Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRISOARE DESCHISA ; DOMNULUI PRESEDINTE AL U.D.M.R. MARKO BELA
    STIMATE DOMNULE PRESEDINTE,

    In speranta ca ne vom intelege si ca literati si ca cetateni ai aceleiasi tari, Va scrie un batran confrate cu care, prin anii ’80 primeati acelasi premiu literar. Dar, in afara de asta, sunt convins ca ne putem intelege, chiar si pe baza de termeni intelectuali, mai bine decat sunt intelesi acestia de catre alti colegi de guvernare ai Domniei Voastre.
    Pentru ca nu cred sa existe intelectual adevarat si de buna credinta care sa poata confunda medicul sau educatorul –  profesiuni de acuta utilitate si, dintre specializarile de mare importanta sociala, cele mai strict, precis si evident normate universal in functie de numarul populatiei – cu bugetarul care taie frunza la caini si de care societatea se poate dispensa fara parere de rau.
    Si totusi, Stimate Domnule Presedinte, Domnia Voastra faceti parte exact din guvernarea care, in aceste zile procedeaza la genocidul injumatatirii spitalelor din Romania si la tragedia restructurarii umilitor financiare, a invatamantului. Ba, mai mult decat atat: girati, prin ministrul caruia ii sustineti creditul politic, sanatatea intregii tari.
    Asa ca, pentru a Va dovedi intregul meu respect  printr-o intrebare sincera si frontala, va rog sa-mi raspundeti daca, macar in gandurile Dumneavoastra intime, nu va puneti problema ca acest gir va lasa in istoria relatiilor interetnice din tara noastra gustul amar al faptului ca un ministru de etnie maghiara a injumatatit sansele de supravietuire a multor suferinzi si, in ori ce caz, a bolnavilor cronici care au nevoie de asistenta spitaliceasca. Sau, de asemenea: daca perseverenta Dumneavoastra (de admirat ca act in sine) de a va dobandi dezideratele din invatamant, nu cumva s-a realizat exact pe fondul masurilor distructive pentru educatia publica din Romania?!
Da, Domnule Presedinte: Intrebarea mea este pe cat de directa pe atat de sincera. Ea vine din partea unui om care ar fi foarte ingrijorat si rational si sufleteste, daca si-ar da seama de vreo ascensiune sovina, de vreo escaladare extremist nationalista in tara lui. Din partea unui om care, cu sinceritate crestina, doreste sa previna orice motiv pentru aceasta.
Dar cum s-o facem, cum sa preintampinam o asemenea amprenta pe inregistrarile sufletesti care consemneaza istoria relatiilor interumane cand, in vreme ce eu scriu aceste randuri, la Babadag, la tandarei, la Santana, la Ocna Mures, la stei, la Patarlagele, la Cernavoda, la Cisnadie, la Titu, la Marasesti, la Sulina si in destule altele dintre cele 182 de unitati desfiintate sau comasate au loc proteste ale bolnavilor ca si ale  personalului sanitar impotriva masurilor pe care ei, prin lozincile afisate, le atribuie mai mult ministrului dumneavoastra,  decat guvernului in ansamblul incapacitatii sale?   Oamenii nemultumiti iau act si consemneaza protestand impotriva cuiva. Nu stau sa-si explice. Asa ca, Va intreb cu aceeasi franchete: V-ar conveni sa inceapa sa se spuna in popor ca „Ministrul ungur ne pericliteaza starea de sanatate”?!
 Sper sa intelegeti alarmarea mea sincera, daca va dati seama ca, in conjunctura actuala, e posibil si asa ceva chiar daca n-ar fi intru totul adevarat; si ca, in plus, nu ducem lipsa de unii carora le-ar conveni sa se auda asta!
Folclorul (cine s-o stie mai bine decat noi, scriitorii?!) este de inspiratie emotionala. El nu face analize stiintifice bazate pe tehnicile unor reactivi precisi sau pe calcule logaritmice; dar, de fixat, se fixeaza cu colti puternici pe constiinta epocii. Fapt pentru care cred ca ar fi cazul sa va puneti si Dumneavoastra intrebarea daca e normal sa contribuiti la aparitia unui asemenea folclor sau, macar, daca asta ar fi benefic pentru mentalitatea sociala a Romaniei contemporane. Pentru ca, pe mine, asta ma intereseaza, Stimate Domnule Presedinte: Mentalitatea benefica social si economic pe care trebuie sa o capete concetatenii mei pentru a nu se mai lasa manipulati nici de instigatii sovine nici, mai grav, de demagogia coruptilor care vor numai putere si beneficii.
Tragand acest semnal de alarma la care ma obliga atat religia mea care este a dragostei fata de semen cat si constiinta mea de patriot democrat care desfide extremismele, eu v-as ruga, asa cum va respect ca intelectual Stimate Domnule Presedinte, ca in perspectiva Congresului la care ati anuntat ca nu veti mai candida, sa Va puneti la modul filosofic intrebarea daca Va veti lasa formatiunea in mrejele partenerilor Dumneavoastra care Va compromit in guvernarea prezenta atat de mult, incat se ajunge la asemenea pareri, nu lipsite de argumentare, cum ca „ministrul ungur ne saboteaza sanatatea”.
