Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NU FII NECREDINCIOS, CI CREDINCIOSPreot Paroh Aurel Sas, Las Vegas, Nevada

„Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 20:27).
„Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie” (Evrei 11:1-2).
„Caci Hristos, inca fiind noi neputinciosi, la timpul hotarat a murit pentru cei necredinciosi” (Rom. 5:6).

(Continuare din editia precedenta)

Talcul religios si moral al Pildei sau Parabolei cu neghina din tarina

Talcul sau explicarea acestei Parabole, cu neghina din tarina, este in urmatoarele Scripturi, la cererea Apostolilor, cand Iisus le-a zis: „Dupa aceea, lasand multimile, a venit (Iisus) in casa, iar ucenicii Lui s-au apropiat de El, zicand: Lamureste-ne noua pilda cu neghina din tarina. El, raspunzand, le-a zis: Cel ce seamana samanta cea buna este Fiul Omului. Tarina este lumea; samanta cea buna sunt fiii imparatiei; iar neghina sunt fiii celui rau. Dusmanul care a semanat-o este diavolul; secerisul este sfarsitul lumii, iar seceratorii sunt ingerii. Si, dupa cum se alege neghina si se arde in foc, asa va fi la sfarsitul veacului” (Matei 13:36-40).
Mantuitorul Iisus Hristos a prezentat multimilor de oameni invataturile mantuitoare in Pilde, pentru a putea zugravi si prezenta Universul Imparatiei lui Dumnezeu cat mai usor de inteles pentru mintea omului. Astfel, s-a implinit aceasta, dupa cum a proorocit dinainte Dumnezeu, prin proorocul care spune, cum va invata Iisus multimile, zicand: „Toate acestea le-a vorbit Iisus multimilor in pilde, si fara pilda nu le graia nimic, Ca sa se implineasca ce s-a spus prin proorocul care zice: „Deschide-voi in pilde gura Mea, spune-voi cele ascunse de la intemeierea lumii” (Matei 13:34-35).
Asadar, in lamurirea Pildei, Iisus a zis: Cel ce seamana samanta cea buna este Fiul Omului. Tarina este lumea; samanta cea buna sunt fiii imparatiei; iar neghina sunt fiii celui rau. Dusmanul care a semanat-o este diavolul; secerisul este sfarsitul lumii, iar seceratorii sunt ingerii. Si, dupa cum se alege neghina si se arde in foc, asa va fi la sfarsitul veacului” (Matei 13:36-40).
„Fiul Omului” care a semanat samanta cea buna in tarina este Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, care se mai numeste si „Fiul Omului”, pentru ca S-a facut si Om pentru noi si pentru a noastra mantuire, prin intrupare de la Duhul Sfant in pururea Fecioara Maria (cf. Matei 1:18 si Simbolul Credintei).
„Tarina este lumea” inseamna lumea sau universul acesta mare, pe care l-a creat Marele si Milostivul Dumnezeu, in care locuiesc si traiesc cele doua lumi: Lumea necredinciosilor si Lumea Credinciosilor.
„Samanta cea buna sunt fiii imparatiei”, pe care Dumnezeu, prin nastere, i-a semanat sau asezat in viata si lumea aceasta, spre marirea Creatorului si mantuirea lor, prin implinirea voii lui Dumnezeu, dupa Scripturile care descopera, zicand: „Spre Tine m-am aruncat de la nastere, din pantecele maicii mele Dumnezeul meu esti Tu” (Psalm 21:10). „Intru Tine m-am intarit din pantece; din pantecele maicii mele Tu esti acoperitorul meu; intru Tine este lauda mea pururea. Ca o minune m-am facut multora, iar Tu esti ajutorul meu cel tare. Sa se umple gura mea de lauda Ta, ca sa laud slava Ta, toata ziua mare cuviinta Ta. Nu ma lepada la vremea batranetilor; cand va lipsi taria mea, sa nu ma lasi pe mine.” (Psalmul 70:7-10).
„Iar neghina sunt fiii celui rau”, adica sunt oamenii cei nascuti in viata si lumea aceasta, dupa cum am vazut in descoperirea de la Dumnezeu, in Scripturile de mai sus despre nasterea omului, ce au deschis tarina inimii lor vrajmasului, care a semanat neghina devenind, astfel, „fiii celui rau”, din „fiii imparatiei”, din fiii Celui Prea Inalt (cf. Luca 6:35)
„Dusmanul care a semanat-o este diavolul”. Aici este iarasi atat de clar ca semanatorul semintelor rele ale necredintei si pacatului in tarina sufletului, care nu a ascultat, este diavolul si, astfel, din oamenii credinciosi, „fiii imparatiei” celui Prea Inalt Dumnezeu, au devenit „neghina”, „fiii celui rau”, adica ai diavolului, in imparatia intunericului.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page