Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM - Claudiu Matasa

... Ne-a parasit joi 24 martie 2011 la Hollywood in Florida si a fost condus pe ultimul drum de un cortegiu indurerat de membri ai familiei si prieteni fiind inmormantat la cimitirul Fred Hunters din localitatea in care a trait ultimele decenii. Dumnezeu sa-l aiba in grija si paza lui si sa-l odihneasca in pace!...

*****

Claudiu mi-a fost prieten, dar Claudiu a fost un prieten al tuturor Romanilor. Casa lui si a lui Neti a fost deschisa tot timpul oricarui roman care ajungea in sudul Floridei. Claudiu a fost insa mai mult decat un om deschis si generous; a fost un om de stiinta si un intelectual de calibru care a stiut sa imbine in mod inteligent teoria cu practica. Asa se explica amprenta puternica pe care a lasat-o in specialitatea sa, Ortodontia; Si tot asa se explica intreprinderea pe care a infiintat-o si care a oferit o sansa multor imigranti. Trecerea lui in vesnicie reprezinta o mare pierdere pentru familie, pentru toti cei care l-am cunoscut, pentru exilul romanesc, si pentru Romania, pamantul nostru natal.

Sunt multe de spus despre cel care a fost prietenul, compatriotul, si companionul nostru - Profesor Doctor Inginer, Consul de Onoare al Romaniei, Claudiu Matasa.

Profesorul Matasa a avut o viata lunga, bogata in evenimente, plina de incercari, de zbucium si de obstacole, dar si plina de satisfactii. In cele din urma, a avut o viata implinita.

*****

Claudiu s-a nascut la Petrosani in ziua de intai aprilie 1930 fiind unicul fiu al magistratului Gheorghe Matasa si al sotiei acestuia Margarete, mama sa fiind de limba Franceza si de origine nobila Franco-Germana. Cum pe vremea aceea magistratii erau mutati periodic in diferite posturi si localitati, Claudiu a crescut la Petrosani, la Bucuresti, Piatra Neamt, Oradea, Arad… facand cumva ocolul intregii tari. Nu e de mirare ca mai tarziu, calatoriile i-au ramas o mare pasiune.

Claudiu si-a inceput scoala primara (la Oradea, dar in 1940, in urma cedarii Ardealului de Nord, s-a refugiat la Arad, unde si-a continuat educatia. Se pare ca nu a fost un copil tocmai ascultator, pentru ca dupa mai multe peripetii adolescente, a fost mutat disciplinar la Beius, ulterior terminand liceul la Sibiu. Caracterul lui curios, cercetator si neastamparat, asa cum s-a manifestat inca din prima tinerete, l-au purtat prin multe locuri, intre care si prin inchisoare, dar in acelasi timp, l-au calit si l-au transformat in omul matur de mare succes de mai tarziu.

Dupa absolvirea liceului, tanarul Claudiu a dat examenul de admitere si a intrat la facultatea de Chimie Industriala din Timisoara, iar de acolo s-a transferat la Institutul Politehnic din Bucuresti. Ca student, s-a afirmat in mai multe domenii… in sport ca inotator, ca jucator de sah, comentator de televiziune, si ca vorbitor de limbi straine. In calitate de traducator de limba franceza, de exemplu, a fost recrutat sa insoteasca diferite delegatii straine, ceea ce insa l-a costat. Iata ce mi-a declarat el anul trecut intr-un amplu interviu care de altfel a fost si publicat:

"O greseala pe care am platit-o scump a fost omisiunea de a Nu o denunta pe sotia marelui dirijor roman George Georgescu, cazata alaturi de artistii fruntasi ai tarii la o vila din Eforie. Cu totii insoteam o delegatie culturala franceza, iar eu imi exercitam functia de interpret.

"Intr-o zi, unul dintre francezi mi-a reprosat ca le traduc eronat unele lucruri privind starea tarii. Dupa ce am am incercat cumva fastacit sa explic ca… intr-o democratie parerile nu pot fi la fel, l-am descusut si am aflat ca doamna Georgescu era cea care ii daduse unele amanunte, de altfel adevarate despre situatia din tara… Aveam insa de ales: sa o denunt, sau sa tac si sa-i spun sa inceteze discutiile respective. (Se stie ca omisiunea de denunt era pedepsibila cu inchisoarea).

Cum am ales ultima varianta, am avertizat-o totusi asupra discutiilor sale cu delegatii francezi, fapt pentru care doamna Georgescu mi-a multumit cu lacrimi in ochi. Recunostinta ei m-a costat insa pentru ca aceasta le-a spus prietenelor ei cat de cumsecade a fost studentul care i-a musamalizat problema. Cum era obisnuit pe atunci, cineva a turnat-o la securitate, iar eu am platit cu arestarea si detinerea "administrativa" timp de doi ani la Ghencea, la Jilava, si la Canal. Biletul meu de eliberare arata ca am fost arestat la data de… eliberat doi ani mai tarziu la data de… dar nu mentioneaza nici un process si nici o sentinta.”

