Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Militia spiritului” – noua sluga a ocârmuirii

Daca s-ar fi napustit vreun tigan pe treptele cu pricina, ori s-ar fi dat cu burta de colturile usilor in vreme ce piranda isi salta fustele nespalate, jandarmii ar fi privit cu zambetul pe buze. Ba, chiar cu indulgenta. Ar fi fost chemat probabil si un negociator caci, nu-i asa?!, nu se cade sa iei minoritarul cu bulanul pe la spate. Ba, poate ar fi venit si organul local sa-i dea de veste ca ii va studia personal problema, „victima regimului” putandu-si striga nemultumirea sub reflectoarele presei si indulgentele autoritatilor pana l-ar fi doborat foamea.

Cand s-au ingramadit studentii sa vocifereze pe treptele institutiei, filmul indulgentei jandarmilor s-a colorat brusc intr-o furie portocalie. Si chiar daca tinerii nu deranjau pe nimeni, noua militie politica a inceput sa dea cu ei de podeaua dubelor venite in graba.
Studentilor prinsi de fiorul unei nemultumiri spontane, si chiar nu conteaza motivul (cand studentii spun ceva, ar trebui sa ne oprim din treburile noastre, macar in semn de pretuire fata de curajul tinerilor din Decembrie ’89), nu le-a fost trimis nici un „negociator”. Nici presa, care datoreaza atat curajului acestei bresle de inocenti, nu s-a napustit sa vorbeasca despre nemultumirile studentilor. Cat despre organele locale, nici vorba sa se deranjeze careva sa-i intrebe de nemultumiri.
In schimb, au venit jandarmii. Acei jandarmi care ar trebui sa faca ordine pe stadioane, nu pe treptele bibliotecilor universitare. Si care au intervenit in forta probabil pentru ca studentii sa nu se inchege intr-un nucleu. Dar, mai ales, sa nu se auda in tara, sa nu afle pensionarii, somerii ori bugetarii care stau cu teama zilei de maine ca, in sfarsit, in Romania portocalie, studentii s-au trezit.
Tinerii au fost tarati de pe treptele bibliotecii lor si sanctionati pentru tulburarea ordinii publice. A ordinii publice portocalii. A unei „ordinii publice” nascute dincolo de marginea de trotuar pe care, poate, erau indreptatiti jandarmii sa o apere cu atata indarjire.
O noua militie face ordine in libertatea noastra de a ne exprima drepturile castigate acum doua decenii. Care, neavand, fireste, prea multa carte, nu a fost impresionata de studentii ce-si rasfoiau cartile int-un protest inocent.
Studentii au visat poate cu ochii deschisi. S-au inchipuit in postura „inaintasilor” lor. A nascatorilor de drepturi din 1989. A acelor izvoare primordiale ale libertatilor pe care noi nu am fost in stare nici macar sa le aparam.
Mesajele lor nu au impresionat insa sistemul. Nu l-a pus in aceea defensiva care ar fi lasat porti deschise ultimelor strigate ce reclama abuzurile institutionale. Luati din scurt, studentii au fost inghesuiti in tarcul linistii dorite de ocarmuire.
Ore, brutalitatea jandarmerilor ar trebui sa ne revolte.
Ar fi trebuit sa ne revolte din clipa in care intaii protestari ai acestui regim diabolic, pensionarii, seniorii care au inteles primii mascarda camarilei portocalii, aveau  sa fie bruscati, loviti, trantiti la pamant.
Ar fi trebuit sa ne revolte pentru ca era primul semn care ne anunta ca lucrurile vor degenera. Si vor degenera si prin obraznicia „fortelor de ordine” de a pune pumnul in pieptul acelora care isi cer drepturile.
Ar fi trebuit sa se revolte mai apoi sindicatele cand, la adunarile „grandioase”, mitinguri puse de fapt in slujba puterii intr-o manipulare ordinara a dreptului de exprimare, au fost trimise in tarcuri.
Atunci, liderii de sindicat ar fi trebuit sa refuze ingradirea oamenilor lor cu mizerabilele bariere ce trasau limite pentru ingradirea dintai a libertatii.
Pentru ca, un lider care isi asuma responsabilitatea controlarii membrilor sai, nu poate avea credibilitate fata de acestia de cand in clipa in care asigura si respectarea demnitatii acelora care l-au ales.
Atunci a fost penibil. Zeci de mii de oameni inghesuiti in tarcuri... In tarcuri care sa limiteze ce? Dansul pinguinului?

Cezar Adonis Mihalache

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page