Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Lumea de azi"? "Lumea de mâine"?

(Isaia 17, 12: "... ce vuiet de popoare multe...! ... ce zarva de neamuri...!")

Lumea de azi nu arata bine. Nu a aratat bine niciodata, dar acum chiar ca arata rau.

Slujitorii altarelor propovaduiesc "prosperitatea", mai ales ca urmare a donatiilor catre misiunile lor, lucru vechi si el, dar care atinge indecenta seculara si necuviinta religioasa. Domeniul profetic al Scripturilor abandonat de ei, incepe sa fie preluat insa de "robi ai Domnului" de felul scripturistic "robul meu Cir" prin care El sa-si faca implinirea planului Sau.

Cateva zile in urma, doua dintre cele mai vizionate canale de televiziune americane cu acces international a MSNBC si FOX NEWS, cu doi dintre cei mai buni comentatori ai lor, au dezbatut in contradictoriu (si mai bine asa) "lumea de azi" in perspectiva "sfarsitului lumii".

Sub spectrul dezastrelor naturale nici de oprit, nici de potolit, ideea marxista a "supunerii naturii" culminata cu tragedia japoneza s-a dovedit in ultimii zeci de ani nu doar o infatuare ci si o prostie. S-a continuat emisiunea cu panorama framantarilor si ele de nepotolit din lumea araba care afecteaza intreaga lume fata de care nepasarea nu-si poate avea locul. Cum va arata peisajul profetic amintit peste o saptamana cand veti citi aceste randuri, nu stiu, dar acum cand le scriu, inca nu-mi vine sa cred ca a Siria tara asa de "perfect" (observati ghilimelele) dictata, poate fi in revolutie interna, iar daca lucrul acesta se va petrece si in Arabia Saudita nu-mi mai ramane decat sa tac de uimire. Nici chiar "lumea de azi" nu o pot acoperi in intelegerea mea, pentru ca mai sunt niste ore ale ei imprevizibile. Cat despre "maine", nici atat. De altfel, MAINELE poate fi AZI si gata. De necontrolat din partea omului. Despre "maine" vorbim doar in virtutea descoperirilor pe care Dumnezeu ni le-a facut in Cuvantul Sau.

Unul dintre comentatori a spus ca evenimentele zilelor noastre nu au nici o legatura cu Biblia si profetiile ei in care el nu crede, ci sunt doar intamplari in care omenirea trebuie sa se descurce prin propriul ei potential de descurcare. Celalalt a citat din Evanghelii si Apocalipsa, sub observatia ca aceste evenimente din ultimele zile nu inseamna neaparat sfarsitul lumii ca iminenta absoluta, dar ca ele sunt MESAJE DIVINE despre sfarsitul lumii apropiat, la care sa luam seama. Aceasta diferenta de perceptie a ceea ce se petrece acum, a trecut prin fata a zeci de milioane de spectatori ai emisiunilor, care au fost pusi in situatia de a se intreba din care categorie fac parte si daca au nevoie de vreo schimbare de pozitie sau nu. Cu aceasta ocazie, desigur si noi, suntem intr-o libertate deplina de optiune. Oricum, situatia confuza a lumii de azi nu poate fi negata, chiar daca afacerile pe distractii false inunda pe toate caile, mai ales caile media. Ea este un almanah tragi-comic, adica doar tragic pentru ca tragicomedia este un nonsens. Comedia combinata cu tragedia este si mai "tragedie". Langa canalul de televiziune cu aspectele dezastrului din Japonia este lascivitatea canalului cu vedetele lumii indecente pana la intoarcerea stomacului bunei cuviinte pe dos, langa cutremuratoarele scene de genocid din unele zone ale pamantului, scenele de imoralitate grotesca si ele, la prezentare mondiala.

Lumea de azi nu mai trebuie aratata. Ea se vede. Lumea de maine? Tragedia ajunsa la paroxism, iar comedia dovedita ca supertragedie.

Din punct de vedere al intelegerii profetiilor, miscarile sociale din lumea araba au surprins pe interpreti. In timp ce se presupunea profetic o miscare a lumii arabe unite impotriva Israelului, asistam la fiecare tara araba intr-o lupta cu ea insasi de parca s-ar fi abatut de la drumul profetic. Este doar o iluzie. Statele arabe chiar dictatoriale cu propriile lor popoare, prezentau vrand nevrand o oarecare stabilitate in politica lor externa, chiar si fata de Israel. Democratizarea in masa a statelor arabe, mai ales in prima ei faza este de necontrolat a dupa cum se si vede a si intoarcerea acestor energii la subiectul profetic pentru putin uitat, va fi de neoprit. Cateva minute in urma in timp ce scriam aceste randuri, in Ierusalim a explodat o bomba.

Pe de alta parte, Biblia spune ca evenimentele sfarsitului se vor desfasura sub semnul globalitatii, panorama de-adevarat. Lumea va fi pusa in situatia de a nu-si mai putea permite "luxul" ca intr-o CRIZA FINANCIARA mondiala sa aiba cheltuieli asa de enorme pentru pace in mii de locuri conflictuale si va "dicta" pacea generala. Propunerea va fi aplaudata de se vor zgaltai popoarele de bucurie, dar se va dovedi cea mai mare utopie a istoriei. Haosul de dupa aceasta "neputinta" omeneasca va fi oprit de revenirea lui Isus Hristos, in parametrii juridici ai iubirii si dreptatii Sale pe care Biblia ni-i spune asa de clar. Si cu aceasta se va trece de la "lumea de azi" la "lumea de maine" mai mult decat in inteles tehnic, marimi de timp terestru, la intelesul spiritual in care timpul nu are de ce sa mai fie masurat.

Langa "... ce vuiet de popoare multe...!... ce zarva de neamuri..!" - azi -, la "... o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati in haine albe..", Apocalipsa 7, 9. Ce adunare de popoare! Nici un vuiet, nici o zarva. Lumea de "maine", adica de pentru totdeauna.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page