Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

14 IUNIE - Ziua internationala a boicotarii pompelor de benzina!14. Juni - Internationaler Tag der Benzinzapfsäulenboykott!
14 de junio - Día Internacional de las bombas de gasolina boicot!
14 June - Boycott petrol pumps, International Day!
14 Juin - Journée internationale des pompes à essence boycott!
14 juni - Internationale Dag boycot benzinepompen!Nesatuii si benzina, bat-o vina!

de Viorel Baetu (Michael Cutui)

Dependenta secolului modern de petrol, de energie si de banci, este un lucru bine cunoscut si din pacate ireversibil.
Nu ne putem plange, caci cuceririle tehnicii moderne ne-au usurat viata de zi cu zi si au ridicat media de varsta a oamenilor, care fac umbra pamantului in aceeasi perioada de timp, dar fara petrol, curent si bani nici vorba de tehnica moderna.
Totul merge bine, pana cand intr-o zi niste Nesatui constata ca nu mai pot trai cu trei iahturi, sapte vile, cateva Rolls-Roysuri si un cont burdusit cu cateva milionase in insulele acelea unde banii nu se pot controla.
Asta nu ar fi o problema daca respectivii Nesatui nu ar fi cei care conduc destinele industriei petroliere, industriei energetice si industriei bancare.
Deci pentru a intra si ei Nesatuii in „lumea buna" trebuie sa castige si mai multi bani.
Cum se poate asta?
Simplu, scumpim benzina, scumpim curentul, scumpim gazul, scumpim si iar scumpim, sau vindem niste derivate fara acoperire, caci in final, Ion platitorul de impozite, care e „prostul de serviciu",  o sa plateasca.
Gluma e gluma, dar din pacate gluma a devenit o realitate si realitatea o gluma.
Scumpirea nejustificata a benzinei, a curentului, a gazului metan precum si bonusurile de milioane care se platesc la banci, ca si cum n-ar fi existat o criza din care aceleasi banci au iesit doar pe banii contribuabilului, nu sunt glume, sunt realitati.

Benzina bat-o vina!

Orice miscare tectonica naturala sau sociala, indiferent ca se petrece in insulele Vanatu, unde exista o groapa cu petrol pentru unsul osiei la car, sau in Libia care extrage 3,7% din petrolul mondial, este folosita de acesti Nesatui pentru a crea un climat de panica, ce face ca pretul barilului de petrol sa creasca si sa tot creasca.
Aceasta crestere are un efect negativ asupra portofelului consumatorului si asupra cresterii ratei inflatiei, adica in final tot asupra aceluiasi portofel.
Daca portofelul e gol, consumatorul nu mai cumpara, economia o ia in jos, somajul o ia in sus, masinile nu se mai vand, deci logic ar fi ca pretul benzinei sa scada. Dar pretul nu scade decat putintel, pentru ca tarile producatoare de petrol invart putin robinetul la stanga si pe piata e mai putin petrol.
Oricum o dai si oricum o invarti, tot saracul Ion platitorul de impozite, care e „prostul de serviciu", plateste, iar Nesatuii isi mai cumpara un iaht sau isi poleiesc meniurile cu foita de aur, sau cine stie ce lucruri, absolut necesare pentru a putea supravietui, mai fac.
Statul incaseaza si el bineinteles, dar el face totusi cu banii incasati cate ceva si pentru Ion platitorul de impozite, mai o autostrada scumpa, mai un spital dezafectat, mai o scoala pentru copii supradotati ai cadrelor de conducere, mai o alegere prezidentiala la care sa iasa cine trebuie, ma rog face si el, statul, ce poate.
La ora actuala statul si-a pierdut puterea efectiva asupra marilor concerne energetice si asupra bancilor, iar mecanismele de control, nu regularizeaza nimic. Totul se bazeaza pe compromisuri, eu iti dau tie energie, tu imi dai mie legi care sa legalizeze tot ce fac.
Singurii care mai au ceva de spus sunt Dictatorii (acum cativa se clatina sau cad, dar fiti linistiti, mai raman si asa destui), astia au poporul in mana si au petrolul in curte (tara), iar daca lor le merge bine, ii ajuta si pe Nesatui, caci o mana spala pe alta si amandoua spala obrazul cu petrol, care dupa asa un tratament devine gros ca talpa.
Ceea ce trebuie sa intelegem e totusi de neinteles.
In anul 2009 dupa trecerea crizei petroliere, barilul de petrol a ajuns de la 140$ la 40$, deci a scazut cu 100$, iar pretul la litru de benzina a ajuns de la 1,52€  la 1,21€, deci a scazut cu 0,31€.
La intrebarea de ce pretul benzinei la pompe nu e corelat cu pretul barilului de petrol la bursa, unul dintre Nesatui, mare sef al unui mare concern petrolier, dupa ce ne-a bombardat cu o gramada de cifre, statistici si diagrame care nu erau la subiect si nu le-a inteles nimeni, a spus o fraza inteligibila:
„Pretul petrolului la pompa nu poate fi corelat cu pretul la bursa, caci petrolul care e transformat in benzina e cumparat cu cel putin sase luni inainte, dar de obicei contractele sunt incheiate cu mult inainte".
Daca e asa, de ce acum cand pretul barilului de petrol la bursa creste si creste, pretul benzinei la pompa creste si creste in acelasi ritm?
Unde raman cele sase luni ?????
Problema pe care o au concernele petroliere, este ca prin scumpirea BENZINEI, transportul BENZINEI de la depozit la pompa, S-A SCUMPIT!!!
Poftim! Acum macar treaba e clara.

Iti vine sa strigi:
Automobilisti din toata lumea, uniti-va!
Sa declaram ziua de 14 Iunie:
Ziua internationala a boicotarii pompelor de benzina!

Deci in 14 Iunie, nimeni sa nu se duca sa-si alimenteze masina cu benzina!
Pompele sa someze in toata lumea asta.
Daca strigam cu totii, poate ne aude si cine trebuie.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page