Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"ÎNTRE VOI SA NU FIE ASA." (Matei 20, 25-26)La titlul de rubrica "A crezut in El vreunul din MAI MARII NOSTRI", sub bunavointa editorului, au aparut exemple de MAI MARI ai NEAMULUI NOSTRU ROMANESC care au crezut in Dumnezeu, in Isus, in Scriptura. Neputand fi cuprinsi toti, au fost amintiti MAI MARI ca Brancusi, Eminescu, Arghezi, chiar si Labis, reprezentanti ai pleiadei celor mari. E adevarat ca referirea a fost la TERCUT. La prezent nu stiu despre cine as putea spune acelasi lucru, si imi pare rau. Ceea ce aud insa ma descurajeaza. De-ar fi sa iau in seama fie si numai comentariile din CLIPA pe care as dragalasi-o zicandu-i CLIPA NOASTRA si la propriu si la figurat, vorba lui A.C. TON - cand ii suna ceva mai bine in engleza - "get me sick to death". Chiar atata CORUPTIE? Chiar cineva odata MARE sa uite ca a fost MIC si ca de fapt dandu-si in petec a cat de mare, este NIMIC?
Eu nu sunt politician ca sa strig catre parlament "cum nu vii tu Tepes doamne.." dar din coltul meu pe care vreau sa-l tin cat mai curat scripturistic, amintesc ce a zis Domnul nostru Isus Hristos, pentru ca El este cel MAI MARE al tuturor neamurilor din cer si de pe pamant, si s-ar cuveni deci recunoscut si al neamului romanesc. "Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele si MAI MARII lor le poruncesc cu stapanire". Asa e si acum. Nu si Mubarak? Nu si Gadhafi? Nu si,.. Desigur tot spunand n-as vrea deloc sa ajung la domnitorii neamului nostru, (raman la Brancoveanu), pentru ca Domnul oricarui neam, in Evanghelia Sa continua: "Intre voi sa nu fie asa".  Nu am nici o cadere sa spun "Intre EI sa nu fie asa" desi nu ar fi nimic rau in aceasta, dar cand Domnul zice "Intre VOI", nu stiu de ce inteleg imediat "Intre NOI", si asa treaba ma bucura sau ma intristeaza prin apartenenta imediata.
Incercarile disperate ale filozofiei seculare de a implanta ETICA printre CEI MARI (de data aceasta nu stiu cat de mari) si cei MICI care se vor MARI (mari in felul celor mari pe care-i gelozesc in loc sa-i compatimeasca), n-au dat rezultate. Cand lipseste CONSTIINTA se deterioreaza si CONSTIENTA. In loc de ETICA bine stilizata tehnic si modern si academic, as promova MORALA simpla, scripturistica, chiar daca unii o considera primitiva. Adica dupa porunca - sau ca sa nu se supere vreun democrat - dupa indemnul "Intre voi sa nu fie asa", este spus si CUM SA FIE "INTRE NOI". El zice: "ci oricare vrea sa fie MARE intre voi, sa fie slujitorul vostru". Se pare ca principiul acesta a fost uitat daca nu cumva unii nici macar nu l-au stiut.
Media lumii vuieste de coruptie, frauda, violenta, crima. Trebuie sa tot schimbi canalele televizorului zile intregi ca sa mai afli si cate o veste buna, iar inmultirea abonamentelor la publicatii cat mai variate si diferite, nu ajuta la nimic in aceasta privinta. Un fel de "alte guri, aceeasi gama". Internetul le prezinta si mai abitir.  Presul acesta zdrentuit se mai scutura uneori si pe gardurile bisericilor unde Scriptura este deschisa rar si deschisa numai acolo unde sa nu intre in impact direct cu realitatea, ci mai pe ocolite ca sa nu se trezeasca nimeni.
Ma gandesc acum la imaginea pe care ne-o facem noi oamenii despre ce este "INTRE NOI", dupa citire, auzire, vedere etc. Este partiala.  Informatia nu este intreaga. Daca dupa aceasta bucatica de stire ne speriem de ce poate fi pe lume, inchipuiti-va ca am sti toata realitatea. Am lesina nu numai la figurat, dar si la propriu.
Niciodata nu vom sti istoria asa cum a fost, realitatea prezenta asa cum este. Cumva rau ca nu stim ce e de facut, cumva bine ca ne-am zbate sa indreptam, si esuarile ne-ar termina de-adevaratelea. Ne chinuim intre ele, mai presimtind, mai adulmecand, mai pacalindu-ne, dar zbatandu-ne pentru mai bine.
Si acum, va rog constientizati ca realitatea pe care noi o cunoastem asa de putin este vazuta si stiuta in lumea cereasca in tot detaliul ei.  Tot acest spectacol pe care noi il percepem in mica masura, este desfasurat in toata realitatea lui in fata lui Dumnezeu. Pentru ilustrare, sa ne inchipuim Publicatia Cereasca numita tot Clipa cu tot ce se petrece nedrept si urat pe pamant, editie saptamanala ca a noastra si am da buzna sa o citim. Poate e mai bine sa nu ne inchipuim ce v-am propus.  Ar fi un infern. Ilustratia e buna doar in cazul in care ea ar determina pe oameni MARI si MICI, MICI si MARI, sa faca o realitate care sa poata fi citita.
Imi plac principiile pentru ca din ele se dezvolta trairile. "Ci oricare vrea sa fie MARE INTRE VOI (INTRE NOI), sa fie slujitorul vostru (nostru)".  Spunand aceasta, Domnul nostru a spus de fapt si ca SLUJITORUL de PRINTRE NOI, este MARELE.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page