Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"O poezie gandul ascunzandu-l..."

Iubirea e o treaba foarte mare... Si se vinde foarte bine. Cel putin asa reiese privind Targul de Carte "Gaudeamus", in cadrul caruia vicepremierul-poet Markó Béla si-a lansat cel mai recent volum de poezii de dragoste (editie bilingva, Editura Cartea Veche), intitulat "Erotica gradinii" si inspirat de cea de-a doua sotie a sa, tanara si frumoasa doamna Anna Koos. "Ars poetica pentru Anna", "Calatorind cu Anna", "In gradina Annei" sunt cateva dintre poeziile pe care Markó Béla le dedica sotiei sale: "O poezie gandul ascunzandu-l/ in jur e noapte, nu mai sunt culori, / tu te rasfrangi prin goluri, te strecori/ transpari in spatiile dintre randuri...". Foarte frumos! "Sunt foarte fericita ca a inceput sa scrie din nou, pentru ca esenta lui si a relatiei noastre nu este politica" - marturisea aceasta, precizand ca "Markó Béla este un om foarte valoros, deosebit de cult, cu umor si doar intamplator este presedintele unui partid". Idee subliniata si de criticul Alex Stefanescu, care afirma, la lansare: "Eram sigur ca Markó Béla e pierdut pentru poezie, dar acest volum demonstreaza ca nu este asa, pentru ca nu e o improvizatie, ci o carte foarte densa".

Stand stramb si judecand drept, putem fi de acord cu cei doi vorbitori, in privinta calitatilor intelectuale ale domnului Markó. Ne rezervam, insa, dreptul de a ne indoi in privinta coeficientului de hazard al "intamplarii" care l-a propulsat in fruntea UDMR si de-a dreapta mai tuturor guvernarilor postdecembriste. Mai ales fiindca, dupa cum singur marturiseste, nu atat politica, ci poezia este marea pasiune si importanta, principala - am zice – sursa de venit a autorului recent relansat.

Desigur, doar invidia si "pizma vrajmasa" (vorba unor purtatori de condei de prin targ), doar ele mi-au reamintit "amanunte" care, in anii trecuti, l-au propulsat pe Marko Bela in atentia DNA. Astfel, in 2005, conform propriei sale declaratii de avere, eroul nostru a castigat, ca vicepremier, circa 43.000 de lei, 45.000 de lei ca presedinte de partid, si – atentie ! - 90.000 de lei din drepturi de autor. La aceasta suma, Markó Béla era, in acel moment, cel mai bine platit poet roman in viata! Si mai surprinzatoare a fost explicatia sa de atunci, ca drepturile de autor ar fi fost incasate pentru poezii nescrise inca!!! Voilá!

In decembrie 2008, jurnalistul Victor Roncea posta pe blogul sau un interesant sumar al presei cu privire la subiect. "Cotidianul" titra: "Procurorii intra in cartile lui Marko Bela", precizand ca "Presedintele UDMR a incasat anul trecut 90.000 ron pentru drepturi de autor, de la o editura misterioasa. El (n.n. - Marko) a declarat in luna mai, pentru «Cotidianul», ca a primit banii atat pentru cartile scrise, cat si pentru cele pe care ar urma sa le scrie in urmatorii cinci ani. Invitat la Radio Guerrilla, presedintele UDMR a afirmat, in aceeasi luna, ca editura este din Ungaria. El a adaugat ca nu este vorba nici despre Editura «Mentor», unde detine actiuni, si nici despre editura unde a publicat in ultimii ani, «Pallas Akademia», din Miercurea-Ciuc".

