Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ASA ZICE BIBLIA     Ieremia 25, 31: "Vuietul ajunge pana la marginea pamantului".

In poemul MOARTEA CAPRIOAREI, Nicolae Labis, la momentul in care caprioara urma sa se arate si frica si logica si ratiunea si sentimentul si legea si chiar datina si rostul existentei urmau sa fie tavalite in sange, da drumul ultimei sale dorinte de neputinta - "cat as fi vrut ca .. pusca tatei sa dea gres" si ca o urmare fireasca NEFIREASCA zice "DAR VAILE VUIRA...".
In anul 2001 Septembrie 11, dimineata suna telefonul din bojdeuca mea si de la capatul celalalt al firului de langa Darmstadt, Germania, fratele meu ma intreaba disperat. "Ce este acolo la voi?" I-am raspuns linistit, "nimic deosebit". "Cum asa", imi zice, "sunteti in razboi, n-ai deschis televizorul?"  Nu deschid televizorul dimineata pentru ca vreau sa ma folosesc si eu de aceste clipe de liniste pentru introspectie. I-am raspuns "nu prea deschid televizorul dimineata, ci mai spre seara si foarte putin". Parca fara drept de apel mi-a zis un ferm "deschide-l", ca mi-am lasat jos saraciile de hartii aproape neincepute si simpla unealta de scris, pixul, si am deschis televizorul.  Primul din cele doua turnuri din New York fusese lovit si fumega. In cateva momente "o pasare cu clontul de rubin", cum iar spune tot Labis, a intrat in spatiul ecranului indreptandu-se nu neaparat vijelios, dar cu atat mai uraciune, catre al doilea turn.  Am spus cat am putut de tare, pana la ragusire a sufletului de tare, "sa nu nimereasca, sa dea gres".  "DAR VAILE PAMANTULUI VUIRA", si toate coclaurile lumii vuira si ele.
Mi-am strans tare tamplele in palme si am fost zvarcolit intr-o clipa in imaginea din pustia Sinaiului unde Iosua,  prin excelenta comandant de osti, spune lui Moise adevaratul comandant de osti in timp ce coborau de pe munte in vaile pustiei ce urma a fi trecuta, "In tabara este un strigat de razboi"! "Ce aud eu", zice Moise lui Iosua, "este glasul unor oameni care <<canta>>, (cantec de joc, vai de el de cantec). Mi-am zis: "ar fi fost  bine ca Moise sa greseasca si Iosua sa aiba dreptate", dar... VAILE PUSTIULUI VUIRA, din pacate.
Apoi in timp ce turnurile fumegau pe ecranul televizorului ca "teava pustii tatei" din poemul lui Labis si tot a desertaciune si tragedie altarele din jurul vitelului de aur fumegau si ele in timp ce Moise cara in bratele sale langa inima sa spre poporul de la poalele muntelui randuiala divina, ordinea dumnezeiasca... se infiripa in auz, in priviri, in simtiri, in suflet, scena adevaratei vuiri la care toate celelalte erau rasunete, ecouri de dinainte sau de dupa: si I-au pus in spate Fiului lui Dumnezeu o cruce grea. "De s-ar razgandi acesti oameni inainte de a-L rastigni", era parca strigatul, rugaciunea, rugamintea fierii de existenta.
"DAR ...VAILE si MUNTII UNIVERSULUI INTREG ... VUIRA".  Fiecare herub si seraf si fiinta minunata despre care inca nu am auzit, s-a cutremurat cum niciodata. S-au cutremurat si cei care L-au rastignit. Si DIAVOLUL SCHIOP - din nou vorba lui Labis, - s-a cutremurat cutremuratura de moarte vesnica, departandu-se intr-o dunga de crucea de pe care se striga "S-A ISPRAVIT".
Dragi prieteni, ori de cate ori vuieste vreo implinire profetica in zilele noastre - si cate nu vuiesc - , sa ne aducem aminte ca Domnul Dumnezeu nu a creat existenta pentru a VUI a descompunere, a rupere, a intoarcere pe dos. De cele mai multe ori, daca nu chiar de toate ori, ceea ce putem face este sa zicem... "raul sa dea gres", "sa nu se vuiasca", si Domnul va socoti acest lucru ca fiind de partea iubirii Sale, chiar daca vuielile profetice vor avea loc, pentru ca planul Sau este fericirea fiintei create de El. Ne apropiem de ultima vuire, de VUIET.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page