Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comuniune si romanism la hramul Misiunii “Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin

Intr-o atmosfera de sarbatoare si inaltare spirituala,  in prezenta unui numar mare de credinciosi si invitati, Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul" din Tustin, California, si-a celebrat duminica, 16 ianuarie, hramul.

Celebrarea a inceput la ora 10:00 am cu Sfanta Liturghie celebrata de un sobor de preoti, urmata de o agapa frateasca pregatita de inimosii membri ai tinerei comunitati romanesti din Sudul Californiei.

La sarbatoarea Misiunii din Orange County s-a alaturat si comunitatea de la Misiunea "Sfanta Maria" din Los Angeles, in frunte cu preotul ei Parintele Calin Tamiian. Ca reprezentant din partea Episcopului romano-catolic Todd Brown de Orange a fost Father John Monestero, care la sfarsitul Liturghiei a adresat un mesaj din partea episcopului. De asemenea, un oaspete de seama a fost Domnul Catalin Ghenea, Consul General al Romaniei la Los Angeles, care la sfarsitul Liturghiei a adresat un mesaj comunitatii. Preasfintia Sa John Michael Botean, episcopul romanilor greco-catolici din Statele Unite si Canada, a trimis o scrisoare comunitatii cu aceasta ocazie speciala, scrisoare care a miscat multe suflete. La sfarsit, Parintele Cristian Terhes, administratorul Misiunii "Sf. Ioan Botezatorul", a adresat un cuvant de multumire tuturor celor care au sprijinit deschiderea acestei Misiuni si se nevoiesc pentru bunul ei mers.

Credinciosii prezenti s-au bucurat de doua predici tinute de cei doi preoti romani.

Parintele Calin Tamiian, interpretand textul evanghelic de la Luca 17, 12-19 in care se relateaza vindecarea celor 10 leprosi, a spus: "Boala pe care leprosii o aveau ii facea sa fie impinsi la marginea societatii. Nimeni nu avea curajul sa se apropie de ei, inclusiv mancarea fiindu-le aruncata sau lasata intr-un loc anume de unde acestia sa o poata lua. Prin intalnirea cu Isus, acesti oameni care erau marginalizati au acum oportunitatea sa experimenteze indurarea lui Dumnezeu. Aceasta e ceea ce si noi crestinii cautam astazi, ca prin rugaciuni si apropierea de Dumnezeu sa experimentam indurarea Sa. Leprosii au fost vindecati putand, astfel, sa fie din nou in mijlocul familiei si societatii. Cuvantul de astazi ne invata ca Dumnezeu, cu un singur cuvant, ne poate vindeca si pe noi de orice boala am avea care ne tine departe de familie si societate. Rolul nostru ca biserica este sa-l facem cunoscut pe acest Isus care vindeca si mangaie sufletele celor suferinzi".

Parintele Cristian Terhes, interpretand textul de la Luca 3, 7-14, a spus: "Vedem in dialogul pe care Ioan Botezatorul il are cu multimile, vamesii si soldatii ca nu-i cheama la o religiozitate sterila. Pe multimi le cheama sa impartaseasca si sa imparteasca din ceea ce au cu altii, pe vamesi ii cheama sa fie corecti, iar pe soldati ii indeamna sa nu abuzeze de puterea pe care o au".

"Cuvintele lui Ioan Botezatorul sunt un indemn si pentru noi astazi cum sa pregatim «cararea» ca Domnul sa vina in sufletele noastre", a spus Pr. Terhes. "Sa impartasim din timpul si bucuriile noastre cu altii. Sa fim corecti in tot ceea ce facem. Si nu in ultimul rand, sa nu abuzam de puterea pe care o avem indiferent ca suntem in familie sau in societate".

La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire scrisorii din partea PS John Michael Botean. "Sunt foarte bucuros ca am oportunitatea de a va felicita pentru celebrarea hramului parohiei dumneavoastra dedicate Sfantului Ioan Botezatorul", si-a deschis episcopul scrisoarea.

"… Multi dintre dumneavoastra, daca nu chiar toti, ati venit in Statele Unite pentru a cauta o viata diferita si, cu ajutorul lui Dumnezeu, mai buna decat cea pe care ati cunoscut-o in Romania. Si familia mea a venit, sub circumstante diferite, la inceputul secolului trecut. In ciuda saraciei, nu au venit fara nimic. La fel, nici voi nu v-ati lasat totul in spate. Faptul ca sunteti astazi impreuna este o dovada ca familia, limba si cultura continua sa formeze legaturi care va unesc."

