Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM GRIGORE VIERU - CINSTIRE PRIN NEUITAREIn 14 Februarie 2011 poetul Grigore Vieru implineste 76 de ani de la nastere, iar in 18 Ianuarie 2011 a implinit doi ani de cand a pasit in vesnicie.
In asemenea momente se cuvine sa-i reimprospatam memoria consemnand ca marele poet este viu in memoria universala a autoritatilor romane si basarabene cat si a unui segment covarsitor al populatiei de pe cele doua maluri ale Prutului, pentru ale caror idealuri a luptat si ale caror bucurii si suferinte le-a cantat.

Intre 10 si 13 Octombrie 2010 s-a desfasurat a doua editie a Festivalului International de poezie Grigore Vieru. Doua zile au fost dedicate orasului Iasi, oras in care la 38 de ani poetul a calcat pentru prima data pe ravnitul pamant romanesc si care i-a dedicat o parte din opera sa. Alte doua zile au fost preluate de Chisinau, orasul frate si vecin al Iasului, in care poetul a trait si a creat. Cu sprijinul Primariei Iasi si al Primariei Chisinau, cu participarea consistenta a primarului Iasului Gheorghe Nechita si a primarului Chisinaului Dorin Chirtoaca s-au desfasurat manifestarile cinstirii memoriei marelui poet. Au luat parte Asociatia Culturala “Feed Back” Iasi, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Muzeul Literaturii din Iasi, Editura Princeps din Iasi. Amfitrion pe tot parcusul celor patru zile a fost distinsa familie Filomena si Daniel Corbu. Au participat 65 de invitati din Romania, Basarabia, Italia, Bulgaria, Ucraina, America. La Chisinau ne-a onorat cu prezenta insusi Presedintele Modovei Mihai Ghimpu, Viceprim-ministru Ioan Negrei, Ministrul Culturii Boris Focsa. Gazda la Uniunea Scriitorilor ne-a fost Academicianul Mihai Cimpoi, un foarte apropiat al lui Grigore Vieru. Programul celor patru zile a cuprins recitaluri din creatia lui Grigore Vieru, spectacole de muzica si poezie, spectacole teatrale, alocutiuni si conferinte. Am subliniat in cuvantul meu de la Universitatea Ion Creanga initiativa Consiliului Mondial Roman de amplasare a statuii marelui poet in Parcul Copou de la Iasi. S-a mai desfasurat concursul de poezie Grigore Vieru, lansari de carte, incheindu-se cu gala premiilor. La Iasi a avut loc o intalnire cu toti participantii la sediul Primariei in Castelul Roznovanu continuand cu un Te-Deum in memoria marelui disparut la statuia din Panteonol Clasicilor-in Copou. La Chisinau au fost doua intalniri la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. In Parcul Central la statuia poetului, la Teatru in Sala cu orga unde a participat si Presedintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu si la Universitatea Ion Creanga care a fost Institutul Pedagogic unde Grigore Vieru a invatat buchia de dascal. Aula in care a invatat Grigore Vieru a primit numele de “Aula Grigore Vieru”. In aceasta Aula cu peste 300 de studenti au avut loc schimburi de impresii intre Conferentiari si studenti. S-au mentionat statuile care omagiaza pe marele disparut de la Iasi, Alba Iulia, Balti, Chisinau, eternizandu-l pe omul care a fost academician, poet, prozator, compozitor spre a aminti viitorimii valorile trecutului nostru. O emotionanta intalnire a fost si la mormantul poetului din Cimitirul Central unde s-a oficiat un Te-Deum in prezenta sotiei poetului, Doamna Raisa Vieru si a fiului Calin Vieru.
S-au depus jerbe si coroane de flori, urmand ca in cateva luni sa se amplaseze un grup statuar cu figura marelui poet. Deasemenea s-a amplasat un basorelief cu figura poetului pe peretele blocului in care a vietuit si a creat. Intrucat in timpul vietii cat si dupa, marele poet nu a avut numai prieteni, consemnez cateva versuri in replica pentru detractori.

MOTTO:
Decat sa-ti faci o fala,
Din merite straine
Cu bruma ta de minte,
Te vei simti mai bine
Gaita Semeata-Esop-Fabule

Stand de vorba c-o bruneta
Cu pretentii de poeta,
Versul alb il vrea de pret,
Ce-l cu rima-i de dispret.
Eu scriind versul cu rima,
Pentru care-am multa stima,
Incercand s-argumentez
Sustinand ma hazardez:
Ca mesajul lui mi-aduce
Fagure din limba dulce.
Laudand slova cu rima
Care-ti merge la inima,
Picurandu-ti armonie,
In auzu-ti melodie.
Curcubeu cu zeci culori
In simtiri placuti fiori.
Constatand ca nu deplin
Teoria mi-o sustin,
Il invoc pe Eminescu,
Blaga sau pe Minulescu.
Ies cu George Toparceanu,
Pastorel Teodoreanu.
Ma lansez mai abitir,
Cu Isanos, Cazimir.
Ba ma-ntorc in acest scop
Si la Fedru si Esop.
Cand credeam ca am convins,
Scurt elanul mi-a respins,
Taindu-mi-o raspicat:
Toti acei s-au demodat.
Am venit in ast moment,
Cu un ultim argument.
Chem in ajutor si Ceru
Si-l invoc si pe Vieru.
Vai ce-a fost de violenta
Vorba stramba, contondenta,
Auzind cu mult amar:
N-A FOST CAL SI NICI MAGAR.
Astfel gaita cea semeata
Dand din coate, iese-n fata
Incercand din graba mare
Cu o grea nerusinare
Sa pateze-un bun renume
Cum se mai intampla-n lume.

Ion Anton, Los Angeles
California

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page