Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (972)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Exista o multitudine de pareri, a caror competenta ma abtin s-o comentez, referitoare la acest concept filosofic, acest fost singular bastion al democratiei mondiale, acest conglomerat in care traiesc intr-o perfecta armonie toate minoritatile mapamondului, acest colos economic, financiar, militar etc. numit America.
Surprinzator, cele mai admirative comentarii si articole provin de la persoane obisnuite sau intelectuali de prima marime, care au facut din elogierea sistemului American de guvernamant, o practica curenta a discursurilor si a operelor care le-au incununat activitatea.
Dintr-o revoltator de lunga lista se detaseaza filosoful, istoricul si omul politic francez, Alexis de Tocqueville, care, ca nimeni altul, a fost autorul unor studii de larg ecou, privind democratia Americana, cuprinse magistral in cartea sa “Democratia in America”. Cu nimic mai prejos a fost si filosoful francez Frederic Bastiat, autorul teoriei liberei initiative si a liberului schimb ca factori ai progresului inregistrat in America. Departe de a fi perfect, sistemul politic, judiciar si executiv este un exemplu de urmat pentru toate popoarele lumii.
Pentru multi dintre dumneavoastra nu mai constituie un secret faptul ca, desi intr-o avansata criza economica mondiala, America imparte cu darnicia unui nabab sute de miliarde de dolari celor mai putin privilegiati din lume. Chiar in momentul cand va scriu aceasta rubrica, statul Haiti este beneficiarul a multor miliarde de dolari, care, dupa pareri competente, ingroase depunerile la bancile elvetiene, a unei clici de politicieni corupti, care continua “traditia” guvernelor conduse de Papa Doc si Baby Doc Duvalier. Acelasi lucru se intampla si in alte perimetre geografice, unde ajutoarele financiare n-au destinatia initiala. Se adeveresc, daca mai era nevoie, cuvintele presedintelui Woodrow Wilson, rostite in 1919, cu ocazia Conferintei de Pace de la Paris: "America a fost intotdeauna gata sa sara  in ajutorul victimelor; de aici, foarte multi ipocriti au pozat in victime.”
Doresc sa va refamilierizez cu remarcile facute pe aceasta tema, de minti a caror cerebralitate nu poate fi pusa la indoiala. Unul dintre titanii romancieri ai lumii, scriitorul rus Lev Nicolaievici Tolstoi, ne-a lasat urmatoarea expresie logica: "cu cat faci acte caritabile mai multe, cu atat oamenii vor lucra mai putin pentru ei, lucru care va duce automat la cresterea pauperizarii.”(The more is given the less people will work for theselves, and the less they work the more their poverty will increase.)
Istoria a demonstrat ca asistenta financiara acordata tarilor subdezvoltate, in loc sa duca la o crestere economica a generat saracie si coruptie. Numai pe continentul African, peste 200 miliarde de dolari intra in buzunarele pretinsilor lideri. Acest fenomen dureaza de la castigarea independentei de sub jugurile coloniale, fara a se lua vreo masura din partea forurilor internationale. Si, slava domnului, s-au facut studii si parastudii de Biroul National de Dezvoltare Economica, US General Accounting Office, Cato Institute, Banca Mondiala etc. institutii care gem de pilosi, trecuti sau nu pe la tot felul de School of Economics. In timp ce facem pe Mos Craciun pe toate meridianele si paralele lumii, peste 40 milioane dintre noi traiesc sub limita de saracie, milioane isi pierd anual locuintele iar alte zeci de milioane, multi cu studii universitare sunt in cautarea unui loc de munca, deficitul bugetar se estimeaza a ajunge la 10 trilioane, California, candva cel mai prosper stat al uniunii aducandu-si contributia cu 25,4 miliarde dolari !!!
Una dintre cele mai autorizate voci din domeniul economic, economistul englez Peter Bauer, descrie ajutorul acordat tarilor subdezvoltate ca "drept o taxare a oamenilor saraci din tarile bogate si transferarea banilor la oamenii bogati din tarile sarace. Walter E Williams, profesor de economie la George Mason University, spune: "ignoranta in domeniul economic ne transforma in victime sigure in fata sarlatanilor politici. Si in Statele Unite vidul lasat odata cu trecerea in nefiinta a geniului Milton Friedman, dupa umila mea parere, cel mai dotat economist de la Adam Smith incoace, nu va putea fi umplut niciodata.
Oricum, daca se continua actuala politica, bazata pe ratiuni care n-au nimic comun cu logica elementara a lucrurilor, actiuni care ridica indreptatite semne de  intrebare, privind verticalitatea morala, profesionala si spirituala a celor care se dedau la asemenea practici, caut, din nefericire fara rezultat, sa-mi explic: Quo Vadis America ? Valorile traditionale pe care s-a cladit aceasta inegalabila democratie, aceasta unica filosofie a lumii, sunt in mare pericol. Desi in capitala Turciei, Pontifus Maximus a afirmat ca America nu este o tara crestina, se uita de cuvintele presedintelui John Adams, care ne-a atentionat ca "am conceput Constitutia pentru oameni morali si religiosi“ (our Constitution was made for moral and religious people). Se ignora total cuvintele primului presedinte al Statelor Unite, George Washington, de la care ne-a ramas ca moralitatea unei tari se poate pastra numai daca a avut la baza percepte si principii religioase.
Pana la urma, ce nu se mai ignora? Moralmente suntem “down” iar de la decaderea morala pana la cea finala nu mai este mult. Este adevarat ca imperiului Roman i-au trebuit 369 de ani - de la domnia lui Caius Iulius Germanicus, alias Caligula, anii 37-41 AD - pana la caderea Romei, in mainile barbarului Alaric, anul 410 AD. Sa ne rugam Divinitatii, sa se indure de noi !
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page