Nu trebuie sa fii matematician ca sa-ti dai seama ca, uneori, "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Colegii din presa au incercat sa rezolve ecuatia, dar... nu le-a iesit, si pace: "Marko Bela a lansat in 2004 un volum de poezii, scos in 500 de exemplare, la 150.000 de lei (vechi) cartea, si unul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, la 165.000 de lei (vechi). Drepturile de autor din aceste lucrari valoreaza aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Pana la 900 de milioane vechi, vicepremierul ar trebui sa scrie, in urmatorii cinci ani, carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare! «Nici daca ar fi T.S. Eliot renascut, nu ar putea obtine atatia bani, in avans, de la o editura din Romania, pentru un volum de poezie" - declara, la acea vreme, Bogdan Stanescu, redactor-sef la "Polirom". "Scriitorul Marko Bela, anchetat de DNA", sublinia si "Gandul", citat pe site-ul jurnalistului Victor Roncea: "Onorariile literare ale vicepremierului Marko Bela sunt subiect de ancheta la DNA. Pentru a demara o ancheta in acest sens, procurorii anticoruptie au solicitat atat directorului Editurii «Mentor», Kali Kiraly István, cat si conducerii Editurii «Pallas Akademia» din Miercurea-Ciuc, toate documentele legate de contractele pe care le-a avut in ultimii trei ani cu liderul UDMR. Reamintim ca, in luna martie a acestui an, Marko Bela a declarat pentru anul 2005 venituri mai mari in calitate de scriitor, decat in calitate de politician. (...) Explicatia privind valoarea mare a veniturilor din drepturile de autor pe care vicepremierul o lansa era vanzarea pentru cinci ani a drepturilor de publicare a poeziilor sale unei edituri din Ardeal si uneia din Ungaria, refuzand insa sa nominalizeze editurile respective. Surse oficiale spun ca ar fi vorba despre Editura «Bookart» din Miercurea Ciuc, care a cumparat drepturile exclusive de editare a poeziilor scrise de liderul UDMR, pentru 900 milioane lei vechi. Conform acelorasi surse, contractul a fost semnat in 21 septembrie 2005, iar editura ar detine dreptul de editare pe cinci ani asupra operelor literare ale lui Marko. O fi!

"Daca si «Erotica Gradinii» - volum aparut la Editura Curtea Veche, dupa aproape zece ani, in care autorul a lansat doar la editurile «Pallas-Akadémia» si «Bookart» din Miercurea-Ciuc – reprezinta unul dintre acele volume ramane inca un mister", puncteaza jurnalista Mirela Corlatean, in finalul reportajului edificator intitulat "Markó Béla a redevenit poet la Gaudeamus".

Asadar, cum spuneam la inceput, iubirea e o treaba foarte mare. Si banoasa, dupa cat se pare, dar doar pentru unii... iubareti! Depinde ce si pe cine iubeste fiecare, si de cine este pretuit si rasplatit ca atare. Cred ca, exceptandu-i pe autorii premiati pe ici-colo, prin lume, Marko Bela a doborat toate recordurile, ramanandu-i sa atinga redutele americane. Doar ca, acolo, altele sunt criteriile de evaluare. Basca, mai nou, americanii au descoperit - zic ei – ca iubirea dureaza doar patru ani (cat o legislatura...!). La noi, pe meleagurile intra si extracarpatice, iubirea supravietuieste, macar declarativ... "pana cand moartea ne va desparti". Europenii au fost totdeauna mai conservatori si mai romantici.

Despre compatriotii nostri ugro-finici, ce sa mai zic? Potrivit clasamentului realizat de revista americana "Forbes", scriitorii aflati pe primele 10 locuri in clasamentul celor mai bine platiti autori (pana la 1 iunie 2010) au castigat, impreuna, 270 de milioane de dolari in ultimul an. Desi e criza mondiala, principala problema este mai degraba a editurilor, decat a scriitorilor. "Forbes" precizeaza ca vanzarile cartilor traditionale sunt in scadere, in timp ce cresc cele ale volumelor electronice. Sa vedem, cu titlu informativ macar, primele pozitii ale celor mai bine platiti scriitori: 1. James Patterson - 70 de milioane de dolari. Autorul, aflat, in urma cu doi ani pe locul doi, a semnat in 2009 un contract in valoare de 100 de milioane de dolari, ce prevede scrierea a 17 carti pana la sfarsitul anului 2012. "Forbes" precizeaza ca Paterson a obtinut 10 milioane de dolari din vanzarea cartilor sale in strainatate, iar volumul digital "I, Alex Cross" s-a vandut in peste 160.000 de exemplare. Paterson, care isi scrie de mana toate volumele, a avut pana in prezent 51 de carti pe lista "New York Times" a celor mai bine vandute carti.

2. Stephenie Meyer - 40 de milioane de dolari. Din acesti bani, 7 milioane de dolari au provenit din filmele adaptate dupa seria sa, "Twilight". Ea nu a scos niciun titlu nou din celebra saga, in anul trecut.

3. Stephen King - 34 de milioane de dolari. A 51-a carte scrisa de King, "Under the Dome", a fost publicata in noiembrie si s-a vandut in 600.000 de exemplare. Drepturile cartii au fost cumparate de "DreamWorks" TV.

4. Danielle Steel - 32 de milioane de dolari. Autoarea a anuntat recent ca toate cele 71 de volume scrise vor fi publicate in format digital.

5. Ken Follett - 20 de milioane de dolari. Cartea "The Pillars of the Earth" a scriitorului britanic a fost plasata pe locul doi in clasamentul "celor mai importante romane din ultimii 60 de ani", realizat recent de cititorii publicatiei "Times of London".

"O poezie gandul ascunzandu-l..."

Ghici, ciuperca, ce e?

MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page