Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PROBLEME de CETATENIE?"Eu cu o mare suma de bani am dobandit cetatenia aceasta."
(Faptele Apostolilor 22, 28)

Nu va grabiti! Nu e vorba de o publicitate pentru un oficiu de imigratie, emigratie, nici macar de migratie desi multi dintre noi am trecut prin astfel de oficii, iar unora chiar ne mai sunt necesare inca. E mare lucru sa fii cetatean undeva, sa obtii o cetatenie daca nu o ai.  Asa ca cele cateva vorbe care urmeaza nu sunt deloc impotriva zbaterii de a obtine cetatenia dorita. Din imprejurari de tot felul, unii avem chiar mai multe cetatenii. De fapt aceasta este o problema individuala si si-o rezolva cam fiecare cum poate. Textul biblic citat se refera exact la o astfel de situatie. Un capitan din armata romana de acum doua mii de ani face despre sine aceasta declaratie, fara a se sfii sa spuna ca si-a dobandit cetatenia cu o mare suma de bani. Lucrul acesta s-a petrecut de-alungul timpului cu multi, pe sume de bani mai mari sau mai mici, dupa imprejurari, mai ales atunci cand fara bani nu s-a putut. Nu acesta este subiectul nostru desi in unele cazuri - ca cel al capitanului roman - intamplarile de acest fel pot fi foarte interesante. Uneori CETATENIA devine o problema de viata si de moarte si merita toata atentia.
In circumstanta amintita mai sus, de fapt, personajul principal este altul, apostolul Pavel, pe care il recomand oricui, ca expert in obtinerea CETATENIEI. Se stie foarte bine ce inseamna acest lucru. Cand are loc intamplarea amintita, el avea dubla cetatenie.  Declaratiile sale "par" contradictorii, dar sunt amandoua adevarate, pe realitate, si nici el nu se sfieste sa le spuna pe amandoua.
In fata iudeilor declara "Eu sunt IUDEU nascut in Tarsul Ciliciei" (Faptele Apostolilor 22, 3) si in fata romanilor spune "Si eu, a zis Pavel, sunt chiar nascut ROMAN". Intrucat in amandoua declaratiile el face referire la nasterea sa, nu inseamna altceva decat ca se refera la parintii sai dinspre care veneau cele doua cetatenii pe care le avea, dupa mama si dupa tata. Normal sa fie mandru de amandoua, totusi el nu se foloseste de ele si de diferenta dintre ele decat atunci cand este strict necesar. In rest le uita de-adevaratelea. Le uita mai ales cand isi da seama ca ele sunt de importanta temporara si transcede cu mintea si sufletul sau la CETATENIA cea VESNICA. Vazand zbaterea lumii timpului sau pentru cetatenii, el zice "DAR CETATENIA NOASTRA ESTE IN CERURI", (Filipeni 3, 20). Sincer, de cate ori am avut probleme cu CETATENIA de pe PAMANT, ne-a trecut macar o singura data prin minte ca CETATENIA NOASTRA ESTE IN CERURI? Macar sa se fi petrecut acest lucru la primirea certificatului de cetatenie pe care l-am dorit, pentru care ne-am zbatut. Mi-e teama ca nu, iar daca da, intr-un fel inconsistent.
Un alt motiv important pentru care merita sa ne zbatem - zbaterea credintei - pentru CETATENIA CEREASCA, este ca am pasit in ultima faza a istoriei lumii si CETATENIA PAMANTEASCA oricare ar fie ea, este pe deteriorate. De ce? Ea este incompatibila cu procesul globalizarii. De fapt s-a si lansat ideea de "CETATEAN al PLANETEI". Un singur fel de pasaport universal. Deja in unele zone ale lumii exista un astfel de pasaport de calatorie. Desi pare atractiv, termenul de CETATEAN al PLANETEI, este un paradox. Daca este vorba de O SINGURA CETATENIE, la ce mai este necesar sa fie numita. Din moment ce cineva este pe pamant nu e de la sine fiinta de pe pamant?  Mai trebuie sa aiba si documentul ca el e de pe pamant? Nu se subintelege?
Termenul CETATEAN al PAMANTULUI ar fi necesar atunci cand ar trebui sa nu se incurce cu CETATEAN al LUNII sau al lui VENUS etc., dar aceasta problema nu se pune. Asa ca in sistemul global cu fiecare numit CETATEAN AL PALNETEI, este suficient sa faci dovada fizica a propriei existente pe pamant, fara sa mai fie nevoie "dovedirea" ca esti cetatean al lui. In acest caz CETATENIA nu se mai OBTINE, ea ESTE si gata. Ba chiar nici macar nu poti RENUNTA la ea sau PIERDE, e ceva obligatoriu.  Nebunii ale secolului 21 care sa fiu sincer nu cred ca vor mai ajunge sa se implineasca de tot caci Domnul Dumnezeu are alte planuri cu omenirea.
Ceea ce cred eu este ca El, Domnul, ne lasa sa trecem prin toate problemele CETATENIEI de pe aici pentru a ne da seama ca desi aparent ele ofera avantaje, uneori substantiale, in timp devin desertaciuni solomonice si poate ne indreptam catre spunerea lui Pavel care a trecut prin aceasta experienta si a definit-o prin "Dar CETATENIA noastra este in CERURI". Cum a putut el, posesorul a doua CETATENII - la ora aceea cele mai importante de pe lume, iudaica si romana - sa vorbeasca despre CETATENIA CEREASCA, este o minune a credintei care ar trebui sa se petreaca in fiecare din noi. Sa ne presupunem a fi cu tripla cetatenie - iudaica (pentru ca asa se cuvine, sa incepem cu ea), cetatenie a Statelor Unite Europene si a Statelor Unite ale Americii. Ce mandri am fi! Ne-ar mai trece prin minte ca exista si o CETATENIE CEREASCA? Probabil ca atunci cand ne-am da seama ca cele trei cetatenii incep sa nu mai ajute la nimic, ne-am pune pe ganduri si privind spre cer am zice "Doamne, de ce? Doamne, cum asa"? Cam tarziu.
Eu as zice ca putem sa ne gandim la CETATENIA noastra din CERURI, chiar si acum cand CETATENIILE de pe aici mai inseamna totusi cate ceva si sa ne legam cu atat mai mult de ea. Mare indrazneala a avut apostolul ca in mijlocul alergarii lumii dupa CETATENIA ROMANA de atunci, a spus "Dar CETATENIA noastra este in CERURI". Acest "dar" de la inceputul declaratiei lui, intoarce toate CETATENIILE catre cea din cer, subordonandu-le ei.   Se merita, desigur.

Benone Burtescu


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page