…Si totusi, reintors din detentie, Claudiu Matasa a reusit sa termine politehnica si sa devina cercetator chimist, domeniu in care s-a afirmat puternic mai intai in tara si apoi in America. Ba mai mult, in timp ce se afla in tara, el a reusit sa breveteze cateva inventii, si nu numai in Romania, dar si in occident. Apoi, si-a facut chiar si studiile de doctorat in tara, dar autoritatile nu i-au eliberat niciodata diploma de doctor in chimie. Ulterior insa, dupa ce a reusit sa plece din tara in 1969, dovedind inca odata capacitatea sa intelectuala, el si-a facut un nou doctorat la prestigioasa Universitate Tehnica din Viena. Din Austria, Claudiu a emigrat in Statele Unite unde a lucrat la mai multe companii chimice din cateva state, pentru ca in final sa-si infiinteze propria sa intreprindere.

Activitatea lui Claudiu a fost extrem de bogata si foarte variata: Citez cateva realizari:

--Pe plan Profesional a ajuns specialist in Ortodontie, devenind astfel un om de stiinta cunoscut azi in toata lumea ca profesor, conferentiar, cercetator si inovator. In acest domeniu de mare specialitatate el a publicat timp de peste 20 de ani o revista in limba engleza apreciata de specialisti din multe tari ale lumii. Deasemenea, a fost numit profesor la mai multe universitati, intre care universitatea din Chicago, si a primit nenumarate onoruri si distinctii. Subliniez ca in specialitatea sa, Claudiu a fost invitat sa sustina conferinte pe tot mapamondul… la Washington si Chicago in Statele Unite, la Hamilton si Montreal in Canada, la Bucuresti, Chisinau si Tiraspol, in Rusia, China, Vietnam si multe alte locuri. Peste tot a fost bine primit si elogiat.

-- Pe plan Politic, Claudiu a activat atat ca cetatean American cat si mai ales ca Roman.

-- De exemplu, pe plan American el a fost un sustinator activ al Partidului Republican; a participat ca observaor la mai multe alegeri; si a fost si decorat cu medalia Ronald Reagan.

-- Pe plan romanesc, Claudiu a sustinut biserica Ortodoxa, a fost prezent la foarte multe activitati cultural-politice; a participat la numeroase intruniri din tara si de pretutindeni; a tinut nenumarate prelegeri, a facut prezentari interesante; a publicat multe articole; si a sustinut moral, intelectual si financiar marile cauze romanesti. Pentru activitatea, pentru relatiile si prestigiul sau, asa cum bine se stie, Claudiu a fost numit Consul Onorific al Romaniei in Florida. El a fost fara rezerva un mare patriot Roman.

-- Ca om si ca Roman, ospitalitatea si generozitatea lui Claudiu si a lui Neti au fost fara margini. Zeci de prieteni, de cunoscuti, si chiar de compatrioti necunoscuti, au fost oaspetii lui la Hollywood sau la Key Largo. Sute de oaspeti au trecut prin casa si prin intreprinderea sa. In acest sens, intreprinderea sa se transforma deseori in lacas de intruniri si activitati romanesti. Pe Claudiu nu l-a interesat nici rasa, nici religia si nici originea etnica a oaspetilor sai. Pe toti i-a primit cu bratele deschise si cu masa plina de bunatati. Eu sunt unul dintre fostii lui oaspeti si nu voi uita niciodata intalnirile, activitatile, calatoriile si convorbirile noastre. Personal voi resimti plecarea lui tot restul vietii.

Ultimul sau vis, ramas neimplinit, era sa deschida la Bucuresti un muzeu al luptei impotriva comunismului. Oferise in acest sens suma de o suta de mii de dolari. Noii politicieni venali si incompetenti din tara nu au raspuns insa niciodata propunerii si generoasei lui oferte... Pe scurt, Claudiu Matasa a fost un om cu totul deosebit de care acum ne despartim cu sufletele indurerate...

*****

Draga Claudiu, ai plecat pe ultimul drum ca sa-ti inchei destinul pamantesc. Cu conceptia mea despre viata si despre moarte sunt convins ca in aceste clipe inca te mai afli intre noi si ca simti ca ne esti drag si aproape. Plecarea ta lasa un mare gol intre noi. Despartirea este insa numai temporara! Ne vom reintalni si vom continua la un nivel mult mai avansat prietenia care ne-a legat pe pamant... La revedere Claudiu!

NICOLAE DIMA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page