Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De prin presa... adunate

.. Atat declaratia Presedintelui Constantinescu cat si comunicatul CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii) sunt ambigui.

Ion Cristoiu - «Afacerea Severin. O noua enigma post-decembrista»:  "Se sustine ca s-au confirmat documentele date SRI si SIE de Adrian Severin despre actiunile impotriva sigurantei nationale. Nu s-au gasit (atentie la verb, nu s-au gasit, nu nu sunt!) elemente de natura sa confirme activitatea de spionaj a celor trecuti pe lista de Adrian Severin, lista ramasa secreta. Practic, lui Adrian Severin i se lasa loc de intors. Poate, de exemplu, invocand confirmarea partiala a datelor sale, sa nu demisioneze. In acelasi timp, lista cu numele ramanand secreta, adevaratii spioni, vinovati de actiunile evidentiate la punctul b al comunicatului, poate sa apara mai devreme sau mai tarziu in presa."
... "Adrian Severin demisioneaza din postul de ministru de Externe. Iese din scena ca un erou. Nu retracteaza nimic din cele spuse. Invoca punctul b al comunicatului CSAT, punctul care vorbeste de activitati dusmanoase pe teritoriul nostru national. Isi motiveaza demisia ca un protest fata de nedreptatea care i s-a facut." («National»)  

Octavian Andronic - «Mintea cea de pe urma a romanului»: "Severin a demisionat, de voie de ne-voie, si nu se mai pune, deja, problema daca a avut sau nu dreptate. Ce ne-am fi as-teptat? Sa vina SRI si SIE si sa spuna: da domnule, Se-verin a avut dreptate, iata-i pe spionii din presa si politica!? Sa fim seriosi! Asa ceva nu se va intampla ni-ciodata. Severin a avut nai-vitatea - sau imprudenta - de a spune public ce nu se spune decat in spatele usilor inchise. Ca exista agenti de influenta ai unor interese straine - e doar un adevar cu care convietuim linistiti de opt ani. Ca nu doar persoane, ci institutii importante sunt penetrate, aproape oficial, prin burse, specializari, asistenta, este iarasi la fel de clar ca lumina zilei. Si acest lucru a fost posibil din cauza unui sindrom: acela al dorintei de a combate adversarii politici cu orice pret." («Libertatea»)

Sorin Rosca Stanescu - «Ciorbea obtine trofeul Severin contra lui Constantinescu»: "Premierul  si-a aratat muschii si a castigat. In raport cu Presedintele, Emil Constantinescu, intelept, a demonstrat ca stie la nevoie sa piarda. Ca, in fata ratiunii, stie sa cedeze. Ca este capabil sa-si sacrifice prietenii apropiati. Severin devenise unul dintre acestia. Cat il priveste pe demisionar - il asteapta zile grele. Petre Roman si o buna parte din fruntasii PD ii poarta sambetele. Mai multi directori de ziare ii vor sangele. Liderii unor partide nu-l vor ierta. Severin a devenit o oaie neagra, intrucat a avut indrazneala sa spuna un adevar, care in politica nu se spune. Dar si lipsa de precautie de a-si asigura spatele prin probe publicabile. Ramane de vazut daca acest purgatoriu reprezinta trecerea lui Adrian Severin spre raiul oamenilor politici - Puterea - sau spre iadul oamenilor politici - uitarea. Eu unul cred ca despre Adrian Severin vom mai auzi. («Ziua»)

Gabriela Adamesteanu - «Cadouri de Craciun»: "Propus pentru postul de ministru de Externe, Andrei Plesu - eseist, critic de arta, fost ministru al Culturii (cel mai bun din perioada post-decembrista), director al unei publicatii culturale, personalitate foarte carismatica, stilist seducator si, nu in ultimul rand, desavarsit politolog si om de lume - este un sclipitor cadou de Craciun pentru Romania. Se stie bine ca unul din marile handicapuri ale Romaniei ultimei jumatati de secol este ca a propus si apoi a mentinut in inalte functii, ori a trimis peste hotare ca reprezentanti ai sai, oameni primitivi, prost crescuti, in mare majoritate preocupati doar de agoniseala necinstita. Cum gradele politice se distribuiau intr-un mod ciudat, de la ambasador la sofer si portar, parte din acest gen de personal pare sa mai existe intre angajatii Ministerului de Externe, intr-o proportie pe care nu m-as hazarda s-o apreciez. Cat despre tema spionilor, nici macar n-o ating. Din acest punct de vedere, cadoul de Craciun pe care l-a primit Andrei Plesu,   desi arata sclipitor, s-ar putea sa fie, uneori, greu de carat in spate. Dar suntem in zilele unei mari sarbatori, cand, traditional, se fac urari de bine si se priveste cu optimism spre viitor." («Romania Libera»)

Bogdan Chirieac - «Andrei Plesu pe intor-tocheatele cai ale diplomatiei»: "Fermecator ca om de cultura, dl Plesu intra intr-o lume cu totul noua, in care se invart de obicei politicieni ultraversati si diplomati de cariera si unde prieteniile se incheie adesea pe baza de interese bine definite. Desi poleita, lumea diplomatiei ascunde imense capcane, care, neluate in seama, pot afecta grav nu atat personalitatea filozofului Plesu, cat  interesul national al Romaniei. Sa ne amintim aici de erorile  de in-ceput ale lui Adrian Severin, care a oferit Budapestei totul dintr-o mutare, fara sa ceara nimic in schimb si care, in primele zile ale mandatului sau, a afirmat, inoportun, ca Romania are o alternativa la respingerea sa de catre NATO. In afara problemelor fundamentale, unde virgula si tonalitatea sunt atent cantarite, trebuie insusit, in scurtul ragaz oferit de sarbatorile de iarna, macar ABC-ul limbajului diplomatic. Formulari  de genul "a-ti exprima preocuparea", "analiza dv. este de valoare, dar nu ati avut posibilitatea unei informari suficiente" sau, pur si simplu, ridicarea unui ambasador de la masa inaintea servirii cafelei inseamna in mediile diplomatice cu totul altceva decat intr-o aula universitara sau la un seminar cultural.. Acum, dl Andrei Plesu va fi ministru de Externe. Un bun ministru de Externe este un artist. Dl Plesu ar putea dovedi ca si un artist poate deveni un bun ministru de Externe, ministru de care Romania are  intr-adevar mare nevoie." («Adevarul»)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page