Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

APEL CATRE COMUNITATEA ROMANEASCA


Ma numesc Bill Cenan din Cluj, plecat din tara din 1973.
Sunt boxing manager din 1979, cand Mircea Simion (supergrea) vice campionul olimpic din Montreal 1976 dupa ce echipa Romaniei a boxat cu SUA a ramas in state, l-am antrenat si co-menajat eu. De atunci am adus in state pe Daniel Dancuta (supergrea) si alti 5 boxeri romani.
Am stat in Romania din 2008 pana in decrmbrie 2010, la gymul pe care l-am avut in Cluj au trecut cam cei mai talentati boxeri din Romania.
Trei dintre sperantele romane:
1) Viorel Simion. Boxer profesionist din 2006 cu 12 meciuri castigate si nici o infrangere.
2) Razvan Cojanu, 23 de ani, (supergrea) 2m si 04cm 120kg amator, campionul Romaniei din 2008-2009 care nu a mai vrut sa boxeze anul acesta, sperand ca poate ajunge in State si
3) Roland Gavril 24 de ani, (mijlocie) campionul Romaniei de cand e junior-pana in 2010, boxer care la 17 ani se batea cu Bute de la egal la egal, castigand la adversari la care Bute a pierdut.
Dorinta celor trei boxeri e sa vina in State pentru a putea progresa si deveni campioni, mondiali. Toti trei m-au contactat, nu sunt eu, cel  care i-a intrebat daca doresc sa vina aici.
Viorel Simion care la ora actuala are 29 de ani de 5 ani boxer profesionist, fost vicecampion mondial si european de amatori cu peste 250 de meciuri, a reusit sa faca cate 2 meciuri pe an (se vede palmaresul pe internet daca intrati la Viorel Simion boxer) este casatorit, are doua fetite, vede ca desi este campion Mediteranean in Europa nimeni nu vrea sa se bata cu el si timpul trece, este disperat si “flamand” pentru un meci, inca nu a boxat niciodata in afara Romaniei, clubul lui care a incercat din greu sa aduca diferiti boxeri (oponenti) nu mai gasesc “victime” si desi la WBC este pe locul 15 in lume toti se feresc de el. Amandoi amatori, pentru a astepta olimpiada la care nu se stie daca ajung campioni olimpici nu doresc sa riste sa ramana in Romania unde viitorul boxului nu arata bine deocamdata?
Doua probleme principale, care stau la baza deciziilor lor, lipsa de bani  in Romania si de experienta a antrenorilor sau a sparingului de calitate cum avem aici.
Aici sunt fie in Los Angeles fie in Las Vegas sau la cazinourile din SUA meciuri saptamanale, nu avem boxeri destui, in Romania sunt 2-3 show-uri pe an! In intreaga Romanie sunt mai putine boxing gymuri decat in Los Angeles.
  In ceea ce priveste obtinerea vizei de a boxa in State si antrenamentele, meciurile sparingul transportul sunt asigurate de mine am si experienta si licenta de manager, problema mea acuma este ca nu sunt suficienti banii, pentru toti trei boxerii, pe care sa-i las in Romania?
Apelul meu catre comunitatea romaneasca din Los Angeles, desi sunt vremuri grele, poate suporteri ai boxului doresc sa investeasca in acesti boxeri, lunar o suma de bani proportional cu procentajul (cat la suta din castigurile boxerilor). Pentru a aduce un boxer in state pe langa, viza, bilete, cazare, masa, mai sunt multe cheltuieli, pentru a progresa un boxer are nevoie de diferiti adversari sa faca sparing, la fel ca un inotator un boxer are nevoie sa stea in ring cat de mult, cu cat mai multi adversari. Trebuie sa fie membru la alte boxing gym unde gasesti spartyng de calitate, sa aiba posibilitatea sa urmareasca meciurile viitorilor adversari, vizite medicale si licente de box in fiecare stat in care boxeaza sau se antreneaza etc. In Romania au ramas ideile de pe vremea comunista, neavand casti de prorectie la cap si vazelina (care fiind un lubreficant, apara boxerul de taieturi si loviturile isi pierd prin alunecare puterea) sau manusi mai mari de 18 lb, boxerii faceau sparing numai inainte de meci si acum inca exista aceeasi mentalitate, eu am ramas uimit cand am vazut metodele de antrenament ale boxerilor profesionisti, cum de Viorel Simion in tara cu astfel de antrenament a reusit totusi sa ramana neinfrant?
