Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (968)

* Indelungata si complicata istorie a lumii ne-a adus, in exclusivitate prin voia Divinitatii, la cateva zile distanta de terminarera primului deceniu al tumultosului mileniu al III-lea. Din nefericire, globul pamantesc a ramas acelasi perimetru geografic in care caracterul, integritatea, onestitatea si multe alte virtuti umane au devenit o “Rara Avis”, splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta talibanismului verbal si agresiunii fizice a unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral le-ar face, mai degraba clienti ai “Patton Military Facility” decat componenti ai lumii civilizate.

In aceasta dezordine perfecta, in care am reusit sa supravietuim cu revista timp de peste 20 de ani, am invatat ca: “Vita est noblis aleina magistra” (Viata este o invatatoare severa), conform spuselor lui Cato Maior si ne-am straduit sa ne regasim activitatea noastra intr-un alt dicton latin “Quod erat faciendum” (Ceea ce trebuia facut) si ne-am bazat pe o filosofie proprie, extrasa din Buddhism, care spune ca in viata sa cauti compania oamenilor mai inteligenti sau la fel de inteligenti ca tine; daca nu-i gasesti umbla singur.

Nu sunt sigur daca am realizat in intregime acest percept filosofic, dar a fost punctul de reper dupa care ne-am condus activitatea.

Asa se explica faptul ca in paginile revistei au aparut materiale ale unor condeieri de elita, profesori ai unor Universitati celebre din lume, cat si personalitati remarcabile intre romani, caractere de exceptie, intelectuali de mare clasa, oameni cu educatie aleasa, spirite rafinate, pastratori ai valorilor morale si culturale, persoane a caror coordonata existentiala dovedeste ca “Nimic nu ne face mai necesari in lume ca iubirea ce-o avem pentru semenii nostri”. (Goethe)

Intr-o ordine absolut intamplatoare, cu scuzele de rigoare pentru inerentele omisiuni, doresc sa-i amintesc pe urmatorii: prof. dr. doc. Andrei Marga, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. dr. Viorel Roman, de la Universitatea din Bremen, Germania, jurnalistii Simona Botezan, Mariana Cristescu, Madalina Diaconu, Iulia Ostroveanu, Nicolae Balint, Viorel Baetu, Rares Bogdan, Vasile Bota, Adrian Botez, Dan Brudascu, Benone Burtescu, Octavian Capatana, Ioan Cismas, Octavian Curpas, Rev. Valentin Danaiata, Gino Dobrescu, Lazar Ladariu, Cezar Adonis Mihalache, Viorel Nicula, Eduard Ovidiu Ohanesian, Rev. Fr. Aurel Sas si Fr. Chris Terhes. Multumiri speciale inimosilor si pofesionalilor colegi de la publicatiile Ziua de Cluj si Cuvantul Liber din Tg. Mures. Nu pot incheia aceasta lista, fara a nu aminti de bunii mei prieteni, ramasi pe malul Raului Maris, mai exact la Liternum-Livezeni de Mures, familia ing. Minodor Pergel si Familia dr. M. Cozma, pentru ca mi-au aratat ca multe virtuti umane, pe care le-am considerat pe cale de disparitie din aceasta imperfectiune, se regasesc din plin in frumoasa urbe Transilvana. Tuturor le multumesc.

Nimic nu este mai placut, scria Chateaubrian, decat sa recunosti public serviciile pe care le-ai primit. Ii sunt dator nenumarate multumiri, inegalabilei mele sotii, pentru efortul si sacrificiul extraordinar, facut pentru editarea revistei. Aportul ei de a ajunge pana aici este inestimabil. Inclin sa cred ca vom depasi bariera numarului 1001, dupa care……. succes celor care vin din urma.

