Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Motive de pesimism, in 2011!

In pofida avertismentelor FMI - potrivit caruia, Romania este expusa riscului de a intra in incapacitate de plata - politicienii nostri ne… imbata cu apa rece. Dupa ce expertii Fondului au atras atentia ca, daca se va continua in ritmul actual al cheltuielilor publice nejustificate, ne vom afunda si mai mult in criza, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a ironizat presa, spunand ca "nu exista un motiv serios sa creada cineva ca Romania ar putea sa inceteze platile externe". Precizarea guvernatorului vine, insa, ca urmare a avertismentului extrem de dur din partea sefului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kohn, care a nominalizat Romania, alaturi de Grecia, Irlanda, Letonia si Ungaria, intre tarile care, desi au imprumutat sume extrem de mari (20 de miliarde de euro, in cazul Romaniei), efectele pozitive ale crizei nu se prea vad.
A venit apoi randul presedintelui Traian Basescu care, la un moment aniversar, gazduit de BNR, a spus - conform agentiilor de presa – ca romanii sunt mintiti zilnic in ce priveste reducerile salariale, aratand, ironic, ca mereu apar la televizor "fete rujate, cu ochii cat cepele", care deplang situatia bugetarilor, fara a spune ca de fapt statul nu are bani pentru lefuri mai mari.
Ceea ce nu ne-au spus insa nici Isarescu, nici Basescu este ca Romania a imprumutat 20 de miliarde de euro intr-un acord de finantare menit tocmai sa apere tara de efectele crizei financiare. Si nici ca datoria externa totala a Romaniei a ajuns deja la 90 de miliarde de euro, din care 17 miliarde sunt scadente pe termen scurt!
In schimb, datele pe care s-a fundamentat Bugetul de Stat pe 2011 par a fi mai aproape de adevar: pensiile vor fi inghetate, unele sume alocate pentru investitii si salarii sunt taiate drastic, companiile de stat nu mai au voie sa faca angajari, ca fondurile de salarii raman inghetate la nivelul anului acesta pentru companiile care inregistreaza pierderi. Nici somerii nu au fost uitati, indemnizatiile fiind reduse prin Ordonanta de urgenta.
Aceste date spun totul despre situatia actuala a crizei economice si financiare din Romania.
Or, acum, cand presedintele critica pe toata lumea, se pune o intrebare: unde a fost seful statului in ultimii sase ani in care s-a consumat exagerat?

P.S. A dat cumva seful statului roman vreo speranta cetatenilor ca iesim din recesiune? I-a asigurat pe bugetari ca vor recupera pierderile salariale? Le-a spus pensionarilor sa doarma linistiti, pentru ca statul are bani sa le dea pensiile la timp?
Nimic din toate astea! Dimpotriva! Presedintele s-a infipt in politicile sociale, anunta de fapt declansarea unei cruciade impotriva persoanelor cu handicap, a saracilor, veteranilor, mamelor cu copii mici etc. etc. Din pacate… (G.G.)
GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page