Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un tanar muzician din Arizona ucis in Cluj in timpul examenului pentru permisul de conducere!


Seful Biroului de Examinari si Permise Auto sfideaza familia victimei prin afirmatii lipsite de etica profesionala.

Stirea conform careia muzicianul Ciprian Fodorean, fost pianist la biserica romana din Surprise, Arizona, a murit intr-un accident, in timpul sustinerii examenului pentru scoala de soferi, in Cluj, a frapat o mare parte din comunitatea romana din statul Marelui Canion. Ciprian avea 25 de ani, era licentiat in pian la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj si isi facea masteratul pe canto.
Potrivit ziarelor clujene, tinarul se afla in remorca autocamionului scolii de soferi Alpha si astepta sa-i ia locul colegului sau care se afla la volanul autovehiculului si isi sustinea examenul pentru permisul de conducere, categoria profesionisti. La o trecere de pietoni, tanarul care conducea autocamionul, a oprit pentru ca mai multi pietoni sa poata traversa strada. In acelasi moment, se prespune ca Ciprian ar fi crezut ca i-a venit rindul la examen si a incercat sa coboare din remorca dar nu a mai apucat, pentru ca ansamblul s-a pus din nou in miscare. In acel moment, tanarul s-ar fi dezechilibrat si a cazut sub rotile celei de-a doua remorci. Ciudat este faptul ca cei din cabina camionului, printre care si instructorul auto al scolii Alpha si reprezentantul Serviciului de Permise Auto Cluj, nu au observat ca tanarul a ajuns sub rotile remorcii, astfel ca nu au intrerupt examinarea elevului de la volan, care a continuat deplasarea. Abia dupa ce autocamionul s-a intors la capatul strazii si a ajuns inapoi, cei din cabina si-au dat seama ce s-a intamplat. Fiindca in peisajul acestui accident a fost si un agent de politie, seful Biroului de Permise Auto si Examinari, Dan Florian, iese numai decat la rampa si incearca sa se disculpe: "Nu este nici o problema daca elevii stau in bena in timp ce un altul da examenul. In aceste masini, in spate, sunt banci pe care elevii pot sta. In plus din declaratiile celui care conducea in acel moment se poate vedea clar faptul ca examinatorul i-a spus lui Fodorean sa stea in bena si sa astepte pana o sa vina sa ii spuna ca este randul sau. Se zice in declaratie ca le-a dat indicatii clare. Este normal ca orice parinte sa vrea sa gaseasca un vinovat pentru moartea fiului sau, dar Adrian Micu nu este vinovat" a declarat Dan Florian. Citind aceste randuri, nu putem face sa nu ne ridicam cateva intrebari de ordin elementar, cu riscul de-a sfida pregatirea profesionala a d-lui Florian in intocmirea rapoartelor si declaratiilor publice. In primul rand, potrivit carei legi este regulamentar ca elevii sa circule in bena? De asemenea, de unde certitudinea ca tanarul a coborat din masina deoarece a crezut ca ii venise lui randul? Este aceasta singura ipoteza posibila? (Daca, de exemplu, i se facuse rau in bena?).
Apoi, pentru a admite viabilitatea unei presupuse legi care permite elevilor sa stea in bena, este normal sa ne punem intrebari cu privire la elementele de siguranta sau de protectie pentru acesti pasageri. De pilda, cu ce aparate este dotata masina pentru a facilita, in caz de urgenta, comunicarea elevilor din bena cu instructorul sau examinatorul din cabina? Cum se face ca remorca a trecut peste acest tanar iar examinatorul nu a sesizat impactul si a lasat ca masina sa isi continue linistita drumul tarand dupa ea un tanar care se zbatea intre viata si moarte? Unde e limita legii in care atat agentul de politie cat si instructorul ignora oglinzile retrovizoare pe parcursul examinarii si observa ce s-a intamplat abia la intoarcere pe sensul opus de circulatie? Din declaratii rezulta ca in momentul in care a sosit salvarea tanarul era inca in viata dar pentru ca pierduse deja prea mult sange, nu a mai putut fi salvat. In astfel de situatii, fiecare minut conteaza Prin urmare, daca politistul era mai agil, ar fi remarcat accidentul la timp si ar fi anuntat imediat salvarea, sansele ca viata acestui tanar sa fi fost salvata ar fi crescut considerabil.
In plus, lipsa de interes a oamenilor legii este evidentiata si in faptul ca pana in momentul de fata, nimeni nici din partea Serviciului de Politie nici din partea scolii de soferi nu s-a sinchisit sa dea nici macar un telefon familiei Fodorean pentru a le transmite "sincere condoleante" sau pentru a exprima regretul lor fata de cele intamplate. Este binecunoscut faptul ca in Statele Unite cand are loc un accident, reprezentantii companiei sau ai institutiei care a fost implicata in accident (chiar si cand nu au nici o vina), contacteaza victima sau apartinatorii acesteia, pentru a-si manifesta sprijinul moral si chiar financiar daca e cazul. Sa nu mai pomenim de situatiile in care planeaza o vina si asupra institutiei. Ciprian Fodorean a plecat din America sa moara in Romania. Si-a dorit sa obtina permisul de conducere categoriile C si E cu toate ca nu avea nevoie de ele. Se gandea insa ca poate pe viitor ii vor fi de folos. Ciprian s-a nascut in luna ianuarie, 1983 in Cluj Napoca. A fost cel mai mare dintre cei cinci copiii ai familiei Lidia si Eugen Fodorean. Mai avea doi frati: Eugen si Mihai si doua surori: Stefania si Salomeea; aceasta din urma fiind stabilita, impreuna cu sotul ei, in Spania, orasul Arganda.
Dupa ce a absolvit facultatea de muzica, a fost invitat in Statele Unite, unde a condus cu succes cateva formatii muzicale. In anul 2005 a locuit o perioada de sase luni in Chicago, statul Ilinois. S-a intors apoi in Romania iar pe data de 4 iulie, 2007 a revenit in SUA, de data aceasta in Phoenix, Arizona, unde a locuit pana la sfarsitul anului trecut. Cei care l-au cunoscut, l-au caracterizat ca fiind un baiat foarte educat, respectuos si cu un caracter deosebit. "Ciprian era un baiat foarte calculat; era foarte econom in cheltuirea banilor. Se gandea mult la familie, cum ar putea sa-i ajute. Simtea foarte mult cu fratii si surorile lui. Se gandea mai putin la viitorul lui" – isi aminteste Simion Murza, unchiul muzicianului.
O societate libera este aceea in care viata fiecarui om este protejata de legile care o guverneaza. Cand e vorba de artisti insa putem spune mai mult; pentru ca daca ceilalti oameni raman in sufletul celor apropiati, artistii au privilegiul ca prin opera lor sa fie cunoscuti si de altii si opera lor sa faca sa vibreze si suflete necunoscute. Un astfel de om a fost si tanarul Ciprian Fodorean, un nume care pronuntat acum de prietenii lui, cu tristetea gandului de a nu mai fi impreuna, trezeste amintiri pline de afectiune si admiratie.
Octavian Curpas
Phoenix, Arizona
Email: Justitia@Justice.comBookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page