"Stiu ca provocarile formarii unei noi misiuni atat de departe de pamantul natal pot sa fie intimidante. […] Provocarea reala, insa, nu este numai in organizarea misiunii, ci si in recunoasterea ca, de asemenea, cu totii aveti «o misiune», nu in tara in care v-ati nascut, ci in tara pe care v-ati ales-o."

"Acestea sunt zile negre si dificile pentru toti americanii, inclusiv romanii-americani. Cred ca Dumnezeu nu v-a adus pe toti aici numai pentru a avea o viata mai buna. Faptul ca multi ati emigrat in aceasta tara este un imbold pentru noi, cei care ne-am nascut aici, sa ne ridicam la idealurile care v-au adus pe voi in Statele Unite; sa fim credinciosi viziunii de libertate si fraternitate care a inspirat in lume speranta si viziunea unei mai bune umanitati. Cred ca aveti misiunea de a fi o lumina pentru comunitatea din jurul vostru, pentru toti californienii. Noi americanii mi se pare ca suntem in pericolul de a ne pierde credinta in noi insine si in promisiunea Americii, fiind prinsi in spirala descendenta a urii, violentei, alienarii si disperarii din care ar parea ca nu mai exista scapare. Prin prezenta si slujirea voastra, dar in mod special prin credinta voastra crestina, aveti misiunea de a duce vestea buna a lui Isus Cristos celor de langa voi,  in propriul vostru mod, asa cum numai romanii greco-catolici stiu sa o faca".

Dupa multumirile adresate preotilor prezenti, PS John Michael a spus: "Doresc sa imi extind recunoasterea Excelentei Sale Domnului Catalin Ghenea, Consul General al Romaniei la Los Angeles, pentru participarea sa la celebrarea de astazi. Apreciez recunoasterea din partea Guvernului Romaniei pe care prezenta sa o reprezinta".

Father Monestero, adresandu-se celor prezenti, a spus: "Este o onoare sa-l reprezint pe episcopul Brown de Orange in a va felicita pentru celebrarea Sfantului Ioan Botezatorul, patronul misiunii voastre. Aveti o comoara ascunsa ca romani greco-catolici, o comoara de care Orange County are nevoie. Am fost foarte impresionat ca Liturghia a fost in engleza si in romana. Jumate din populatia acestei tari nu are o casa spirituala, si nu vad nici un motiv pentru care aceasta biserica nu poate deveni casa lor. Va invit sa evanghelizati si sa faceti cunoscuta aceasta Biserica pe care o reprezentati si comoara ascunsa pe care o aveti. Va asigur de intregul sprijin al episcopului Brown in tot ceea ce faceti".

Parintele Calin Tamiian a spus: "Acest eveniment ne-a oferit oportunitatea de a fi impreuna ca o familie, uniti in credinta si dornici de a-l face cunoscut pe Isus. Ne bucuram sa fim alaturi de dumneavoastra si va asigur de rugaciunile fratilor in credinta de la Misiunea Sfanta Maria din Los Angeles si Sfantul Ioan Evanghelistul din Oxnard".

Domnul Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, dupa urarile de An Nou adresate tuturor celor prezenti, a spus: "La multi ani si Misiunii Sf. Ioan Botezatorul, in mijlocul careia sunt pentru a doua oara. Imi face intotdeauna o mare placere  sa ma aflu in mijlocul dumneavoastra. Intotdeauna consider ca acolo unde sunt mai multi romani este o mica Romanie".

In incheiere, Parintele Terhes s-a adresat celor prezenti spunand: "E randul meu ca la sfarsitul acestei celebrari frumoase sa adresez cateva multumiri. Avem deja un an si cateva luni de existenta si e usor cand esti preot ca multumirile sa-ti fie adresate si tie. Aceasta zi, insa, nu era posibila fara sprijinul si lucrarea fiecaruia dintre dumneavoastra catre care doresc  sa-mi indrept multumirile mele si multumirile pe care le-am primit.

Doresc sa multumesc in primul rand sotiei mele pentru sprijinul pe care mi-l da pentru a va putea sluji. Tot ceea ce am reusit sa realizam pana in acest moment si tot ceea ce am putut eu sa va ofer se datoreaza, in buna parte, datorita ei.

Doresc sa va multumesc si dumneavostra, membrilor Misiunii Sf. Ioan Botezatorul, pentru daruirea pe care o aratati in a pune deoparte activitati care v-ar putea ocupa duminica dimineata pentru a fi aici impreuna. Va multumesc fiecaruia in mod particular ca incercati sa traiti o viata mai aproape de Dumnezeu.

