Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ARTUR SILVESTRI... DIN NOU PRINTRE NOI!

 

La doi ani de la inaltare in Nirvana

Nu intotdeauna cel care se inalta in „Patria vesniciei” lasa urme adanci si roditoare, precum brazda rasturnata de plug in ogorul roditor, insa in cazul scriitorului, istoricului, filozofului si enciclopedistului Artur Silvestri urmele rodniciei sale din timpul vietii se vad si azi pe ogorul memoriei si al cuvantului „cules de pe pajistile infinit colorate si cu parfumuri inefabile, pe care le parcurge fara oprire, ne cuprinde si ne supune, strecurand in noi intelesuri superioare, menite sa ne extraga din contigent”. (Acad.Prof. Dr. Zoe Dumitrescu Busulenga).

Acest dor vesnic de Artur Silvestri izvoraste din intelepciunea lasata in cartile de proza scrise, de istoria culturii si eseistica, de analiza imobiliara, economica si sociala, de documentele initiate si ingrijite de el, de generozitatea sufletului sau pusa la temelia publicatiilor infiintate si mai ales de caldura interumana pe care o degaja cand interactionai cu el.

Reverberatiile primite si acum de la Artur Silvestri, vin, nu numai dinspre paginile cartilor sale, dar si prin memoria celor care l-au cunoscut, prin amintirile vii turnate in samburii cuvintelor insamantate, intr-un rodul vesniciei, in ogorul fertil al paginilor recentei carti aparute „ARTUR SILVESTRI - Asa cum l-am cunoscut”, volumul I, Editura Carpathia Press, Bucuresti, 2010. Colectie initiata si ingrijita de Mariana Braescu Silvestri.

Cartea, ce se deschide cu „Fatetele unui portret” de Mariana Braescu Silvestri si o prefata „O carte onesta” de Teodora Mindru - sociolog, ce s-a ingrijit de alcatuirea acestui volum -, cuprinde 25 de marturii semnate de personalitati marcante ai culturii noastre care l-au cunoscut, in diferite etape ale vietii, pe autorul lucrarii „Perpetuum mobile - Piese improvizate pentru violoncel si oboi”.

Citind cu emotie marturiile lui Ion Marin Almajan, Nicolae Georgescu, Theodor Codreanu, Preot Theodor Damian, Adrian Dinu Rachieru, Vasile Parizescu, Melania Cuc, Viorel Roman, Doina Maria Pacurariu, Dimitrie Grama, Virgiliu Radulian, Lucian Hetco, Al. Florin Tene, Dan Brudascu, Vasile Andru, Elvira Irsai, Monica Atanasiu, Mariana Gurza, Teofil Rachiteanu, Elena Buica, Cristian Bunea, Maria Cristea Vieru, Elisabeta Iosif, Rodica Lazarescu si poezia lui Traianus, statura morala si verticala a lui Artur Silvestri se incheaga, se recompune, precum bronzul modelat, intr-o statuie a vesniciei.

Imaginile de la sfarsitul cartii unde il revedem pe Artur Silvestri cu Nicolae Georgescu (reputat eminescolog), cu Vasile Parizescu, prof.univ. Virgiliu Radulian, Dan Atanasiu, Dumitru Grama, Mariana Braescu, Aurel Sasu, Lucian Hetco, Mircea Micu, Al.Ruja, N.N. Negulescu, Nicolae Petre Vranceanu, Ion Spanu, Ovidiu Ghidirmic, Anghel Rugina, Z. Carlugea, Constantin M. Popa, Octavian Lohon, Mihai Unghianu, Gabriela Hurezean, Constantin Stan, Nicolae Dan Fruntelata, Vasile Levitki, dr. Rares Nechifor, A.I. Zainescu, Ion Marin Almajan, Iosif Constantin Dragan, Al. Florin Tene, Dan Atanasiu, Ion Rotaru, Florin Constantiniu, reconstituie asemeni unui puzzle, personalitatea acestui mare om de cultura despre care Pr.Dr. Theodor Damian spunea ca „Locul lui Artur Silvestri in cultura romana e cel de ctitor. Creator. Nu numai prin ceea ce a scris el, dar si prin faptele lui de cultura si spiritualitate”.

Monseniorul Vladimir Ghika spunea ca „Omul este una dintre fapturile care se alcatuiesc cel mai incet si care trec cel mai repede”. Din pacate acest adevar la Artur Silvestri este mult mai dureros fiindca opera lui monumentala a ramas, neterminata. Multe ar fi avut de spus cel care a scris cu multa profunzime, interpretare si acribie „Arheologia unei ore”.

Acum, la doi ani de la urcare in Nirvana, acel repaus absolut, meritat pe drept cuvand dupa atata zbatere in folosul culturii si al „OMULUI MARE” merita din plin sa-l citim, sa-i interpretam faptele si sa-i apreciem opera. Asa cum o fac prietenii sai ramasi aici, cei stiuti si ne stiuti, in tara Morilor de Vant, dar mai ales scriitoarea Mariana Braescu Silvestri, a carei dragoste fata de memoria sotului, a carei inteligenta, spirit justitiar, luciditate, tenacitate si stapanire de sine, imi aduce aminte de o alta moldoveanca, din „Baltagul” lui Mihai Sadoveanu, Victoria Lipan, personaj mitic si figura reprezentativa de erou popular.

Al. Florin TENE

Cluj-Napoca

Noiembrie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page