Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DE CE S-A NASCUT HRISTOS? MESIA CHIP LUMINOS!

 

„Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut (Matei 18:11). „Si a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu era loc, pentru ei, in casa de oaspeti” (Luca 2:7).

 

Domnul Iisus Hristos S-a nascut „ca sa creasca si sa ne mantuiasca” cum ne reveleaza Colinda si Scriptura care zice: „Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut” (Matei 18:11). Da, omenirea intreaga era pierduta in moartea pacatelor, iar renasterea si mantuirea ei se putea face numai prin nasterea lui Hristos, Mesia chip luminos! Vremea nasterii Domnului Iisus Hristos, Mesia cel fagaduit ca Mantuitor, a avut loc la „plinirea vremii”, dupa Scriptura ce zice: „Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege” (Galteni 4:4), ca sa „rascumpere” omenirea de sub „blestemul Legii” si sa „dobandeasca infierea” (cf. Gal. 3:13 si 4:5). Iar „plinirea vremii” a fost cand omenirea a ajuns la concluzia ca, nu se poate salva singura din robia pacatului si a mortii decat, prin venirea miraculoasa a lui Dumnezeu, in persoana divina-umana a lui Mesia Hristos Iisus.

Evenimentul Nasterii

Iata, chipul miraculous in care prezinta Scripturile, zicand:: „… Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant. Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns”(Matei 1:18-19). Atunci ingerul Domnului I s-a aratat in vis, zicandu-i: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacate” (Matei 1:20-21). Iar despre aceasta zamislire a lui Iisus, de la Duhul Sfant, in pantecele Fecioarei Maria, Dumnezeu vestise dinainte prin Isaia, zicand: “Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: „Cu noi este Dumnezeu” (Matei 1:23). Astfel, trezindu-se Iosif din somn a facut precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat-o pe Maria la el, si fara sa o cunoasca: „Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, caruia I-a pus numele Iisus” (Matei 1:24-25).

Locul si timpul Nasterii

Locul nasterii lui Iisus a fost in Betleemul Iudei, in zilele regelui Irod, cand au venit Magii de la Rasarit, intreband: „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui” (Matei 2:1-2). Atunci regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul si a chemat la el pe arhierei si carturari, intrebandu-i: „Unde este sa se nasca Hristos? Iar ei i-au zis: In Betleemul Iudeii, ca asa este scris de proorocul: si tu, Betleeme, ... nu esti niciodata cel mai mic…”(Matei 2:3-6). Iar locul la Betleem il prezinta Scriptura, astfel: „Si a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu era loc pentru ei, in casa de oaspeti” (Luca 2:7).

Vremea istorica la Roma a fost in timpul Cezarului August (cf. Luca 2:1) la conducerea Imperiului Roman, care a dat porunca inscrierii populatiei. Acest adevar il prezinta doctorul si Evanghelistul Luca, dupa ce a cercetat cu de-amanuntul despre viata lui Iisus (cf. Fapte 1:1). Iosif si cu Maria ajunsesera si ei la Betleem, ca sa se inscrie dupa porunca Cezarului August de recensamant (cf. Luca 2:1), dar pe cand ei au ajuns din Nazaretul Galileii (cf. Luca 2:4) la Betleem, din Provincia Iudea, s-au implinit zilele ca Maria sa nasca pe Iisus (cf. Luca 2:6). Negasindu-se pentru ei „loc la casa de oaspeti”, Fecioara Maria „A nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu era loc, pentru ei, in casa de oaspeti” (Luca 2:7).

Confirmarea Nasterii lui Iisus

In apropierea staului de la Betleem unde s-a nascut Hristos erau pastori pe camp noaptea cu turmele, si venind ingerul Domnului la ei, le-a zis: „Nu va temeti! .. Va binevestesc bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Ca vi s-a nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul, si acesta va fi semnul: Veti gasi un Prunc infasat si culcat in iesle!”(Luca 2:8-12). Dupa ce ingerul Domnului a plecat, ei au mers la Betleem si: „ Au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle, si vazandu-L au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil”. (Luca 2:15-17)

Alaturi de pastori sunt Magii: „Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata magii de la Rasarit au venit in Ierusalim” (Matei 2:1). Afland Magii despre nasterea lui Iisus in Betleemul au mers dupa Steaua de la Rasarit care i-a calauzit, oprindu-se deasupra unde era Pruncul impreuna cu Mama Lui, iar ei: „cazand la pamant, s-au inchinat Pruncului si deschizand visteriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna“ (Matei 2:7-11) ca unui Imparat si Dumnezeu.

Oastea cereasca a confirmat evenimentul Nasterii lui Iisus, prin Mesajul divin si mult asteptat care la transmis omenirii laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2:13-14).

Asa a venit si s-a petrecut Evenimentul miraculos si istoric al Nasterii lui Hristos, cu 20 de secole in urma, pentru ca „sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut” (cf. Matei 18:11), si sa rascumpere omenirea in Jertfa Sa (cf.1Ioan 4:10) de pe Golgota si sa-i daruiasca invierea din moartea pacatelor, prin Invierea Sa cea de a treia zi (cf. 1Cor.15:4).

Unde se gaseste omenirea in secolul 21 fata de Nasterea lui Hristos?

Cu durere trebuie sa spunem ca omenirea se gaseste la incepul vremurilor Antihristului conform Scripturilor (1Ioan 2:18; 2:22-23; 1Ioan 4:2-3; 2Ioan 1:7-8), dupa ce 20 de secole, Marele Dumnezeu si Mantuitorul al nostru Hristos Iisus (cf. Tit 2:13), a revarsat peste generatiile popoarelor valuri si valuri de lumina prin care au prosperat, astazi liderii lumii prin ideologiile si filosofiile ratacitoare (cf. Colos. 2:8) cauta sa scoata Credinta in Nasterea lui Hristos. Aceasta a adus tot felul de Crize in viata popoarelor. Dar fericit este acela care crede ca Domnul Iisus Hristos „a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut (Matei 18:11). Si fericita este comunitatea romana care isi construieste Biserica unde va putea cunoaste pe Dumnezeu si sarbatorii Nasterea si Invierea Domnului Hristos spre marirea lui Dumnezeu si mantuirea sufleteasca. Sa cantam Colinda: „Astazi S-a nascut Hristos, Mesia chip luminos”. Nasterea lui Hristos sa va fie de folos. Amin. La Multi si Binecuvantati Ani!

Preot Paroh Aurel Sas, Iconom Stavrofor

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page