Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un scriitor roman propus pentru Premiul Nobel in 2011Academia DacoRomana din Bucuresti, Romania, l-a nominalizat pe scriitorul avangardist trilingv (romana-franceza-engleza) Florentin Smarandache pentru Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2011.
Niciun scriitor trilingv nu a primit Premiul Nobel pana in prezent.
A publicat 75 de carti de literatura scrise in romana, franceza sau engleza; unele dintre ele au fost traduse in chineza, rusa, araba, spaniola, portugheza, sarbo-croata etc.
Puteti descarca multe dintre ele de pe site-ul Universitatii New Mexico:  http://fs.gallup.unm.edu//eBooksLiterature.htm.
Cartile sale se gasesc si in Amazon.com, Amazon Kindle, Google Book Search, Google Scholar, Library of Congress (Washington D.C.) si in multe biblioteci din lume.
Are o opera vasta si a abordat toate genurile literare: Poezie, proza, teatru, eseuri, traduceri.
El reflecta foarte bine globalismul actual ca scriitor deoarece a trait si a vizitat 40 de tari, si-a scris memoriile de calatorie si jurnalul si a creat in mai multe stiluri si despre multe subiecte datorita fundalului sau multicultural si cunostintelor enciclopedice in multe domenii. Este si un poliglot.
Prof. univ. dr. Florentin Smarandache corespunde Testamentului lui Albert Nobel referitor la "cel mai mare beneficiu facut umanitatii", deoarece paradoxismul, miscarea literara pe care a initiat-o, este acum folosita - prin Teoria Rationamentului Paradoxist si Pluzibil Dezert-Smarandache (abreviata DSmT) - in medicina, cibernetica, cercetarea aerospatiala, robotica, logica, filosofie, transdisciplinaritate (interconectand literatura si stiinta, pavand drumul spre noi dezvoltari in literatura).
Pradoxismul este prima avangarda literara din lume care are aplicatii practice in stiinta!
De asemenea, este multitalentat si, prin inaltele si variatele sale experimente literare avangardiste, a realizat o opera remarcabila intr-o directie ideala, in conformitate cu Testamentul lui Alfred Nobel, in beneficiul umanitatii.
Ca scriitor complet, a scris si a publicat: poezie, drama, romane, povestiri, eseuri, jurnale.
Dar si articole lingistice, manuale de matematica si lucrari de cercetare, programe de calculator, filosofie si traduceri (din franceza, engleza, spaniola, portugheza si italiana in romana), filatelist. El insusi si-a tradus unele carti din Romana in franceza si engleza.
In domeniul umanist, el este tatal "paradoxismului" in literatura, care este o miscare de avangarda movement, bazata pe folosirea excesiva a antitezelor, oximoroanelor, contradictiilor, paradoxurilor in creatii, pornit de el in 1980 in Romania, ca protest antidictatorial. A publicat cinci Antologii Paradoxiste Internationale, la care au contribuit sute de scriitori din intreaga lume (http:..fs.gallup.unm.edu//a//Paradoxism.htm).
In tiparul sau in legatura cu paradoxismul el a introdus:
Noi tipuri de poezie cu forma fixa, precum: Distihul Dualist, Tertianul Paradoxist, Tertianul Tautologic, Catrenul Paradoxist, Catrenul Tautologic, Poemul Fractal, Non-Poemele (1990) si alte experimente poetice avangardiste dincolo de limitele poeziei in "Encyclopoetria (Totul este Poezie si Nimic nu este Poezie)".
Noi tipuri de povestire, precum: Povestirea Silogistica, Povestirea Circulara ("Poveste Infinita", 1997);
Noi tipuri de drama, precum: Drama Neutrosofica, Drama Sofistica, Drama Combinatorica (o drama ale carei scene sunt permutate si combinate in atat de multe moduri incat produc peste un miliard de miliarde de diferite drame! ("Upside-Down World" / " O lume intoarsa pe dos", 1993);
si Noi tipuri de genuri science fiction in proza, precum:
1) science fiction de tehnologie informatica: "Inform Technology", 2008;
2) science fiction politica: " International Fonfoism (Manual of Therrory)", 2008;
3) science fiction militara:
The art of antiWAR / paradoxistINSTRUCTION Notebooks of Captain Gook (or Kook)", 2008;
4) science fiction de afaceri si finante: "Reproduction's disOrganization", 2009;
5) science fiction psihologic: "Textbook of Psychunlogy (MASTER DECREE Thesis)", 2009;
6) si science fiction educational" "Treatise of Parapedagogy (Ph D Dissentation)", 2009.
