Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ANUNT EDITORIAL "In Gura Foametei,” o carte scrisa de regretatul literat basarabean Alexei Vakulovski, se bazeaza pe marturii vii ale consatenilor sai din Antonesti.  Volumul este in curs de aparitie la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului din Bucuresti si are o introducere ampla semnata de cercetatoarea Flori Balanescu.  Cartea apare cu sprijinul unor organizatii romanesti din SUA din care fac parte persoane distinse, fosti detinuti politici si urmasi ai unor Romani care au suferit de pe urma represiunilor comuniste.
Lucrarea are de asemenea valente antropologice, sociale si culturale, cu atat mai necesare cu cat fenomenul foametei organizate de ocupantul sovietic este prea putin cercetat si cunoscut.  Marturia autorului are deci menirea sa duca la recuperarea memoriei istorice romanesti dintre Prut si Nistru unde ocupantii au incercat sa anihileze orice urma de rezistenta nationala.
Romanii Basarabeni si Bucovineni au fost arestati, deportati in Siberia si Kazakhstan, multi au fost executati, familiile au fost despartite si distruse, fiara Sovietica si uneltele ei au incercat lichidarea totala a romanismului si a oricarei rezistente impotriva noului regim. Unii Basarabeni s-au refugiat peste Prut pentru ca mai tarziu sa fie vanati, arestati, si de multe ori deportati inapoi in URSS. Prin descrierea marei crime care a fost foametea din 1946-1947, o foamete premeditata strategic sa ingenuncheze romanismul Basarabean, autorul isi face datoria fata de sine, fata de compatrioti si fata de umanitate.
In aceste zile cand parlamentul de la Bucuresti dezbate ideea unei zile a suferintei confratilor nostri dintre Prut si Nistru, recomandam tuturor celor de buna credinta sa consulte aceasta carte si sa mediteze asupra destinului romanesc.

COMITETUL ROMANO-AMERICAN PENTRU BASARABIA
CONSILIUL ROMAN AMERICAN
FUNDATIA GRIGORE VIERU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page