Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (XLIV)


* S-au adeverit predictiile sociologului german, Horst Opaschovschi, privitor la "zilele negre" care planeaza asupra Batranului Continent. Rata somajului este tripla, fata de cea din USA, rata criminalitatii este dubla, in timp ce produsul national brut este de trei ori mai mic decat cel al Statelor Unite. Intre timp, tot felul de "inexistenti" ne spun ca ne aflam in plin proces de recesiune. Tot in Germania circula teoria emisa de economistul Joseph Schumpeter de "Distrugeri Creative", singurele care ar putea genera o crestere economica. Fara a-mi asuma atributele lui Adam Smith, David Ricardo, William Pitt, Milton Freedman sau ale altor minti "economice" de prestigiu, ma intreb: un nou razboi mondial sau cataclism nuclear va salva situatia? Oricum, prea mult discutam de Iran sau alte zone conflictuale. Un singur submarin Trident, plasat in Golf, cu incarcatura adecvata, ar putea solutiona problema. In sustinerea teoriei lui Joseph sare si Andrew Grisom care sustine ca civilizatia are defectele ei, fiind pacifista, pasiva, stagnanta si stabila. Cu asemenea mod de a percepe evolutia societatii umane, sfarsitul este "around the corner".

* Luand in deradere si adjectivand nepermis persoana care detine cea mai inalta functie in stat, nu serveste niciunui scop ci numai ne degradeaza ca americani. Exercitand “freedom of speech”, inseamna a ne exprima opinia fara a atenta la asasinarea caracterului unei persoane. Conform lui American Penal Code, aceste atacuri se numesc, dupa caz, slender sau bias, si intra sub incidenta legii. Daca credeti ca o persoana nu merita sa detina functia suprema in stat, pur si simplu, nu o votati, fara sa-i degradati sau sa-i diminuati pozitia, lucru cu implicatii internationale nebanuite. Asta pentru un oarecare John Doe, care a plasat pe site-ul yahoo o nota din care reiesea IQ presedintelui USA. Ca titlu informativ, sa fii absolvent al Yale University, nu este deloc de neglijat. Cu riscul de a ma repeta: “singurul defect al presedintelui George W. Bush este ca are calitati de exceptie -caracter, integritate, onestitate- atribute incompatibile cu machiavelicul domeniu al politicii.  

* 17 tinere vlastare ale unui High School din Worchester, NJ au decis sa procreeze in aceeasi perioada. Mai pe romaneste, sa ramana insarcinate. In atingerea "scopului" n-au fost menjati locuitorii orasului, inclusiv populatia homeless. (fara locuinta). Acum tot felul de comisii si comitete fac studii, in vederea determinarii cauzei. Atata timp cat educatia sexula incepe de pe bancile gradinitei, ma surprinde c-au asteptat pana la 17 ani. Fara a va  cere sa-mi impartasiti opinia, consider ca rolul hotarator in formarea "caracterelor" il are familia. In acest sens doresc sa va redau un proverb desprins din cultura Vietnameza, a carui admirator sunt: ”Nuoi con de nho” (raise your children to rely on them) Creste- educa copiii ca sa te poti baza pe ei. Toate, dar absolut toate, marile imperii au disparut datorita degradarii morale. Chiar nimeni nu realizeaza acest lucru !!! Sau conform planului "invizibililor" suntem next in line. (urmatorii pe lista). Oricum, Orange County, California, locul unde-mi duc tihnita si decenta existenta de decenii, zona, candva considerata cea mai republicana si conservativa zona a USA, a devenit "campioana mondiala" a spargatorilor de banci! Vecina noastra de la Nord West -Los Angeles- detine aceeasi trista performanta in domeniul crimelor, gangurilor, a celor care renunta la educatie scolara, prostitutiei si a multor fapte antisociale. Numai Divinitatea cunoaste unde ne indreptam. Raman la parerea ca nu poti forta o persoana sa devina morala sau sa se incadreze intr-un cod al virtutilor. Sa te comporti la anumite standarde morale, tine de norme personale de conduita. Morala nu este o notiune care poate fi impusa prin forta. Dorinta de a avea o societate perfecta a inspirat o multime de filosofi, teologi, politicieni, reformatori si revolutionari care au cerut folosirea fortei pentru crearea unei societati morale. Formule magice de a delimita raul de bine nu exista. Deci ramanem ca si pana acum; intr-o dezordine perfecta!

Printre numele vehiculate pentru un potential candidat la vice-presidentia USA apare frecvent numele lui John Kerry!!! Strict pentru informarea d.voastra, mult trambitatul “Tour of Duty” din Vietnam al lui John Kerry a durat 4 luni. Intors proaspat din Delta Mecong-ului, John a afirmat ca s-a opus razboiului declarat de Richard Nixon. Cu tot respectul pentru fabulosul volum de cunostinte al celui care se vrea acum vicepresedinte- incercarea la presedintie esuand lamentabil, in urma cu patru ani- imi permit sa reamintesc ca razboiul a inceput sub administratia democratului John F. Kennedy, iar un alt democrat, Lyndon B. Johnson, a marit numarul militarilor americani implicati in conflict la peste 500 mii. Cat despre incidentele din Golful Tonkin, care practic au generat inceperea efectiva a conflictului, bunul meu prieten Roger Heron, cu care ma vizitez frecvent, a fost unul din membrii echipajului crucisatorului Maddox, atacat de nord vietnamezi. Referitor la misiunea din Cambogia din noaptea de 25 Dec.1968, cu respect si elocinta ii reamintesc ca in noaptea cu pricina se afla in orasul Sa Dec, la 88 km. (55 mile) de granita Cambogiana. Asta, din respect pentru adevar.
De saptamana viitoare, ma aflu intr-un binemeritat concediu, in tara in care am vazut lumina zilei si careia, indiferent de forma de guvernamant si perimetrul geografic in care m-am aflat, I-am purtat un respect deosebit. Va regasesc in numarul 855, aflat in stand-uri pe 13 Aug. 2008 si expediat spre d.voastra in aceeasi zi.               
A.C.Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page