Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Fraude financiare, inocente ... (3)

2008, cu falimentul Banci Lehman Brothers de 400 miliarde sau bilioane dolari pierderi (400.000.000.000$), incepe criza, prabusirea valorilor financiare cu 50 de trilioane (50.000.000.000.000$), echivalentul a ceea ce produce intreaga lume un an de zile (BIP). Pentru a sustine sistemul s-au pus la dispozitia bancilor 2,5 trilioane, adica BIP-ul Gemaniei sau Frantei pe un an. Cauza celei mai mari crize dupa 1930?

Bancile din SUA, dar si cele ipotecare ale statului, Fredi Mac si Fannie Mae, acordau credite fara acoperire, incasau comision, apoi le vindeau imediat cu un comision tot atat de atragator, daca nu chiar si mai mare, asa ca bancherii "pisicile gri" din toata lumea se inghesuiau sa plaseze cat mai mult, la cat mai multi. Comisionul il incasez azi, ce ma priveste criza de maine? Iar statul este si el partas la afacere.

Alba-neagra a tiganilor romi e la fel de simpla. Intr-o piata publica un rom se aseaza la o masuta pe care sunt trei pahare cu gura in jos, sub unul se gaseste obiectul castigator. El misca cu maestrie paharele - stanga, dreapta, alba, neagra - si cei ce vor sa participe, investesc o suma pe care o castiga cel care descopera paharul castigator. Un bancher si mai multi investitori? De fapt sunt un grup organizat, care atrag oameni, simuleaza un castig initial, apoi investitorii neinitiati pierd in mod sigur. Politia, organele de stat privesc cu un ochi lasciv riscurile economiei din piata, la care se pare ca sunt direct interesati. Totul pare nevinovat. John Kenneth Galbraith in The Economics of Inocent Fraud (2006) e de alta parere.

Dar sa vedem mai de aproape asemanarea intre economia de piata globala si cea din piata publica din tara.

Intodeauna este un grup bine organizat, dar numai unul este la vedere. Fiecare investitor se pare ca are o sansa, oricum el participa de buna voie si nesilit de nimeni. Asta daca facem abstractie de publcitate, garantia statului (SUA pentru Fredi Mac si Fannie Mae direct si nemijlocit si pentru toate bancile prea mari pentru a se prabusi, CEC-ul pentru FNI, politia pentru romi).

Intre guvernul SUA si Goldman & Sachs e o interdependenta, ministru de finante Hunk Paulson provine de la aceasta banca. De aceea nu-i de mirare ca Goldman & Sachs pe de o parte vindea creditele sale toxice, fara valoare, iar pe de alta parte recomada calduros cumpararea lor de catre clientii sai inocenti. Aceasta afacere de dimensiuni mondiale nu ar fi putut ramane atat timp in picioare fara acordul presedintilor Bush cel Batran, cel Tanar si Clinton.

La fel in Romania, fara partidul d-lor Iliescu, Vanghelie & Nastase, alba-negra, Caritasul, FNI-ul nu deveneau un model de comportament general acceptat. In tranzitie toate bancile au fost preluate de straini, asa ca pentru autohtoni speculatii atat de spectaculoase ca ale anglo-americanilor sunt inaccesibile. Dar atat fraudele mari cat si cele marunte se aseamana. Elementul hotarator este presiunea sociala, comisionul, spaga si mai ales disiminarea responsabilitatii in cardasie cu organele de stat. Asa ca adevaratii profitori raman pretutindeni in umbra.

Atat creditele neporformante americane cat si alba-neagra se bazeaza pe un principiu ne luat in consideare de catre stiinta economica. Premiza ca omul este o fiinta rationala si actioneaza ca atare in deciziile economice se pare ca este falsa, dupa cum ne demonstreaza comportamentul acestora la banciile de investitii din SUA sau in pietele din tara. Recent s-a descoperit ca aceeasi persoana, care considera ca o ceasca de cafea de 5 euro este exagerat de scumpa, daca devine proprietarul ei, cere pe ea mai mult decat 5 euro. Speculantii stiau asta de mult. George A. Akerlof and Robert J. Shiller: Animal Spirit. How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism, 2009.

Bangkok, Januar 2010

Viorel Roman

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page