Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ALEXANDRU - S-A STINS DIN VIATA ...

Autor a cateva zeci de volume de poezii, realizatorul, editorul unui splendid caiet „solstitial”  de poezie si desen „Argo”,  la care timp de zece ani au colaborat scriitori romani din exil, din Germania pana in Canada, din Israel pana in Noua Zeelanda, Alexandru Lungu a fost o figura de prora a exilului literar romanesc in Germania.
Laureat a numeroase premii literare incepand deja cu debutul sau stralucit in poezie in 1946 si culminand cu Opera Omnia, Alexandru Lungu si-a  sustinut si incurajat colegii de breasla din tara si strainatate cu o noblete sufleteasca si o generozitate rar intalnite.  Disparitia sa dintre cei vii  in vremuri in care poezia se impune tot mai dificil in iuresul si agitatia trepidanta a unei societati hiper tehnicizate si super computerizate, lasa un gol pe care-l resimt dureros iubitorii de literatura si mai ales, cei care au avut sansa de a-l cunoaste mai indeaproape pe Alexandru Lungu, stabilit din 1973 in Germania fara a fi renuntat insa o clipa  la limba romana ca mod de expresie literara. (Rodica Binder, Deutsche Welle Germania)
Am avut onoarea de a-l cunoaste si a dialoga, dar si de a primi cateva volume cu dedicatie, ultimul cu titlu indoliat: „Ninsoarea Neagra", Editii Definitive, la editura Vinea. Ii admiram si grafica – una a obsesivului regn virtual – al unor fiinte ciudate, imaginare, intre animal si vegetal. Toate inzestrate cu ochi… Le adauga poeziilor sale de notatie, aforistice… Longevitatea acestui important poet-medic al literaturii si psihologiei romane – implinise 84 de ani – a fost deplina si prin opera sa. In ultimii ani, in timpul si dupa editarea importantei reviste din diaspora „Argo”, poetul a aparut cu poeme si vignete in Provincia Corvina si am avut un intresant schimb de corespondenta. Despre activitatea sa prodigioasa, regasim – neactualizate - date in Dictionarul Scriitorilor Romani.
Sorin Anca ne-a trimis in ajunul mortii poetului, revista „Galateea” in care a aparut astfel ultimul grupaj si un pliant bio-bibliografic. Alexandru Lungu a publicat in tara in revistele „Romania literara", "Vatra", "Poesis", „Apostrof", „Familia", „Convorbiri literare", „Tomis", „Unu", „Ramuri" s.a. Distinsei Doamne Mihaela Lungu si apropiatilor familiei le exprim o profunde condoleante.
Eugen EVU
24 iunie 2008

PREVIZIUNI

Prin coasta timpului buimaca
Din sinesi noaptea se aduna
Ca o femeie care se dezbraca
Hipnotic sprijinindu-se de luna

Din parul ei de naruire oarba
Omizi si greieri vor ploua mistere
Crescand pe suflete o iarba
Au adieri si rost de alte ere

Din soldul ei vor naste fiare
Nelinistind vazduhul bland
Ascuns in sugrumata-nsangerare
A vietilor pierdute rand pe rand.

Alexandru LUNGU
(13 aprilie 1924 – 24 iunie 2008)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page