Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Atentie! Veniturile nedeclarate vor intra in vizorul ANAF!


"Din 2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va opera cu un nou concept: situatia fiscala personala, care ar trebui sa reflecte raportul dintre veniturile declarate si cheltuielile facute de o persoana fizica. Daca diferenta dintre acestea va depasi 10%, dar nu va fi mai mica de 50.000 de lei, atunci posesorul averii va trebui sa justifice provenienta banilor sau a patrimoniului. In cazul in care explicatiile nu vor fi convingatoare, suma va fi impozitata cu 16%", explica Doina Zaharia, in revista "Capital", intr-un comentariu despre noua prevedere din Codul Fiscal.
Urmeaza ca aceasta prevedere sa fie explicata pe larg in normele de aplicare, dupa consultari cu specialisti din tari in care functioneaza un astfel de sistem, menit sa descopere si sa impoziteze veniturile nedeclarate, obtinute pe cai legale, dar sustrase de la taxare. De fapt, asa reiese din declaratia presedintelui ANAF, Sabin Blejnar, referitor la introducerea noii prevederi in Codul Fiscal, si anume: "Avem patroni foarte bogati care, in decursul ultimilor ani, au omis in mod deliberat sa-si inregistreze veniturile. (…) Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam sa-i impozitam in perioada urmatoare". Intrebarea fireasca adresata domnului presedinte si ministrului finantelor este: Omiterea in mod deliberat a inregistrarii veniturilor (indiferent, de catre o persoana fizica sau firma) nu este oare un venit ilicit care intra sub incidenta Codului Penal, venit care ar trebui sa fie confiscat si trecut la bugetul de stat?!
"Prin urmare, demarcatia dintre legal si ilegal este greu sesizabila in cuvintele autoritatilor, iar interpretarile pot fi diferite".
Domnul Gabriel Sincu, partener Mazars, sustine, pe buna dreptate: "Daca admitem faptul ca exista persoane care afiseaza o avere ce nu poate fi justificata, atunci, in opinia mea, avem de-a face cu venituri ilicite, venituri care, conform legii evaziunii fiscale, ar trebui confiscate in totalitate. Impozitarea veniturilor ilicite cu numai 16% imi suna a amnistie fiscala".
Deci, aceasta prevedere ambigua (speram sa fie clarificata si indreptata in normele de aplicare), apara pe evazionisti, pe cei care se imbogatesc prin nevirarea la bugetul de stat a taxelor si impozitelor (avem in vedere milionarii si miliardarii in lei si euro, sume adunate prin evaziune fiscala si furt din averea publica, nu necajitii care stau la coada, din prima zi a anului, pentru plata impozitului pentru apartamentul cu doua camere) colectate in proportie de pana la 30%, iar guvernantii se plang ca nu mai au bani pentru pensii, sanatate, invatamant, investitii, justificand astfel reducerea cu 25% a salariilor, impozitarea si taierea pensiilor etc. Daca Ministerul Finantelor ar reduce la jumatate nivelul evaziunii fiscale si coruptia, sursa averilor imense adunate de cei imbogatiti peste noapte, nu ar mai fi nevoit sa se imprumute de la FMI si la Banca Mondiala cu zeci de miliarde de euro, cum o face acum, inrobind tara si generatiile viitoare.
Aceeasi opinie o are si Dragos Patroi, specialist al Directiei Nationale Anticoruptie, care, referindu-se la noua prevedere introdusa in Codul Fiscal, sustine: "Si mie mi se pare o legiferare a veniturilor ilicite, mai corect spus, nedeclarate. Eu inteleg ca textul de lege a avut in vedere veniturile de natura legala, dar sustrase de la impozitare. Pe de alta parte, am auzit si opinia ca nu este o amnistie fiscala, deoarece nu exclude aplicarea prevederilor legale care reglementeaza impozitarea veniturilor nedeclarate".
Deocamdata, textul de lege este inaplicabil. Normele ar trebui sa creeze cadrul precis de impozitare. Tocmai de aceea, esential va fi modul in care vor fi estimate veniturile si cheltuielile prin cele trei metode indicate de verificare.
"Cum va afla fiscul veniturile reale? Va folosi trei metode indirecte de stabilire a veniturilor si cheltuielilor unei persoane: Metoda sursei si cheltuirii fondului. Metoda cunoscuta in compararea cheltuielilor efectuate, cu veniturile realizate in perioada supusa verificarii; Metoda fluxurilor de trezorerie. Metoda consta in analizarea conturilor bancare si a fluxurilor de numerar pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestora cu sursele de venit si utilizarea lor; Metoda patrimoniului. Metoda consta in determinarea venitului impozabil pe baza cresterii valorii patrimoniului net al unui contribuabil pe parcursul unui an fiscal. Cresterea sau descresterea valorii patrimoniului net se determina prin compararea valorii patrimoniului net, la inceputul perioadei cu cea de la sfarsitul perioadei".
Potrivit lui Dragos Patroi, prin aplicarea noilor prevederi, se creeaza "terenul fertil" pentru aplicarea metodelor indirecte de control. "Daca ai obtinut venituri anuale de 10 lei, dar bunurile dobandite sunt de 12 lei si justifica diferenta prin faptul ca ai vandut o masina cu trei lei, avand in vedere ca venitul din vanzarea masinii nu se declara si nu se regaseste in nicio situatie fiscala, fiind neimpozabil. Fiscul poate zice OK sau poate zice ca masina valora de fapt un leu si ramane o diferenta de un leu pe care nu poti sa o justifici, ca atare, o impoziteaza".
Alte comentarii sunt inutile pentru a demonstra neeficienta acestei legi, prin care se vrea sa creasca incasarile din impozitarea veniturilor nedeclarate, mai exact, reducerea evaziunii fiscale.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page