNIREA BASARABIEI CU TARA , IN TUSTIN, CALIFORNIA

Memorandum pentru Reintregire

Ca membri ai societatii romanesti globale, semnatarii acestui Memorandum,

Comemorand cu adanca piosenie si mandrie nationala actul istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a dat semnalul infaptuirii Romaniei Intregite;

Fiind constienti ca starea de separare actuala a Romaniei in totala contradictie cu mostenirea pe care anul 1918 ne-a lasat-o trebuie sa fie indreptata prin actiunea concertata a tuturor fortelor romanesti atat ale statutului, ale clasei politice cat si ale societatii civile:

1. Tinem sa aducem omagiul nostru celor 86 de romani basarabeni care prin semnaturile lor au devenit adevarati parinti fondatori ai Romaniei Intregite.

2. Solicitam societatii civile romanesti ca impreuna cu mass-media de pe amandoua malurile Prutului sa inceapa o campanie sustinuta pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.

3. Prin activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, cerem viitorilor reprezentanti ai romanilor de pretutindeni sa aiba in agenda lor ca prioritate absoluta sustinerea eforturilor pentru readucerea Basarabiei in cadrul Romaniei Reintregite.

4. Cerem Presedintiei, Parlamentului, Guvernului Romaniei, partidelor politice sa-si separe mesajul national de limbajul ideologic si sa adopte o pozitie comuna si unitara in problema nationala in concordanta cu idealurile unitatii nationale si ale statului unitar Roman a carui infaptuire este oficial recunoscuta prin declararea zilei de 1 Decembrie, ca Ziua Nationala a Romaniei.

5. Cerem organismelor statului roman sa intreprinda masuri concrete politice si diplomatice pentru a sensibiliza opinia publica internationala, institutiile Uniunii Europene si celelalte state, asupra dorintei poporului roman pentru reunificare printr-un proces asemanator celui prin care cele doua foste state germane au devenit un singur stat.

6. Consideram ca cele doua guverne de la Bucuresti si Chisinau au datoria morala de a-si armoniza politica externa in directia reprezentarii comune a unei politici nationale care sa conduca la o tranzitie fara sincope spre integrarea Basarabiei in Romania si prin aceasta populatia Basarabiei sa obtina de drept cetatenia Uniunii Europene.

7. Cerem Presedintelui si Parlamentului Romaniei sa adopte un act normativ prin care ziua de 28 Iunie 1940, in care a inceput agresiunea armata impotriva Romaniei si cetatenilor Romaniei, sa fie declarata zi a ocupatiei sovietice a teritoriului Romaniei asa cum a procedat si presedintele de la Chisinau domnul Mihai Ghimpu.

8. Cerem ca autoritatile romane sa dea curs si sa se implice in ridicarea Memorialului Patimilor Romanesti care reprezinta omagiul adus martirilor romani ai ocupatiei sovietice, conformandu-se declaratiei politice din data de 9 Iunie 2009 prezentata in plenul Senatului de Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului care sustinea necesitatea construirii acestui Memorial la initiativa romanilor si organizatiilor romanesti din intreaga lume. Declaratia nu a intampinat nicio obiectie din partea membrilor Senatului.

9. Cerem ca PL-Basarabia si PNL-Basarabia ca forte politice pro-romanesti si pro-unioniste sa gaseasca modalitatea ca in cel mai scurt timp sa se uneasca pentru a constitui o forta credibila si reprezentativa a populatiei majoritare romanesti din Basarabia. Dumnezeu sa ajute natiunea romana sa-si implineasca idealul national al reintregirii.

Asociatia Romana Americana pentru Basarabia Dr Nicolae Dima,

Clipa Magazine-Los Angeles,

Consiliul Roman American- Los Angeles,

Fundatia Grigore Vieru-Florian Carlan,

FDRM Canada-Cazacu Istrati,

Consiliul Mondial Roman- Mihai Stan,

Centrul Cultural Roman Atheneum- Smaranda Livescu,

Restitutio in Integrum- Antonie Popescu,

Carmen Sabau, Chicago,

Eugenia Tretese- Basarbia,

Dr Marin Mazur-Basarabia,

Fundatia pentru Romanii de Pretutindeni-Daniele Soros,

Elena Constantin-Canada,

CIVES -Ioan Rosca-Romania,

Dr Grigore Seremet-Basarabia,

RPER Stefana Bianu-Paris,

Flori Balanescu-Craiova,

Asymetria- Dan Culcer -Germania,

Cuvantul Liber Tg Mures-Lazar Ladariu si Mariana Cristescu,

Vasile Catalin si Vasile Anda Oana- Galati,

Mircea Talos, Romanian Museum of Philadelphia,

Romanian American Ligue,

Gabriel Plesea NY,

Alecu Renita-Basarabia,

Albina si Ion Dumbraveanu-Chisinau,

Asociatia 21 Decembrie-Doru Maries,

Mihai Gheorghiu-Lumea Libera Romaneasca,

PNL Moldova- Vitalia Pavlicenco,

Asociatia Onoare si Patrie- Stefan Plesca,

Institutul Fratii Golescu-R. Popescu,

ATRAG Igor Rotaru,

Noii Golani- Sergiu Rizea,

Spirit Romanesc-Vasile Efros,

Alexandru Cristian -Bucuresti,

Mihai Nicolae- Bucuresti,

Vasile Bouleanu-Chicago,

Petr Borodi-Cluj,

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page