Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Euro are nevoie de perfuzie!


Moneda unica europeana este tot mai anemica in raport cu dolarul, deci are nevoie de perfuzie, de revigorare, pentru a nu fi amenintata periculos de riscul disparitiei. Iata de ce, aderarea la zona euro nu mai este un obiectiv atragator pentru tarile membre UE, care nu au renuntat la moneda nationala, in vederea adoptarii euro. Criza economica si financiara, care a lovit puternic si economia europeana, mai ales dificultatile prin care trec tari precum Grecia, Irlanda, Spania, si nu numai acestea, a facut sa scada interesul statelor UE, nemembre ale Uniunii Monetare, pentru a mai face parte din aceasta. Cu toate garantiile date de presedintele permanent, Herman van Rompuy, al Consiliului European, la reuniunea sefilor de state si guverne ai tarilor comunitare de la Bruxelles, pentru asigurarea stabilitatii financiare a zonei euro, rezultatele economice nu sustin optimismul si in randul populatiei din Uniunea Europeana. Mai mult, conform datelor Agentiei Moody’s, ratingurile statelor membre cu moneda euro sunt din ce in ce mai slabe. Printre ultimele state al caror sistem bancar este tot mai amenintat, datorita pierderilor de 176 miliarde de euro, este Spania. Presedintele Estoniei, stat care a aderat la moneda euro, la 1 ianuarie 2011, declara ca "Nu stiu daca momentul adoptarii monedei unice este cel mai potrivit sau nu, insa este destul de clar ca este in interesul nostru sa fim in zona euro, pentru ca va spori increderea investitorilor si a mediului de afaceri si va creste bunastarea poporului nostru".
Este un fapt dovedit ca "increderea investitorilor straini este unul dintre cele mai importante avantaje pe care le ofera adoptarea monedei euro". Insa, tot atat de clar este faptul ca, "statul respectiv isi pierde posibilitatea de control intern a sistemului monetar, rolul bancii nationale fiind preluat de Banca Centrala Europeana". De aici s-a ajuns si la luarea in calcul a posibilitatii disparitiei monedei euro, insa ar fi o actiune extrem de scumpa pentru statele respective. "Esecul uniunii monetare este echivalent cu esecul Uniunii in sine, ceea ce ar insemna ca toate eforturile din ultimii 20 de ani ale statelor de pe batranul continent au fost zadarnice". De aici ideea, lansata la Consiliul European de iarna, sa se amendeze Tratatul de la Lisabona, in sensul infiintarii unui mecanism permanent de stabilitate pentru zona euro, obiectivul principal fiind calmarea pietelor. "Se discuta inclusiv despre lansarea unei emisiuni de euro – obligatiuni comune, in valoare de 440 miliarde de euro, idee la care se opune, deocamdata, Germania si Franta. Berlinul nu doreste ca statele cu deficite bugetare mari sa scape fara sa suporte consecintele actiunilor lor, insa oricum necesare". Spania si Portugalia apara ideea pentru ca ele au nevoie ca de aer de ajutorul financiar din partea UE si FMI.
"Schimbarea leului cu moneda euro este un scenariu de care ne indepartam tot mai mult, desi tinta pentru intrarea in zona euro ramane deocamdata 1 ianuarie 2015". Insa se discuta tot mai mult de o amanare de pana la doi ani. Pana si presedintele Traian Basescu a declarat ca "nu mai este cazul sa ne grabim cu adoptarea". Tot presedintele a mai spus ca "Nu mai poti sa te prefaci ca indeplinesti criteriile, dar sa ai o economie care nu poate sustine cu usurinta criteriile de la Maastricht". Nici Cehia si Polonia nu se grabesc sa adopte euro, atata timp cat monedele proprii sunt benefice pentru economie.
"Amanarea intrarii Romaniei in zona euro ar putea fi obligatorie in cazul in care, si in acest an, Guvernul si Banca Nationala rateaza tintele de deficit bugetar si inflatie. Pentru accesul la clubul euro in 2015, ar trebui ca din 2012 sa intram in mecanismele de incadrare (ERM II), tintele macroeconomice fiind obligatorii timp de trei ani consecutiv. Indicatorii ar trebui sa fie de 1,6% - inflatia medie anuala, 5,2% - pentru rata dobanzii, o variatie de maximum 15% a cursului de schimb, un deficit bugetar de maximum 3% si o datorie publica de cel mult 60% din PIB (conform calculelor realizate cu media celor mai buni trei performeri din UE). Daca adaugam si pierderea autonomiei politicii monetare, pare tot mai evident ca adoptarea euro va fi amanata cu cativa ani", chiar daca prognozele pentru 2011 sunt optimiste, dar mai mult in sensul stoparii recesiunii.
Ioan Husar

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page