Aceste carti pot fi descarcate de pe site-ul:
http://fs.gallup.unm.edu//eBooks-otherformats.htm.
Si experimente lingvistico-literare /n volumele: "Florentin's Lexicon" (2008), interpretand, in sens contrar, cliseele de limba, omonimele etc. ["Daca ceva poate sa o ia razna, paseaza-l altcuiva (Florentin's Laws / Legile lui Florentin)" ; "Dictatorul a ridicat starea de urgenta cu o macara (Florentin's Cliches / Cliseele lui Florentin)" ; "Trimite-mi un ... e-male ( Florentin's Homonyms / Omonimele lui Florentin)"; etc.]
De asemenea a realizat o combinatie de poezie foarte scurta, arta si stiinta in volumele "Lyriphoto(n)s / At Mind's Infinite Speed " // " Lirifotoni / La viteza infinita a mintii" (2009), and "Aph(l)orisms in Unistiches" (2008).
Un alt experiment literar este cartea sa olografa (carte publicata cu scris de mana integral!) : "oUTER-aRT, Vol. 5", 2006
http://fs.gallup.unm.edu//Outer-Art5.pdf.
Drama sa antidictatoriala, "Tara animalelor", piesa fara cuvinte!, a fost reprezentata la Festivalul International al Teatrelor Studentesti, Casablanca (Marocco) 1-21 Septembrie 1995, a fost pusa in scena de trei ori de catre Teatrul Thespis (producator: Diogene V. Bihoi) si a primit Premiul Special al Juriului.
A fost de asemenea pusa in scena la Karlsruhe (Germany), 29 septembrie 1995.
Piesa sa pentru copii "Pacala", Ursul si Balaurul" tTrickster, the Bear and the Dragona s-a jucat la Teatrul National Dramatic <I.D. Sirbu>, director Dumitru Velea, la Petrosani, Romania in septembrie 1997; http://fs.gallup.unm.edu//a/theatre.htm.
A mai realizat arta electronica (folosind programe de computer), arta experimentala (outer-art) si a pledat pentru Unificarea Teoriilor despre Arta (http://fs.gallup.unm.edu//a/oUTER-aRT.htm) - a publicat 10 albume de arta.
In afara de literartura si arta, este un om de stiinta binecunoscut care a publicat peste 70 de carti in matematica, fizica, filosofie si inginerie.
Florentin Smarandache s-a nascut pe 10 decembrie (1954) chiar la aniversarea lui Alfred Nobel si de asemenea, data ceremoniei.
Pentru mai multe informatii despre activitatea sa cititi cartea lui I. Soare, intitulata "Paradoxism and postmodernism in Florentin Smarandache's Creation" la:
http://www.gallup.unm.edu/~smarandache/IonSoare2.PDF
si cartea lui Titu Popescu, "Aesthetics of Paradoxism" la http://www.gallup.unm.edu/~smarandache/Aesthetics.pdf.
Este membru al International Writers Association, member al Romanian Academy of Science si al Modern Language Association (USA).
 Florentin Smarandache a colaborat la peste 150 de reviste literare din lume, in diferite limbi (pe langa aproximativ 200 de lucrari si note publicate in domeniul matematicii si colaborarii la peste 70 de reviste stiintifice din lume).
Cele mai notabile carti literare:
- in romana:
a) teatru: "MetaIstorie" (trilogie), ""Intamplari cu Pacala" (trilogie pentru copii);
b) roman: "NonRoman"; tradus de autor sub titlul "NonNovel" 2009,
c) poezie: "Cantece de Mahala" (cantece tiganesti si suburbane), "Emigrant la Infinit", "Distihuri Paradoxiste;
- in franceza, poezie: "Le Sens du Non-Sens", "Antichambres / Antipoesies / Bizarreries", " Le Paradoxisme: un Npuveau Mouvement Litteraire";
- in engleza, poezie: "Dark Snow", "NonPoetry", "Exist Impotriva Mea / I Exist Against Myself" (bilincv: Romana-Engleza)
si si-a tradus poemele si trilogiile teatrale in engleza.
