Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Invins numai la Baia, de propriul sau neam..."Conform portalului de stiri evz.ro, joi, 20 ianuarie 2011, aproximativ 50 de etnici maghiari din Cluj-Napoca au participat la o actiune de tip flash mob pentru a inaugura simbolic grupul statuar Matei Corvin.
Jurnalistul Mihai Soica precizeaza ca persoanele prezente in piata au ridicat, pentru doua minute, incepand cu ora 16.58, cate o coala de hartie, pe care au lasat-o jos in momentul in care orologiul Catedralei a anuntat ora 17. "Ne-am saturat de ce se intampla. Statuia a fost terminata la sfarsitul anului trecut si inca nu a fost inaugurata. Intai a fost anuntata data de 22 ianuarie, de ziua Culturii Maghiare, dar ambasadorul maghiar a anuntat ca nu poate onora invitatia decat in luna februarie. Urmatoarea data fixata este 23 februarie, dar autoritatile romane au anuntat ca nu pot dezveli statuia, deoarece este Dragobetele" - a precizat István Szakacs.
Bag sama - cum zice ardeleanul - ca toata lumea ne ia de prosti. Oare cine si-ar putea imagina ca vreun oficial roman cu scaun la cap ar rata un asemenea eveniment, in favoarea a ceva inca indefinit - cum este, deocamdata, stravechea sarbatoare apotropaica a Iubirii romanesti (varianta autohtona a Valentine’s Day), a carei desfasurare ar avea, oricum, alt public si, in niciun caz, nu ar conditiona prezenta in corpore a intregului staff clujean. Cert este ca oamenii sunt foarte suparati. Cu doua zile inainte, Grupul statuar din Piata Unirii, simbol al Clujului, fusese tinta unei (ce-i drept) firave incercari de incendiere.
Necunoscutii au dat foc soclului, afumandu-l mai mult, paguba fiind minora. In mod straniu, autoritatile au fost sesizate de incident de catre ziaristii maghiari de la "Szabadsag", spunandu-li-se ca gestul ar fi efectul nemultumirii unor patrioti clujeni pentru faptul ca "autoritatile romane (???) nu au reamplasat placuta cu textul lui Nicolae Iorga, existent pe soclu inainte de restaurarea realizata de catre guvernul de la Budapesta. Ca sa vezi!
"Biruitor in razboaie, invins numai la Baia, de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita" - era inscriptia ce dainuia pe soclul statuii lui Matei Corvin de cand a fost pusa de Nicolae Iorga, in 1921. "Multi privesc, putini pricep" - ar fi spus parintele meu. De fapt, adevarul se afla in cu totul alta parte. Scandalul social e cat casa si poate ca frica pazeste pepenii. In anul de gratie in care ne aflam, in mileniul trei, la directivele UDMR, personal ale ministrului Culturii (maghiare???), Kelemen Hunor, si sub supravegherea ambasadorului Ungariei in Romania, odata cu restaurarea statuii, a fost indepartata si placa.
Inscriptia il enervase, la vremea lui, si pe amiralul fara mare, Horthy Miklos, dand ordin ca placa sa fie eliminata. "Fiind adversare de moarte ale adevarului, autoritatile horthyste de ocupatie au decis, in 1940, indepartarea placutei respective, neputand tolera perpetuarea adevarului istoric ca, la Baia, oastea maghiara, condusa de Regele Matei Corvin, a fost infranta de bravii osteni moldoveni, iar regele, in mod umilitor, a fost nevoit sa fuga de la locul confruntarii militare". Gestul a fost repetat ulterior, de bolsevicii lui Stalin, pe vremea Regiunii Autonome Maghiare.
"Ansamblul monumental Matia Corvin, alcatuit din cinci statui reprezentandu-i pe Regele Matia (ecvestru) si pe cei patru generali ai sai, a fost dezvelita in anul 1902, in piata centrala a Clujului. Obiectivul a devenit, de-a lungul timpului, unul din semnele distinctive ale orasului. Monumentul a fost finantat prin subscriptii publice si a fost realizat de sculptorul János Fadrusz (n.n. - Ion Fadrutiu). Arhitectul Lajos Pákey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentand un bastion al zidului cetatii Clujului". "In municipiul din inima Ardealului, din parintii romani Iancu de Hunedoara si Saveta Salajan, al carei nume a fost apoi maghiarizat, s-a nascut Matei Corvin. Romanul Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei, in perioada 1458-1490. In anul 1467, armata Ungariei, in frunte cu Regele Matei Corvin, a vrut sa cucereasca Moldova, dar in batalia de la Baia a iesit invingator domnitorul Stefan cel Mare si Sfant. O sageata a unui razes moldovean l-a lovit pe Regele Matei Corvin in barbatie, ca amintire sigura. In timpul Ungariei Mari, in anul 1902, a fost dezvelit grupul statuar Matei Corvin, amplasat in zona cetatilor Napuca, de pe vremea dacilor, si Napoca, din timpul scurtei ocupatii romane. Sculptor a fost Ion Fadrutiu, din Galda, al carui nume a fost maghiarizat. Autoritatile unguresti de la Budapesta au impus un fals istoric in acest monument, respectiv steagul Moldovei nebiruite sta la picioarele regelui Ungariei. Dupa Marea Unire de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, romanii din inima Ardealului au intentionat sa demoleze statuia regelui Ungariei, sa inlature umilinta si falsul istoric. Monumentul a fost salvat, in anul 1921, prin amplasarea pe soclul statuii lui Matei Corvin a unei placi de bronz cu textul scris de Nicolae Iorga. Dupa Diktatul de la Viena, din 30 august 1940, unguri si alti alogeni au inlaturat placa de pe monument. Referendumul local la Cluj-Napoca pe tema Grupului statuar Matei Corvin constituie un raspuns european si necesar la noua provocare ungureasca!" (Dr. Gheorghe Funar, "Provocare ungureasca la Cluj-Napoca!", 3 decembrie 2010, "Napoca News").