Or, pe mine, ca roman onest si tolerant, nu ma intereseaza ca unul dintre membrii U.D.M.R. face jocul perfid „Basescu, Boc et compania”; treaba dumisale,  daca se complace intr-o asemenea adunatura de oprobriu national!… Pe mine ma intereseaza ca stupida si incapabila guvernare de astazi duce de rapa soarta Romaniei!…
Si ma doare, Domnule Presedinte; Va marturisesc indurerat ca, la varsta mea, cumplit ma doare!
Cu o asemenea declaratie de natura strict emotionala, pe care o recunosc impulsiva dar sincera, revin la rationamentul cu care am inceput aceste randuri:
Reducerea bugetarilor din sistemul umflat cu functii parazitare si recalcularea bugetului national pentru inlaturarea cheltuielilor parazitare si neproductive este  solutia logica in fata crizei. Solutie cu care au cazut in mare masura de acord forurile parlamentar-guvernamentale, cele financiar-internationale, cele europene si unele organizatii reprezentative pentru societatea civila romaneasca.
S-a cazut de acord si i s-a activat guvernului functia sa fireasca pentru care exista: gestionarea acestor masuri de salvare a economiei si a bugetului national.
Pana aici totul e normal si exact. De aici incolo, insa, incepe aberatia produsa - ca sa nu ma gandesc la multimea de acte strict penale – de incompetenta crasa a mai multor guverne care poarta numitorul comun: BOC.  
Aceasta aberatie a condus la inimaginabila concluzie mentionata de mine la inceput, ca „bugetar = parazitar” inseamna nu clientela politica rasplatita cu functii grase in care nu face nimic, ci cel mai bine normat segment din aparatul serviciului public acordat cetatenilor Romaniei: Personalul sanitar si personalul din invatamant si educatie. Adica medicii si asistentii care, in toate statisticile mondiale, sunt precis evaluati ca specialisti la mia de locuitori si, in toate practicile sanitare din lume, au normele cele mai stricte cu numar de pacienti pe zi in dispensare si numar de paturi in institutiile spitalicesti… De asemenea profesorii, invatatorii si educatorii, tot specialisti de prima necesitate nationala, calculati cu aceeasi precizie la mia de locuitori si normati strict cu numar de ore pe saptamana, sunt cei care trebuie sa sufere umilirea de: „bugetar = parazitul care ia salariu fiindca a facut servicii unui partid”. si, astfel, am ajuns in situatia in care, in vreme ce exact acest segment de specialisti  - care nu sunt „bugetari” in sensul peiorativ al cuvantului, adica bugetofagi, ci oamenii cei mai utili serviciului public prin care se justifica insasi existenta statului modern - este evaluat in toata lumea civilizata cu date limpezi care atesta starea de civilizatie a unei tari sau comunitati umane in statistici despre care trebuie sa spunem cu rusine ca ne aflam la coada. Adica: In situatia noastra, fie criza sau nu, noi nu avem de redus, ci de majorat inca mult numarul de angajati in aceste domenii.
Ei bine, aici am gasit noi sa facem reducerile bugetare a caror lipsa de logica (sau lipsa elementara de constiinta fata de serviciul public ce trebuie asigurat cetatenilor tarii)  a condus, dincolo, in capitolul unde se calculeaza reducerile de prevederi bugetare, la alte aberatii. A condus la desfiintarea logisticii sanitare si logisticii de educatie nationala in egala masura cu desfiintarea posturilor de specialisti. Adica am ajuns sa injumatatim spitalele pentru care poporul acesta a straduit inca de pe vremea lui Carol I, am ajuns sa desfiintam scoli exact cand ne confruntam cu reaparitia analfabetismului, am ajuns sa ne autodegradam la modul mizerabil conditia de „specialisti pusi la dispozitia populatiei”, prin deteriorarea invatamantului public si incurajarea diplomelor particulare sau chiar de stat cumparate pe bani fara invatatura.
Sa ne gandim, Stimate domnule Presedinte, ca a diminua capacitatile educationale ale unui popor inseamna a intarzia in mod voit afirmarea lui, a prelungi dependenta lui de altii; iar a injumatati serviciul public in materie de sanatate este, si mai grav, echivalent cu a provoca injumatatirea populatiei. Fapte care conduc la concluzia ca guvernarea actuala nu tinde nicidecum sa faca eforturile necesare pentru a putea aduce bugetul national la nevoile populatiei ci, in mod criminal, ar prefera sa procedeze la acte de diminuare a populatiei pentru ca sa-i ajunga bugetul subtiat prin incompetenta si coruptie.
Acesta nu este un simplu act sinucigas in istoria unei societati umane, ci un act de genocid cultural si genocid sanitar din partea unei guvernari care-si ignora obligatiile fata de societatea respectiva sau, poate, la modul mafiot, chiar nu vrea sa si le indeplineasca. Exact asa cum si-a permis sa afirme ca statul nu are raspundere fata de soarta fiecarui cetatean al tarii, chiar actualul ei intaistatator in monstruoasa guvernare.
Este treaba Dumneavoastra si optiunea Dumneavoastra, Stimate Domnule Presedinte, daca vreti ca istoria sa Va asocieze cu asemenea acte antinationale pe care le sustine o buna parte din partidul ce reprezinta latura romaneasca din aceasta coalitie. Dar eu, cu gandul bun prin care doresc sa ne iubim si sa ne cinstim cu totii valorile, Va urez sa Va dea Bunul Dumnezeu mintea romanului cea de pe urma!

Corneliu LEU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page