Menajerul are datoria de a obtine meciuri cat mai usoare la inceputul carierie boxerului, sa nu ia sanse, apoi cand vede care e valoarea boxerului trebuie sa aprecieze sansa care o ia cu adversarii, sa aprecieze cat la suta are avantaj boxerul lui sa castige, sa pastreze o portiune de avantaj fata de oponent, in asa fel ca boxerul sau dupa meci sa invete ceva, sa prinda experienta sa il treaca peste limita cu care a fost obisnuit.
Numai cand ajunge la sansa de a lua titlul trebuie sa riste, oarecum. Daca menajerul semneaza un contract cu un promoter, decizia sa de a lua hotarari cu cine boxeaza nu mai valoreaza nimic, desi este intrebat, daca refuza meciul, risca sa nu mai primesca altul, mult timp!
Avantajul cu un promotor bun si onest, este ca nu trebuie sa cauti adversari, dar dezavantajul este ca sumele castigate de boxer in cazul ca devine campion sunt targuite bazat pe nu contract semnat la data cand ai intrat in parteneriat cu promotorul. Bineinteles ca e mai multa munca pentru un manager sa caute adversarii, dar sunt mult mai mari sumele de bani castigate de boxer.
Conform legilor comisiei de box din California, un manager nu poate sa  imprumute boxerului mai mult decat suma pe care o primeste boxerul la urmatorul meci. Si ce se intampla daca boxerul vine din Romania, este amator si ii trebuie o perioada de acomodare, de obtinut viza, licenta etc iar primul meci suma este de 700$?
In cazul in care managerul ajungand la o neintelegere cu boxerul afirma, si demonstreaza ca managerul a imprumutat mai mult (+1$) contractul devine invalid, si sa stiti ca am patit asta si este foarte des intalnit fenomenul. Pe de o parte aceasta lege a fost buna deoarece odata ce boxerii din 1930 ramaneau datori daca managerul era un mafiot obliga boxerul dator, sa faca ce dorea el. Astazi daca boxerul este nascut in state si suportat de familie, supravietuieste la inceputul carierei, in cazurile campionilor Amatori mondiali sau Olimpici se formeaza sindicate (adica asociatii cum de fapt incerc si eu sa fac de suporteri, care ajuta monetar boxerul pe perioada de inceput al carierei cu strictul necesar) cu care boxerul si managerul semneaza un contract bazat pe un anumit procent din viitorele castiguri monetare ale boxerului pe o perioada etc.
In felul acesta atat boxerul cat si managerul sau sponsorii sunt legali, emotiile sponsorilor vor fi numai in timpul meciurilor.
Cu experienta pe care o am in box apreciind la ora actuala situatia boxului in SUA.
Nu mai avem tineret in state care doresc sa boxeze cum era  inainte, acesti trei boxeri romani prin performantele si experienta lor imi creaza increderea ca fiecare poate sa urce pe podiumul mondial, apelul meu este la adresa ziarului dv. de a ma ajuta publicand un articol despre acesti talentati boxeri ai Romaniei care cauta un suport financiar si moral din partea romanilor stabiliti aici pentru a putea ajunge sa-si implineasca visele, dupa atatia ani de munca zadarnica.
Daca doriti mai multe informatii despre persoana mea, va pot trimite articole din ziare.
Cu respect
Bill Cenan
949-715-0879 fix
Cel 949-335-2831
cedare1@yahoo.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page