Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eternizarea lui Grigore Vieru

 

Astazi, Pantheonul din Copou a personalitatilor care au adus o contributie esentiala la dezvoltarea culturala si spirituala a natiunii romane, primeste un locatar de seama, poetul tuturor romanilor, GRIGORE VIERU.

El este un simbol al rezistentei si continuitatii prin cultura a spiritului romanesc. Valoarea sa multivalenta i-am cunoscut-o pe pamant american, cat si pe pamantul romanesc al celor doua maluri de Prut. Rar se intalneste un spirit care sa daltuiasca prin cuvant natura umana si adevarul, atat de fidel cum a facut-o Grigore Vieru. El a prezentat realitatea fara grandilocventa incat cele mai jalnice episoade din copilaria si viata sa obidita si plina de saracie, capata accente de innobilare. In relatiile cu prietenii autentici se abandona in bratele lor si se deschidea ca o floare sub vraja diminetii. Atunci puteai sa calatoresti pe cararile sufletului sau cunoscandu-i suisurile si coborasurile.

Pentru noi cei din America, imaginile cu el, imortalizate de memorie sunt tot atatea sfinte icoane la care privim cu evlavie si piosenie, in fata carora aducem un prinos de rugaciune multumind lui Dumnezeu pentru binecuvantarea de a-L fi daruit neamului nostru. Nu este momentul sa consemnez biografic secvente din viata sa. Amintesc doar ca la varsta de 38 de ani, in 1973 trece Prutul implinidu-i-se un vis mistuitor.

In anul 1992 Academia Romana il propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. Daca in efemera sa existenta pamanteana n-a avut ragazul sa primeasca acest pretios premiu, suntem siguri ca in lumea dreptatii, acolo sus, duhul marelui Vieru va fi rasplatit pentru pacifismul sau pamantean. Scrisul sau a slujit la edificarea vietii in tot ce are aceasta mai nobil: iubire de neam, bunatate si lumina.

De pe soclul bustului sau, va privi mereu ca si in viata sa, dincolo, un dincolo inaccesibil oamenilor obisnuiti, iar zambetul sau umil si timid, surprins miraculos de mana artistului plastic Gheorghita Vornicu, exprima fara granite un sentiment caritabil care imbratiseaza intregul univers.

Multumirile noastre celor care au pus umarul la realizarea acestui maret monument; Senatorului Titus Corlatean, Primarul orasului Iasi Gheorghe Nichita, Consiliului Municipal si celor din Statele Unite ale Americii care au facut posibila eternizarea marelui Vieru alaturi de marile spirite ale neamului, in preajma Luceafarului poeziei nationale, Mihai Eminescu, a carui lacrima Grigore Vieru s-a considerat. Memorie eterna!

Din partea Consiliului Mondial Roman:

Rodica Postolache, Lucia Beiu, Mihai Ciobanu, Mihai Nicolae, Ion Anton, Neculai Popa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page