Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ASA ZICE BIBLIA


 
“Unde este inteleptul?  Unde este carturarul?  
Unde este vorbaretul veacului acesta?...”   (1 Corinteni 1, 20)

Cu putina ingaduinta din partea dumneavoastra, referindu-ne mai mult la intelesul imediat, simplu si la indemana oricui, decat la cel de dictionar de specialitate, termenii din textul biblic de mai sus ar putea fi interpretati cam asa:
INTELEPTUL -conducatorul religios, cel care face cel mai corect deosebirea dintre bine si rau si ii invata pe oameni acest lucru. Uneori se mai poate aplica filozofului care creeaza sau organizeaza ideologii.
CARTURARUL - cel ce a avut parte de o instruire a cartii, intelectualul (chiar si intelectualul neintelectualizat) care ar avea rolul de a imparti cu semenii sai cunostintele pe care le are din carti.
VORBARETUL - omul de dezbateri, politicianul, care stie sa puna problemele, cuceritor de public, in romaneste elocvent mai mult prin cum spune decat prin ce spune.
Cei trei, Inteleptul, Carturarul, Vorbaretul, se afla in varful societatii umane si determina in general ce fel de societate exista la un moment dat. In cazul in care sistemul preotesc (pastoral), sistemul educational si sistemul politic merg bine, societatea nu are de ce sa mearga rau.
Termenul biblic pentru “societatea omeneasca” este “lumea”.  Apostolul Pavel priveste peste lumea veacului sau si totodata a oricarui veac, chiar si a veacului nostru si se intreaba unde este inteleptul, unde este carturarul, unde este vorbaretul. Nu-i vede, desi ar trebui sa fie vazuti repede caci sunt la vedere prin atributiile lor. Lipsesc. Ce s-a intamplat cu ei?
Ei nu au disparut ca numar de persoane, ci din acest punct de vedere s-au inmultit. Peste tot pepiniere de preoti si pastori care mai de care mai Revi, mai Arhi, mai Cardi, mai Sfinti si Preasfinti ca si scaunele pe care stau se numesc sfinte. Armatele de carturari numara sute de milioane de ostasi, ploua cu diplome, ninge cu certificate, galele de premiati nu se mai sfarsesc.  Politicienii sunt fara numar. De dreapta, de stanga, de centru, vorbesc pe toate lungimile de unda care mai tare prin acoperirea celuilalt. Si cu toate acestea apostolul intreaba unde este inteleptul, carturarul si vorbaretul.  Omul modern ii replica apostolului. Cum, nu-i vezi?  uite-i cat sunt de multi, au umplut lumea. Apostolul isi pune mana streasina la ochi, se uita peste multime din nou, nu-i vede si intreaba iarasi, unde sunt. Acestia, din fata ta. Acestia...?
Pierzandu-si rolul si atributiile lor, ei au devenit de nerecunoscut, de nevazut. Pe orice pozitie si instruire s-ar afla cineva, daca nu se pune la dispozitia lui Dumnezeu ca sa-L reprezinte pe El este ca si cum n-ar fi nimic. Intelept fara Dumnezeu care este intelepciunea? Carturar fara Biblia, cartea Lui prin care isi descopera vointa Sa? Vorbaret fara Cuvantul Sau pe care il pune pe buzele slujitorilor Sai? Creatura fara Creatorul ei?
Si totusi Dumnezeu isi continua lucrarea Lui de mantuire. Fara intelepti?  fara carturari?  fara vorbareti?  Fara. El renunta la aportul lor din cauza trufiei si arogantei care ii descalifica de a fi numiti slujitorii Lui.  Dumnezeu “prosteste intelepciunea lumii acesteia” si mantuieste pe credinciosi prin “nebunia propovaduirii crucii”.  Da, in mijlocul pleiadelor de intelepti, carturari si vorbareti, Dumnezeu ridica o cruce, rastigneste pe ea pe Fiul Sau si cu cativa pescari si pastori si vamesi si cu tine, stimat cititor, isi aduce la indeplinire planul Sau de rascumparare pentru oricine doreste aceasta.
Sa ne inchipuim o clipa ca inteleptul, carturarul si vorbaretul acestui veac, preotii, intelectualii si politicienii acestui veac si-ar pune intelepciunea lor, potentialul lor de gandire si forta elocventei lor in slujba lui Dumnezeu, ca masele i-ar urma cu milioanele?  Putine sperante. Protipendada omenirii e prea aroganta pentru a face aceasta. Un alt lucru e insa sigur. Celalalt.  Crucea lui Hristos chiar daca pare o “nebunie” pentru “intelepciunea” acestui veac, atrage in jurul ei zilnic inca un pastor, inca un pescar, inca un vames. Cand vom vedea in fata crucii in sac de pocainta si un intelept si un carturar si un vorbaret?  Frumos ar mai fi!

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page