Este de asemenea foarte activ in presa literara a exilului romanesc.
Cronici despre activitatea sa literara au fost publicate in Romania, SUA, Canada, Franta, Belgia, Germania, Italia, Japonia, India, Anglia, Israel, Brazilia, Moldova, Yugoslavia, Australia, Danemarca.
Este pionier in experimentarea legaturilor dintre literatura si stiinta, in inventarea a noi termeni literari si in influentarea multor poeti din diferite tari.
A facut de asemenea lucrari de cercetare matematica si statistica asupra poeziei. Opera sa este de interes actual. A realizat o opera remarcabila in poezie si drama.
Opera sa, in beneficiul viitorilor scriitori, lingvisti si oameni de stiinta, precum si imbogatirea domeniului literar cu noi notiuni introduse de Smarandache nu numai in poezie, drama, roman (unul dintre romanele sale se intituleaza "NonNovel"!), dar si in filosofie (itroducand termenul de "neutrosofie" - o generalizare a dialecticii lui Hegel) si desigur in stiinta (extension of fuzzy set and logic to neutrosophic set and logic respectively - cu aplicatii in fizica cuantica si inteligenta artificial);
este interesat de literatura creata cu ajutorul computerelor, de asemenea.
Foarte prolific in creatia sa, foarte original, modern, publicand in diferite tari, diferite limbi, diferite reviste etc. unde nu v-ati astepta!
[a fost numit "cel mai paradoxist criitor al lumii"];
- varietatea stilurilor sale: schimbarea stilului cu fiecare carte (intrecandu-l pe Fernando Pessoa);
- noutatea ideilor sale;
- laureat al multor societati de poezie nationale si internationale;
- mare influenta asupra scriitorilor (si matematicienilor) contemporani.
Dr. Smarandache are o bogata biografie de asemenea.
Viata sa este de asemenea poezie (traind intr-un lagar de refugiati politici din Turcia timp de doi ani, apoi in exil in SUA, mutandu-se de multe ori, facand tot felul de munci: de la ingrijitor necalificat, muncitor in constructii, zugrav in fabrica, taietor de piatra, ghid turistic, pana la inginer de software si in final profesor universitar) cu experienta de predare internationala in multe tari: Romania, Maroc, Turcia, SUA, pe patru continente, invatand si scriind in multe limbi. Apoi calatorind mult (peste 40 de tari vizitate) el si-a scris memoriile de calatorie ("Frate cu meridianele si paralelele", Vol. 1-5).
Experienta sa dura l-a facut un luptator permanent in lume.
Floentin Smarandache este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani in afara tarii natale.
Activitatile sale literare si stiintifice sunt impresionante.
Peste 3.000 de pagini de jurnal nepublicate (datorate calatoriei si traiului in jurul lumii, dornic sa stie si sa intalneasca oameni si sa studieze diferite culturi).
La Arizona State University, Hayden Library, in Tempe, Arizona, exista o mare colectie speciala numita "The Florentin Smarandache Papers" ( care are mai mult de 30 de picioare liniare / linear feet) cu carti, reviste, manuscrise, documente, CD-uri, DVD-uri, benzi video realizate de el sau despre opera sa.
Alta colectie speciala "The Florentin Smarandache Papers" se afla la The University of Texas la Austin, Archives of American Mathematics (in cadrul Centrului American de Istorie).
A devenit foarte popular in lume deaorece peste 3.000.000 de persoane pe an din aproximativ 110 tari citesc si descarca cartile sale in format electronic; multe dintre cartile sale au mii de accesari pe luna, conform statisticilor electronice oficiale ale web site-ului UNM.

Cu sinceritate,
Dr. Geo Stroe, Presedinte al "Academiei DacoRomane"

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page