In 12 ianuarie 2011, pe portalul "Napoca News", prof.univ.dr. Dan Brudascu preciza, la randu-i: "Cei mai importanti istorici si oameni de cultura clujeni de azi considera decizia nereamplasarii acestei placi drept o sfidare samavolnica a adevarului istoric, inca un afront adus istoriei noastre nationale si, prin interventii publice pertinente, solid argumentate stiintific, cer sa nu se admita aceasta incalcare nepermisa a legii. (...) In pofida eforturilor disperate ale unor forte revizionist revansarde, placuta a ramas pana in momentul demararii lucrarilor de reparare a monumentului. La incheierea acestor lucrari, insa, executantii au uitat sa reamplaseze placuta. In schimb, la comanda finantatorului, au mutilat monumentul original, prin amplasarea unei cununi aurite de lauri in jurul fruntii regelui. Deci, de doua ori s-a  incalcat legea (s.n.). Dupa stiinta mea, nicaieri in lume, la repararea unui soclu, nu se umbla la structura propriu-zisa a unei lucrari artistice. Acest kitsch ordinar si de prost gust, dictat de fortele revizioniste de la Budapesta, i-a lasat, insa, indiferenti pe «specialistii» clujeni in materie de protejare a monumentelor istorice. Mai mult chiar, pentru ei, se pare, legale sunt doar masurile dispuse de autoritatile horthyste de ocupatie, care, cu samavolnicie, au indepartat placuta cu textul istoricului Nicolae Iorga. Prin urmare, din ignoranta si rea-credinta, ei sustin ca acest text intregitor al grupului statuar, potrivit fortelor horthyste si ale sustinatorilor lor de azi, nu este binevenit si nu mai trebuie reamplasat. In atari conditii, daca se va permite, conjunctural, ca acest monument sa slujeasca doar promovarii unor interese de tip revizionist si revansard, grupul statuar Matei Corvin din plin centrul municipiului Cluj-Napoca nu va glorifica faptele marete ale acestui stralucit si luminat rege, ci va contribui la perpetuarea dispretului fata de istorie si adevar de catre forte ce n-au incetat sa viseze la refacerea Ungariei Mari. Iar pana atunci, la mentinerea tensiunilor si neincrederii reciproce dintre romani si unguri in spatiul transilvan.
Iata de ce adresez factorilor de decizie de la nivel local si central sa dispuna indepartarea acelui kitsch ordinar, de un uluitor prost gust, simbolizat de coroana aurie pusa, neinspirat, pe capul regelui, dar si reamplasarea neintarziata a placii cu textul istoricului Nicolae Iorga. Tocmai pentru respectarea istoriei noastre nationale si a adevarului!".
In plus, ca sa fie tacamul complet, Luminita Silea, de la "Ziua de Cluj", ne atentioneaza: "Matei Corvin, returnat clujenilor cu 50% mai scump!": "Municipalitatea pregateste procesul-verbal de receptie a grupului statuar, pentru care a acceptat o majorare de contract cu 49% si care a fost restaurat cu intarziere de cinci luni. Lucrarile la grupul statuar Matei Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca au ajuns la 787.000 de euro, majorarea costurilor fiind dictata de cresterea TVA, dar si de lucrarile suplimentare. Societatea Concefa a castigat initial licitatia, cu pretul de circa 426.000 de euro. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au achitat deja firmei peste 390.000 de euro, urmand sa vireze si restul banilor, in urma unei alocari guvernamentale. Viceprimarul Laszlo Attila a explicat ca banii pe care Executivul i-a alocat saptamana aceasta proiectului de restaurare de la Cluj din fondul de rezerva al guvernului - peste 1,6 milioane de lei - au mai fost alocati si in 2008 municipalitatii clujene (lucrarile la grupul statuar se realizeaza in baza unui protocol intre ministerele Culturii din Ungaria si Romania, care si-au asumat sa participe cu cate 400.000 de euro fiecare - n. red.). «In 2008, primarul Emil Boc a fost suparat ca nu am putut cheltui cei peste 1,6 milioane de lei. In ianuarie 2009, premierul Emil Boc a cerut Primariei sa returneze banii pentru renovarea statuii, fiindca nu au fost cheltuiti. Anul acesta s-au terminat lucrarile si speram sa nu mai fie nevoie sa returnam banii pentru ca nu s-a facut receptia», a explicat viceprimarul. Cert este faptul ca DNA sta prin preajma. S-ar putea sa mai avem surprize! Dar sfidarea istoriei neamului cine o pedepseste? Dinspre "Guvernul Ciomu", nicio nadejde!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page