Doresc sa multumesc Parintelui Calin Tamiian si comunitatii surori din Los Angeles pentru partasia pe care am avut-o astazi impreuna, pentru marturia de credinta comuna si, nu in ultimul rand, de romanism pe care fiecare incercam sa o dam aici, atat de departe de tara natala.

Doresc sa multumesc Parintelui Monestero si Episcopiei de Orange pentru intregul ajutor pe care ni l-a dat in deschiderea acestei misiuni, precum si calugaritelor prin bunavointa carora putem folosi aceasta capela.

Multumesc si Domnului Consul Catalin Ghenea pentru prezenta sa in mijlocul nostru. Doresc sa multumesc si celor care au venit de departe pentru a fi alaturi de noi, atat romani cat si americani, unii auzind despre aceste eveniment de la prieteni, altii de pe Facebook.

Tuturor va spun «Thank you and God bless you»".

Dupa terminarea Liturghiei a urmat agapa frateasca cu mancare romaneasca pregatita de inimosii membri ai Misiunii "Sf. Ioan Botezatorul".

Comentand evenimentul, Amalia Rewadi, originara din Simleul-Silvaniei, a spus: "Am fost foarte impresionata sa vad ca ceea ce s-a intamplat astazi e similar cu ce s-a intamplat pe timpul lui Ioan Botezatorul cand predica in desert. Oameni care locuiesc departe au venit sa fie mai aproape de Dumnezeu, sa asculte Cuvantul si aplicarea cuvintelor lui Ioan Botezatorul in realitatea zilei de astazi. Nimeni nu poate «fugi de mania ce are sa vie» daca nu aducem roade. Sa fim milostivi, sa  impartasim si sa impartim, sa nu ne folosim de pozitia pe care o avem in societate, sa nu fim avari si intotdeauna sa multumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem. Multumesc parintelui Terhes pentru ca intotdeauna face mesajul Scripturii clar si inteles pentru toti, cu aplicare concreta la viata de zi cu zi."

Cornel Campean, originar din judetul Cluj si de peste 36 de ani in Statele Unite, a spus: "A fost o placere deosebita sa participam la hramul Misiunii Greco-Catolice din Tustin. A fost minunat. Pe langa faptul ca am ascultat Cuvantul si invatatura lui Dumnezeu, ieri am retrait momente nostalgice din copilarie, momente traite in biserica greco-catolica din locul natal unde am fost botezat si am crescut. Doresc din inima ca aceasta Misiune Greco-Catolica sa creasca si sa devina un stalp puternic al comunitatii romanesti din Sudul Californiei."

Luchian Patton, directorul revistei Clipa, a spus: "Intr-o organizare de exceptie, in prezenta unui sobor de preoti si a unui numeros auditoriu, Misiunea Greco-Catolica din Tustin si-a sarbatorit hramul. Totul a fost la superlativ, incepand cu Serviciul Divin, mesajele transmise si terminand cu agapa frateasca unde am fost delectati de traditionalele mancaruri romanesti. A fost un climat social excelent, care mi-a intarit convingerea ca, desi departe de casa, continuam traditiile TARII de care ne-am desprins fara a ne rupe si ca, indiferent de perimetrul geografic in care ne ducem existenta sau locul unde am vazut lumina zilei, Romania se va identifica cu notiunea de ACASA. Felicitari tuturor care au facut din acest eveniment o exceptionala parada a sentimentului patriotic."

Silviu Dumitrascu, originar din Bucuresti, a spus: "Ne bucuram nespus de mult ca am putut lua parte la sarbatorirea hramului Misiunii Sf. Ioan Botezatorul. A fost o zi cu adevarat speciala. Suntem mandri ca suntem alaturi de aceasta comunitate de romani minunati de aproape un an de zile si de fiecare data ne simtim foarte bine alaturi de ei".

Melida Crowe, americanca din Los Angeles pentru prima data la o slujba greco-catolica, a spus: "Am fost foarte bucuroasa sa particip la Liturghie. A fost o experienta minunata, ceva ce n-am mai experimentat niciodata".

Muggy Bitu, originar din Brasov, a spus: "Multumim de invitatia de a participa la acest eveniment. A fost inspirant".

Serviciile religioase ale Misiunii "Sf. Ioan Botezatorul" se desfasoara in fiecare duminica, de la ora 10:00am, la adresa:

St. Jeanne de Lestonnac School’s Chapel
16791 East Main St.
Tustin, CA 92780

Va asteptam cu drag pentru a aduce impreuna lauda si glorie lui Dumnezeu.

Misiunea Sf. Ioan Botezatorul
www.sfioan.org

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page