Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Se schimba fata lumii...


Tiraspolul isi consolideaza fortele armate in Zona de Securitate. Prezenta posturilor ilegale de graniceri ale autoproclamatei Republici Nistrene, precum si intentia autoritatilor de la Tiraspol de a instala un pod plutitor peste raul Nistru, cu o capacitate de 3,5 tone, pot cauza destabilizarea situatiei in Zona de Securitate, considera delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control (CUC). Fortele transnistrene vor sa instaleze un pod plutitor cu o capacitate de 3.500 tone, nu departe de Tiraspol, si sa construiasca un complex memorial nu departe de Chitcani. In opinia membrilor delegatiei moldovenesti, intentiile autoritatilor transnistrene de a construi cele doua obiective cu implicarea structurilor de forta, fara a informa Comisia Unificata de Control, reprezinta o tentativa de a bulversa situatia din Zona de Securitate. Membrii CUC au precizat ca ambele obiective se afla in zona de securitate dintre RM si Transnistria si au amintit ca podul plutitor va fi instalat in acelasi loc, unde, cu cativa ani  in urma, Tiraspolul a desfasurat exercitii militare cu transportarea tehnicii blindate de pe un mal pe altul. Astfel, ei au inaintat o adresare partii transnistrene, prin care acorda aviz negativ constructiilor.
(Si) in Basarabia se poarta aliantele, fuziunile...
Liderii MAE (Miscarea Actiunea Europeana) au hotarat sa fuzioneze cu PL. Decizia a fost anuntata de catre liderul MAE, V. Untila. Ulterior, grupurile de experti din partea celor doua partide vor pregati pachetul de documente necesare. Solicitat de publicatia "Timpul", vicepresedintele PL, Ion Hadarca, nu a negat, si nici afirmat aceasta informatie. "Numai domnul Mihai Ghimpu poate sa spuna mai multe. Eu nu cunosc detalii", a spus Hadarca.
Protestele iau amploare in Orientul Mijlociu si Africa de Nord
Marea Britanie vinde armament in Bahrain??? Jurnalistii de la "The Independent" afirma ca guvernul britanic a vandut armament (inclusiv grenade cu gaz CS, explozive pentru demolari, fumigene si petarde, folosite ulterior impotriva protestatarilor) in Bahrain, cu ocazia alegerilor din regat. Va reamintim ca Bahrainul (antrepozit pentru comertul intre India si Arabia din mileniul al II-lea d.H., fortificat de portughezi, cucerit de turci, protectorat al Marii Britanii din 1861) si-a dobandit "independenta" abia in 1971, dupa ce fortele britanice s-au retras din regiune. Din 2002, este monarhie constitutionala, seicul declarandu-se rege. Regatul s-a confruntat, inca din iunie 1995, cu miscari de protest ce au dus la arestarea a peste 600 de dizidenti. Dupa ce emirul fondator a murit, fiul acestuia, Hamad bin Isa al-Khalifa, a eliberat in februarie 2001, prin amnistie, 4.000 de detinuti politici, a abrogat Legea Securitatii Statului si a desfiintat Tribunalul de Securitate a Statului. S-a organizat un referendum, aprobat cu 98% din voturi, prin care se reintroducea Parlamentul, se instituia un sistem judiciar independent si se dadea femeilor dreptul la vot. Rezervele de petrol s-au terminat pe la mijlocul anilor 1970. Exista un interesant program de relansare economica. Totusi, protestatarii cer inlaturarea Guvernului. De ce ar fi trimis Marea Britanie armament? Bahrainul gazduieste Flota a Cincea a Statelor Unite ale Americii! Dupa ce, vineri, fortele de securitate din Bahrain au deschis focul asupra protestatarilor, fiind raniti cel putin 50 de oameni, Printul Salman, unul dintre fiii Regelui Hamad, a chemat Opozitia siita la dialog si a cerut oamenilor sa nu mai iasa pe strada. Apelul familiei regale sunnite a fost respins ..., pana cand tancurile vor fi inlaturate de pe strazi si armata va inceta sa traga "asupra protestatarilor pasnici" (Yahoo.com).
In Iran, fostul premier Mir Hossein Moussavi, unul dintre liderii opozitiei reformatoare, este izolat la domiciliu, conform unui anunt publicat pe site-ul sau. Zeci de mii de sustinatori ai regimului de la Teheran au cerut vineri executarea lui Moussavi si a altor lideri ai Opozitiei.
In Yemen, un student a fost ucis cu focuri de arma si alti cinci au fost raniti sambata, in confruntari intre manifestantii antiguvernamentali si sustinatorii regimului. Alti patru protestatari au fost ucisi vineri la Aden, in timpul unei interventii a politiei impotriva manifestantilor.
Fara indoiala, cu cele mai sangeroase represalii se confrunta demonstrantii din Libia.Numarul persoanelor ucise in timpul protestelor anti-Gaddafi a ajuns (la ora la care comentam) la 84, informeaza Human Rights Watch, citat de BBC. Cele mai importante manifestatii impotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, au avut loc la Benghazi, al doilea oras ca marime din tara, unde spitalele au raportat, vineri, 35 de morti. Protestele continua, iar televiziunea publica a transmis amenintarea fiului colonelului Gaddafi, ca vor avea loc alte represalii, de proportii cu adevarat impresionante. Miscarea de contestare a regimului condus de Muammar Kadhafi, aflat la putere din 1969, ia amploare in estul tarii, unde risca sa se transforme in insurectie.
Guvernul tunisian a condamnat sambata asasinarea unui preot polonez, al carui trup neinsufletit a fost gasit vineri in apropiere de Tunis, si a cerut "tuturor credinciosilor si membrilor societatii civile" sa actioneze cu hotarare, pentru a evita producerea unor astfel de acte.
Focul se apropie! Protestele anti-guvernamentale au depasit lumea araba si patrund, treptat, in Europa. Zeci de mii de oameni au manifestat, vineri seara, in Armenia si Albania, cerand demisia regimurilor aflate la putere.
Asa cum anticipam in editorialul de saptamana trecuta, acel "tsunami" egiptean s-a dovedit a fi doar varful icebergului. De altfel, cum era de asteptat, in Egipt, Guvernul, care asigura activitatile curente, urma sa se reuneasca sambata, in timp ce armata, care a preluat puterea dupa plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a avertizat ca nu va mai tolera manifestatii care afecteaza economia tarii.
Asadar, criza nu este doar a lumii arabe, ci a mapamondului. Asistam, de fapt, la o noua reimpartire a lumii. In culisele sangeroaselor teatre ale miscarilor de strada, marii sforari opereaza, netulburati, dupa principiul "Divide et impera", imbatabil de milenii. Se anunta vremuri grele, resursele de hrana devin neindestulatoare pentru o populatie supradimensionata. "Consumam mai mult decat producem!" Unde am mai auzit noi fraza asta? Sunt necesare, asadar, noi piete de desfacere - noi colonii! -, consumatori din ce in ce mai putini si bani, multi bani, chiar din piatra seaca..., inclusiv din plasarea, oriunde exista "cerere", a armamentului epuizat moral in razboaiele trecute. Stocurile trebuie lichidate, si nu fara profit, asa ca... "Incurca-i, drace!".
Nimeni nu invata din greselile celorlalti! Fiecare om de pe planeta spera sa traiasca... mai bine! Cu orice pret. In fond, speranta moare ultima!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page