Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DIN VIATA SI ÎNVATATURA LUI IISUS - ÎN ULTIMILE ZILE DIN SAPTAMÂNA SF. PATIMIde Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)


(Continuare din numarul precedent)

Odata cu aceasta descoperire a lui Iuda, ca vanzator, atat din partea Domnului cat si din partea lui, Iisus i-a pronuntat si sentinta, prin Scriptura care zice: „Fiul Omului merge precum este scris depre El. Vai, insa, de omul acela prin care Fiul Omului se vinde! Bine era de omul acela daca nu se nastea". (Matei 26, 24; Marcu 14,21; Luca 22,22).
Mantuitorul Hristos a vorbit despre Iuda ca nu este curat inca cu mult timp inainte, cand le-a vorbit despre „painea vietii” si despre impartasirea cu Trupul si Sangele Lui, cand multi dintre ucenici au plecat, si Petru a marturisit Dumnezeirea lui Iisus, iar Domnul a zis: „Le-a raspuns Iisus: Oare, nu v-am ales Eu pe voi, cei doisprezece? Si unul dintre voi este diavol! Iar El zicea de Iuda a lui Simon Iscarioteanul, caci acesta, unul din cei doisprezece, avea sa-L vanda" (Ioan 6,66-71). Aici se vedea deza ca Iisus este si Dumnezeu adevarat, pentru ca poate vesti dinainte ce se poate intampla. Iisus l-a ales si pe Iuda intre cei doisprezece pentru ca atunci era curat si nu se lasase pervertit de diavolul. Alegerea se intamplase cu trei ani, trei luni, si douazeci de zile inainte, cand Iisus si-a inceput lucrarea de propovaduire a Evangheliei. Pe parcursul celor trei ani Iuda inseamna ca nu a ramas credincios si asa a devenit pervertit de diavolul si lua din ce se punea in punga (cf. Ioan 12,6).

Incercarile lui Iisus de intoarcere a lui Iuda
Trist, dar adevarat, Iuda nu s-a trezit si nu s-a intors nici cand Domnul Iisus i-a spalat si lui picioarele, nici cand l-a decoperit, si nici cand i-a pronuntat sentinta: „Fiul Omului merge precum este scris depre El. Vai, insa, de omul acela prin care Fiul Omului se vinde! Bine era de omul acela daca nu se nastea” (Matei 26, 24; Marcu 14,21; Luca 22,22). Nici osanda rostit ca „Bine era de omul acela daca nu se nastea", nici frica de osanda care il asteapta si nici stirea ca a fost descoperit nu l-a miscat, inima lui a ramas de piatra mai departe. A primit si bucatica de paine intinsa de Domnul cu sange rece. Nimic nu-l inspaimanta, nimic nu-l atinge spre sensibilitate pentru intoarcere din prapastia pierzarii, pentru ca Satana intrase in el, datorita pervertirii, incat pe buna dreptate Iisus i-a zis: „Ceea ce faci, fa mai curand" (Ioan 13,27), ca sa se sfarseasca starea care devenea agitatoare pentru ceilalti ucenici, iar Iisus avea de implinit multe in seara aceea pentru mantuirea lumii si a fiecarui suflet in parte.
Toate aceste evidente dovedesc ca Domnul Iisus inca il iubea pe Iuda si cauta salvarea lui. Iuda a plecat pentru ca sosise momentul conspiratiei cand era asteptat de oamenii lui Caiafa. Deci, el a ramas mai departe cu inima impietrita si loial ofertei de vanzare a lui Iisus, care o facuse Miercuri, mai marilor arhierei, cand a plecat din casa lui Simon Leprosul din Betania, unde o femeie a turnat mir curat pe capul lui Iisus, si el a protestat: de ce nu s-a „dat saracilor", la care Mantuitorul a raspuns: ca aceasta s-a facut spre inmormantarea Lui si pe saraci pururea ii au cu ei sa-i ajute. (cf. Marcu 14,3-9).
Iata ce ne descopera despre oferta de vanzare a lui Iisus, din partea lui Iuda, Sf. Scripturi, zicand:"Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei doisprezece, s-a dus la arhierei ca sa-L vanda pe Iisus". (Marcu 14,10). Plecarea lui Iuda pentru vanzarea Domnului a fost binevenita arhiereilor atunci, pentru ca ei chiar se adunasera in curte la Caiafa sa se sfatuiasca cum sa-L omoare pe Iisus. Ajuns Iuda Iscarioteanul la arhierei, i-a intrebat: "Ce voiti sa-mi dati si eu Il voi da in mainile voastre? Iar el s-a invoit cu ei pentru treizeci de arginti! Si de atunci cauta un prilej potrivit ca sa-L dea in mainile lor"(Matei 26,15-16). Ce tradare si vanzare strigatoare la cer. Astfel ca, noaptea pacatului din capul lui Iuda, a ofertei vanzarii lui Iisus, a facut sa-l scoata tot noaptea de la Cina cea de Taina si sa mearga sa primeasca cei treizeci de arginti! „Deci dupa ce a luat acela bucatica de paine, a iesit numaidecat. Si era noapte"(Ioan 13,30).
Dupa plecarea lui Iuda, in timpul noptii, de la Cina cea de Taina, lucrurile se vor desfasura pe doua planuri: Iuda va continua sa desavarseasca raul cu planul vanzarii lui Iisus, care va conduce la rastignirea si moartea Domnului, si la spanzurarea lui Iuda, cu marturisirea la aruncarea argintilor, zicand: „Am gresit vanzand sange nevinovat .... aruncand argintii in templu, a plecat si ducandu-se s-a spanzurat" (Matei 27,3-5), iar Iisus va continua Cina cea de Taina si Sfanta cu cei unsprezece ucenici ramasi spre salvarea omenirii.

Instituirea Sfintei Liturghii la Cina cea de Taina
Odata cu plecarea lui Iuda atmosfera a inceput sa se linisteasca si iubirea dintre Mantuitorul si ucenicii Sai, sa poata sa restaureze armonia pacii si a comuniunii cu Dumnezeu prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Iisus, sub forma paini si a vinului, prefacute, pentru ca Iisus i-a „iubit pana la capat” (cf. Ioan 13,1), si le-a dat comuniunea Dumnezeiasca.
In aceasta atmosfera de pace divina, Domnul Iisus Hristos, instituie Sfanta Liturghie, pentru comuniunea Apostolilor cu Dumnezeu si a tuturor credinciosilor Lui, pana la a Doua Sa venire, procedand dupa Scripturile care ne descopera, astfel: „Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, Ca acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26,26-28; Marcu 14, 22-24; Luca 22,17-21). Painea nu mai era paine, pentru ca a fost prefacuta de Domnul prin binecuvantarea ei, in Trupul lui Hristos Iisus, iar vinul nu mai era vin, pentru ca a fost prefacut in Sangele lui Hristos Iisus, de catre Domnul. Astfel, in drept si adevar, Iisus Hristos, cand le-a dat ucenicilor la Cina cea de Taina a putut zice: „Luati, mancati, acesta este trupul Meu” si „Beti dintru acesta toti, Ca acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” pentru ca erau cu adevarat Sfinte Taine ale comuniunii necesare cu Dumnezeu. De aceea le-a poruncit Mantuitorul zicand: „... Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea" (Luca 22,19;1Cor. 11,24). Din aceasta porunca a Domnului se vede de ce se savarseste de preoti Sfanta Liturghie pe Sf. Altare, care actualizeaza Cina cea de Taina a comuniunii credinciiosilor cu Dumnezeu prin Sfintele Taine.
 Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page