Trecand din nou in revista prestatia lamentabila a mesianicului Pontifus Maximus, trebuie sa fac o referire la Edmund Burke, om politic, orator, filosof specializat in filosofie politica, erudit, influentat de scrierile lui Aristotel, Cicero, Montesquieu etc. care, cu peste 200 de ani in urma, ne avertiza asupra pericolului pe care-l reprezinta noii conducatori alesi, dornici de putere absoluta. Prezenta administratie se incadreaza perfect in axioma lui Edmund Burke. Suntem la administratia numarul 44 si, trecand in revista administratiile anterioare, n-am gasit niciun Ministru de Justitie sa catalogheze poporul American drept las - cowards si sa refuze sa nominalizeze teroristii drept teroristi islamici !!! Ce alta administratie din istoria Statelor Unite ale Americii, prin vocea Ministrului Departamentului de Homeland Security, avertizeaza asupra pericolului care-l prezinta pentru securitatea nationala, militari - veterani americani, intorsi de pe diferite teatre operationale drept teroristi de “extrema dreapta”, categorie in care intra si cei care se opun imigratiei ilegale si avorturilor!!! Sa fi uitat Janet Napolitano de sacrificiul suprem facut de militarii americani, care s-au jertfit si se jertfesc pe diferite teatre operationale pentru linistea planetei !?! Sa nu fi auzit nimeni de cei 53,513 militari americani, decedati in timpul primului Razboi Mondial, militari al caror sacrificiu, a dus si la infaptuirea Romaniei Mari !?! Sa nu stie nimeni din curenta administratie de faptul ca 292,131 militari americani si-au jertfit viata in timpul celui de-al doilea razboi mondial !?! Republica Korea n-ar fi existat fara sacrificiul a 33,651 militari americani. Sa nu-si aminteasca nimeni de cei 148 militari americani, cazuti in Razboiul din Golf, fara al caror sacrificiu, Kuweit-ul, una dintre cele mai prospere state ale planetei, ar fi fost provincie Irakiana !?!

Deci, dupa parerea unui reprezentant al curentei mesianice administratii, prin extrapolare, toti cei intorsi acasa, prezinta un pericol pentru securitatea nationala!!! Nu domnilor, americanii nu sunt lasi, ba din contra sunt cel mai curajos popor din lume, care sunt atat de indragostiti de liberate - egalitate, incat ar prefera sa fie egali in sclavie, decat inegali in libertate - Alexis de Tocqueville. Ce alt presedinte al Americii, a fost asociat cu persoane cunoscute pentru antipatia lor, fata de democratia Americana si a promovat in anturajul lui, persoane totalmente ostile perceptelor democratice care au stat la baza Declaratiei de Independenta si a Constitutiei Statelor Unite ale Americii !?! In ce tara din lume se mai gasesc zeci de milioane de ilegali, unii proveniti din tarile care subventioneaza terorismul si despre existenta carora se cunoaste, fara a se lua masurile care se impun !?! Unde pe acest zbuciumat mapamond, teroristii capturati si care nu intra sub incidenta Conventiei de la Geneva, sunt transferati sub jurisdictia tribunalelor civile, in loc de cele militare!?!

Socrate ne-a lasat, pentru cei care au auzit de el, urmatoarea axioma: “exista un singur lucru bun, cunostintele, si un singur rau, ignoranta”. (There is only one good, knowledge, and one evil, ignorance.”

Sa ne rugam Divinitatii ca odata intrati in deceniul al II-lea al Mileniului III, ignorantii sa fie inlaturati de pe esichierul politic al mapamondului. Asta, daca doriti sa mai existam !!!

Nu pot incheia acest…. Stanley Kramer, fara a nu aduce un cuvant de recunostinta lui George Novac, OM de inalta tinuta intelectuala, morala si patriotica, caracter deosebit, care dupa peste 30 ani de peregrinari s-a intors la….. Londra si care m-a familiarizat cu scrierile filosofului Jose Ortega Y Gasset, oferindu-mi cu dedicatie celebra “ Revolt of the Masses” - Revolta Maselor, din care va redau spre analizare si comparare cu perioada pe care o traim, urmatorul citat: "Acesta este cel mai mare pericol care astazi ameninta civilizatia: interventia statului, absorbtia de catre stat a tuturor eforturilor sociale spontane.” (This is the gravest danger of today civilization: state intervention, the absorption of all spontaneous social effort by the state). Foarte curand, niciun orificiu uman, nu va scapa ochiului vigilent al statului iar colonoscopia va fi garantata tuturor, indiferent de asigurare medicala pe care o poseda.

In ce ma priveste, mai devreme sau mai tarziu, voi merge pe urmele lui Scipio Africanul si ma voi retrage la Liternum-Livezeni de Mures.

Din nefericire, plec cu un gust amar, rememorand cuvintele lui Cehov: “urat mai traiti, domnilor!”

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page