Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (981)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Intr-o debordanta verva continua agresivitatea irationalului, asupra ultimelor oaze de ratiune existente pe zguduita noastra Planeta. Thomas Jefferson, om politic American, fondator al Universitatii Virginia si presedinte al Statelor Unite ale Americii, in perioada 1801-1809, ne-a avertizat ca "arborele libertatii trebuie reimprospatat din cand in cand, cu sangele patriotilor si tiranilor". (The tree of liberty must be refreshed from time to time with blood of patriots and tyrants). Nu cred ca cei care au luat nefasta decizie de a implica omenirea intr-un nou conflict militar, care poate degenera intr-un razboi de proportii Armagedonice, pot identifica cu exactitate care sunt tiranii si care sunt patriotii. Nu de alta, dar din declaratiile comandantului rebelilor anti Gaddafi, Abdel-Hakim Al-Hasidi, rezulta ca in randul fortelor “patriotice” se gasesc forte Al-Qaeda, care au luptat in prima linie, impotriva fortelor aliate - a se citi americane - atat in Irak cat si in Afganistan !!!

Se trece sub o nemeritata tacere faptul ca Al-Hasidi este unul si aceeasi persoana cu teroristul arestat la Peshawar-Pakistan in anul 2002, predat americanilor si azilantul unei inchisori libiene, pana in anul 2008. Si uite asa, luptam cot la cot cu cei mai ardenti inamici, care vor sa reduca America la tacere. Fenomen asemanator celui din Afganistan, cand aliatii nostri din perioada 1981-1989, au devenit inamicii nostri cei mai ardenti, avand si acum in dotare, arme puse cu multa generozitate la dispozitia lor, de cei care nu stiu sa-si identifice inamicul.

Sa nu fi auzit toate aceste “genii” diplomatice si militare de inegalabilul Sun-Tzu, cel mai mare filosof militar, care a trait intre anii 544 B.C. si 496 B.C, si care ne-a avertizat ca daca nu suntem capabili sa ne identificam inamicul, riscam sa pierdem toate confruntarile militare. Un alt paradox este fapul ca armele sofisticate puse la dispozitia “patriotilor” au fost furate de teroristi Al-Qaeda, in vederea unor atacuri ulterioare ……. asupra noastra. Bravos natiune ! Si uite asa, cel putin sub aspect matematic, am devenit aliatii Al-Qaeda, deoarece un elementar percept matematic ne spune ca doua marimi egale si egale cu a treia marime, sunt egale intre ele. Operatiunea militara din Libia, de la inceputul declansarii ei, a starnit confuzii serioase in randul americanilor, care pun semne de intrebare asupra legitimitatii actiunii in sine. Genialul Pontifus Maximus, intre partide de golf, baschet si deplasari sud americane, a decis ca cel mai important este sa se consulte cu aliatii europeni, Liga Araba si O.N.U, ignorand total faptul ca poporul American trebuie consultat in primul rand, el fiind de facto, finantatorul acestei actiuni.

Sa nu fi cunoscut armatele de consilieri de Doctrina Powell-Weinberger, formulata inca din 1980 de Departamentul Apararii Statelor Unite, care stipuleaza clar “in plain English” situatiile limita in care ne putem implica intr-o actiune militara. Oratorii de genul “imperative morale” trebuie sa stea la baza anumitor interventii militare, nu au un suport logic. Guvernele din Bahrein, Iran, Arabia Saudita, Yemen, ca sa enumar doar cateva, folosesc metode similare de opresarea populatiei proprii. Ce facem, intervenim si in aceste tari?

Si, cel mai important, in conformitate cu Constitutia Statelor Unite ale Americii, constitutie ignorata cu nonsalanta de Pontifus Maximus si cohortele de consilieri existenti in preajma lui, o Declaratie de razboi este apanajul strict al Congresului SUA, nici presedintele si nici ONU nu au in atributii un asemenea act. La toate acestea, se adauga ignorarea totala a War Powers Resolution, care stipuleaza notificarea Congresului cu privire la orice act beligerant, in termen de 48 ore. Fara a-mi asuma prerogative care-mi lipsesc, indiferent care va fi finalul acestei noi confruntari, trebuie sa va spun ca misiunea a pornit fara o definire clara a obiectivelor si se va termina cu un razboi civil de lunga durata, care va genera un masiv exod de milioane de emigranti spre Europa si nu numai, lucru care va duce automat la o destabilizare, nu numai demografica dar si economica. Trebuie sa retineti ca pentru prima data in istoria SUA, se declanseaza o actiune militara, fara ca presedintele sa se afle pe teritoriul national. Ce denota acest lucru, va las dumneavoastra placerea de a trage concluziile care se desprind.

Revenin la geniul Sun Tzu, ale carui opere capitale si filosofii unice, cu aplicativitate atat in viata militara cat si in cea civila le gasim in magistrala “The Art of War”, ne spune: operatiunile miliare implica deceptii. Desi esti competent, apari a fi incompetent, desi esti eficient, apari a fi ineficient. (A military operation involves deception. Even though you are competent, appear to be incompetent. Though effective, appear to be ineffective.)

Si foarte important, se uita ca puterea nu consta in teritorii extinse sau populatie numeroasa. Victoria nu depinde de eficinta armamentului, autoritatea nu este o problema de ordine stricte si pedepse frecvente. Cei care-si stabilesc o organizatie viabila vor supravietui chiar daca sunt putini, in timp ce cei care-si stabilesc o organizatie moribunda, vor dispare chiar daca sunt multi. (Strength is not just a matter of extensive territory and a large population, victory is not just a matter of efficient armaments, authority is not just a matter of strict orders and frequent punishments. Those who establish a viable organization will survive even they are small, while those who establish a moribund organization will perish even if they are large).

Deci, atentie la cei putini dar buni. Nici Spartanii n-au fost mai mult de 300 si au tinut piept armatei lui Xerxes, de 250.000 militari. Fara tradarea lui Epialtes, batalia de la Termopile din anul 480 B.C. ar fi avut alt sfarsit, si, desi greu de crezut, omenirea s-ar fi aflat astazi la alte standarde. Dupa modesta mea parere, civilizatia vestului, datoreza mult Spartanilor, bataliile de la Plataea (479 B.C), Salamis (480 B.C) si Termopile stavilind ocuparea Europei de imperiul Persan. Aceleasi sacrificii incontestabile le-a facut si Tara Stramoseasca, desi nu i se recunosc aceste merite. Doar pentru informarea dumneavoastra si a celor care datorita tehnicilor curente ne citesc direct in engleza, in timp ce caii turcilor se adapau in altarele bisericilor din Budapesta si Viena, romanii, popor mandru, ca o nota de fronda adusa imperiului otoman, ridicau biserici. Ar trebui, ca "diplomatii” nostri sa reaminteasca Vestului acest lucru si in special Frantei, presedintelui Sarkozy, care prin ofensa adusa presedintelui Basescu a adus o ofensa Romaniei. Nimeni, dar absolut nimeni, nu are acest drept.

Cu permisiunea dumneavoastra, va propun un test: La ce data si impotriva caror state, Congresul SUA si-a exercitat, pentru ultima data, dreptul constitutional de a emite o Declaratie de Razboi ? In doua saptamani, asteptam raspunsul dumneavoastra: castigatorul va primi, prin tragere la sorti, un abonament gratuit pe un an de zile, la publicatia Clipa. Succes !

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page